Piirakat ja croisantit ovat
helposti mukaan otettavia herkkuja vappupiknikille. Croisantit voi
tarjota hillon tai juustojen kanssa.
SIPULIPIIRAKKA
Taikinapohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
noin 1 dl kylmää vettä
Täyte:
500 g sipulia ohuina siivuina
100 g pekonia silputtuna
4 kananmunaa
4 dl kermaa
nippu ruohosipulia silputtuna
tuoretta rakuunaa
muskottia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Sekoita taikinan ainekset kiinteäksi.
Kaaviloi taikina, taita välillä kolmin kerroin ja kaaviloi
uudelleen. Levitä taikina voideltuun uunivuokaan, pistele haarukalla
reikiä. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Paista pekoni
pannulla, lisää nokare voita ja sipulit, hauduta miedolla lämmöllä
15 minuuttia. Anna sipuliseoksen jäähtyä. Sekoita loput täyteen
ainekset keskenään ja yhdistä jäähtyneeseen sipuliseokseen.
Kaada seos piirakkapohjalle. Paista noin puoli tuntia 200 asteessa
kunnes piirakka on kauniin ruskea.
PIENET KESÄKURPITSA-JAUHELIHA PIIRAKAT
Taikina:
750 g valmista pakastettua ruistaikinaa
Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä
400 g kesäkurpitsaa pieninä kuutioina
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
Valkokastike:
2 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
muskottia
viherpippuria
suolaa maun mukaan
Voiteluun:
kananmuna
Kuullota sipuli ja ruskista kevyesti
jauheliha. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja mausteet. Valmista
valkokastike, lisää juustoraaste ja mausteet. Kauli taikina ja tee
pyöreitä pohjia esim. lasia apuna käyttäen. Voitele metallinen
muffinssipelti ja painele pohjataikinat koloihin. Laita seuraavaksi
vuokiin täytettä noin 2 rkl kuhunkin ja sen päälle
valkokastiketta noin 1 rkl. Tee piirakoihin sopivankokoiset
kansipalat ja painele ne paikoilleen. Voitele taikinakannet
kananmunalla ja pistele haarukalla. Paista 225 asteessa noin 20
minuuttia. Annoksesta tulee noin 18 kpl pieniä piirakoita.
CROISANTIT
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
5 dl maitoa
noin 13 dl vehnäjauhoja
150 g pehmennyttä voita
kaavilointiin:
100 g pehmennyttä voita
voiteluun:
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
Liuota hiiva, sokeri ja suola
kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot ja voi, muovaa taikinaksi.
Jätä liinan alle nousemaan puoleksi tunniksi. Kauli taikina ohueksi
levyksi ja levitä 100 g voita taikinalevyn toiselle puolelle. Käännä
toinen puoli voidellun pinnan päälle. Kaaviloi levy uudelleen
ohueksi. Taita taikina kolmin kerroin ja kauli edelleen isoksi
levyksi. Toista kaavilointi ainakin viisi kertaa. Voit leikata
taikinan kahteen osaan, jos taikina vaikuttaa liian isolta käsitellä.
Leikkaa taikinasta 15 x 15 suuruisia neliöitä ja jaa ne edelleen
kolmioiksi. Kääri kolmiot rullalle, aloita kääriminen suuremmasta
päästä. Laita uunipellille nousemaan, voitele munalla ja paista
225 asteessa noin 10 minuuttia.
ILOISTA VAPPUA!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti