maanantai 28. huhtikuuta 2014

EVÄÄT VAPPUPIKNIKILLE


Piirakat ja croisantit ovat helposti mukaan otettavia herkkuja vappupiknikille. Croisantit voi tarjota hillon tai juustojen kanssa.


SIPULIPIIRAKKA
Taikinapohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
noin 1 dl kylmää vettä
Täyte:
500 g sipulia ohuina siivuina
100 g pekonia silputtuna
4 kananmunaa
4 dl kermaa
nippu ruohosipulia silputtuna
tuoretta rakuunaa
muskottia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Sekoita taikinan ainekset kiinteäksi. Kaaviloi taikina, taita välillä kolmin kerroin ja kaaviloi uudelleen. Levitä taikina voideltuun uunivuokaan, pistele haarukalla reikiä. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Paista pekoni pannulla, lisää nokare voita ja sipulit, hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Anna sipuliseoksen jäähtyä. Sekoita loput täyteen ainekset keskenään ja yhdistä jäähtyneeseen sipuliseokseen. Kaada seos piirakkapohjalle. Paista noin puoli tuntia 200 asteessa kunnes piirakka on kauniin ruskea.




PIENET KESÄKURPITSA-JAUHELIHA PIIRAKAT
Taikina:
750 g valmista pakastettua ruistaikinaa
Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä
400 g kesäkurpitsaa pieninä kuutioina
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
Valkokastike:
2 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
muskottia
viherpippuria
suolaa maun mukaan
Voiteluun:
kananmuna

Kuullota sipuli ja ruskista kevyesti jauheliha. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja mausteet. Valmista valkokastike, lisää juustoraaste ja mausteet. Kauli taikina ja tee pyöreitä pohjia esim. lasia apuna käyttäen. Voitele metallinen muffinssipelti ja painele pohjataikinat koloihin. Laita seuraavaksi vuokiin täytettä noin 2 rkl kuhunkin ja sen päälle valkokastiketta noin 1 rkl. Tee piirakoihin sopivankokoiset kansipalat ja painele ne paikoilleen. Voitele taikinakannet kananmunalla ja pistele haarukalla. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Annoksesta tulee noin 18 kpl pieniä piirakoita.



CROISANTIT
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
5 dl maitoa
noin 13 dl vehnäjauhoja
150 g pehmennyttä voita
kaavilointiin:
100 g pehmennyttä voita
voiteluun:
1 kananmuna kevyesti vatkattuna

Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot ja voi, muovaa taikinaksi. Jätä liinan alle nousemaan puoleksi tunniksi. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä 100 g voita taikinalevyn toiselle puolelle. Käännä toinen puoli voidellun pinnan päälle. Kaaviloi levy uudelleen ohueksi. Taita taikina kolmin kerroin ja kauli edelleen isoksi levyksi. Toista kaavilointi ainakin viisi kertaa. Voit leikata taikinan kahteen osaan, jos taikina vaikuttaa liian isolta käsitellä. Leikkaa taikinasta 15 x 15 suuruisia neliöitä ja jaa ne edelleen kolmioiksi. Kääri kolmiot rullalle, aloita kääriminen suuremmasta päästä. Laita uunipellille nousemaan, voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.



ILOISTA VAPPUA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti