perjantai 20. heinäkuuta 2012

ROSVOPAISTEJA MAAKUOPASSA

Kaikki alkaa siitä, että hankitaan Pyreneittenkoira. Seuraavaksi annetaan koiran kaivaa pihaan valtavan suuri kuoppa, se on sille luontaista touhua ja nauttii kovasti tämän kaltaisesta toiminnasta. Sitten lähdetään lihakauppaan ja tullaan rosvotuksi. Kotona lihoihin hierotaan merisuolaa pintaan ja laitetaan suolautumaan yön yli jääkaappiin. Aamulla ladotaan koiran kaivamaan kuoppaan tiiliä ja tehdään tuli. Tulta ylläpidetään noin 4 tuntia, että saadaan paljon hiiliä ja tiilillä verhoiltu kuoppa lämpimäksi. Lihat maustetaan ja kääritään ensin leivinpaperiin, sitten tiiviisti folioon ja vielä pari aukeamaa sanomalehteä ja lopuksi kanaverkkoa päälle. Kastellaan sanomalehdet, se tasaa lämpöä. Nostetaan lapiolla kuumat hiilet pois kuopasta, asetetaan lihat kuoppaan ja hiilet lihojen päälle. Levitetään hiilien päälle ohut kerros hiekkaa, etteivät hiilet syty uudelleen tuleen. Kylmällä tai sateisella kelillä voi tehdä vielä nuotion hiekan päälle. Lihojen annetaan muhia kuopassa noin 5 tuntia. Voit kypsentää lihojen seuraksi myös perunoita, kääri ne folioon ja laita hiillokseen pari tuntia ennen lihojen arvioitua kypsymisaikaa.
ROSVOPAISTI POSSUSTA
1,8 kg porsaan kasleria
hunajaa
kuivattua timjamia
tuoretta salviaa
mustapippuria myllystä
suolaa
tuoretta rakuunaa
tuoretta rosmariinia
laakerinlehtiä
sipulia
porkkanoita

Hiero lihan pintaan merisuolaa ja anna suolautua yön yli jääkaapissa. Nosta kasleri leivinpaperin päälle. Sekoita hunajasta, timjamista ja salviasta tahna. Hiero tahna kaslerin pintaan. Laita tuoreita rakuunan ja rosmariinin oksia sekä laakerinlehtiä kaslerin molemmin puolin. Kuori ja paloittele sipuleita ja porkkanoita possun kaveriksi, kääri ne hyvin folioon, sanomalehtiin ja kanaverkkoon. Vie maakuoppaan ja peittele hiilillä. Anna muhia noin viisi tuntia.

ROSVOPAISTI NAUDASTA
1,6 kg naudan paahtopaistia
noin 10 valkosipulinkynttä
öljyä
tuoretta persiljaa
tuoretta timjamia
kuivattua oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa

Suolaa liha karkealla suolla ja laita jääkaappiin yöksi. Tee seuraavana päivänä paistiin viiltoja ja työnnä niihin valkosipulinkynsiä. Silppua yritit ja sekoita ne öljyyn. Levitä öljyä paistin pintaan. Kääri paisti leivinpaperiin, folioon, sanomalehtiin ja kanaverkkoon. Laita kypsymään maakuoppaan viideksi tunniksi.

Tein rosvopaistia aivan ensimmäistä kertaa, mutta varmasti teen myöhemminkin. Rosvopaistit onnistuivat yli odotusten. Liha oli uskomattoman hyvää ja mureaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti