Kaikki alkaa siitä, että hankitaan
Pyreneittenkoira. Seuraavaksi annetaan koiran kaivaa pihaan valtavan
suuri kuoppa, se on sille luontaista touhua ja nauttii kovasti tämän
kaltaisesta toiminnasta. Sitten lähdetään lihakauppaan ja tullaan
rosvotuksi. Kotona lihoihin hierotaan merisuolaa pintaan ja laitetaan
suolautumaan yön yli jääkaappiin. Aamulla ladotaan koiran
kaivamaan kuoppaan tiiliä ja tehdään tuli. Tulta ylläpidetään
noin 4 tuntia, että saadaan paljon hiiliä ja tiilillä verhoiltu
kuoppa lämpimäksi. Lihat maustetaan ja kääritään ensin
leivinpaperiin, sitten tiiviisti folioon ja vielä pari aukeamaa
sanomalehteä ja lopuksi kanaverkkoa päälle. Kastellaan
sanomalehdet, se tasaa lämpöä. Nostetaan lapiolla kuumat hiilet
pois kuopasta, asetetaan lihat kuoppaan ja hiilet lihojen päälle.
Levitetään hiilien päälle ohut kerros hiekkaa, etteivät hiilet
syty uudelleen tuleen. Kylmällä tai sateisella kelillä voi tehdä
vielä nuotion hiekan päälle. Lihojen annetaan muhia kuopassa noin
5 tuntia. Voit kypsentää lihojen seuraksi myös perunoita, kääri
ne folioon ja laita hiillokseen pari tuntia ennen lihojen arvioitua
kypsymisaikaa.
ROSVOPAISTI POSSUSTA
1,8 kg porsaan kasleria
hunajaa
kuivattua timjamia
tuoretta salviaa
mustapippuria myllystä
suolaa
tuoretta rakuunaa
tuoretta rosmariinia
laakerinlehtiä
sipulia
porkkanoita
Hiero lihan pintaan merisuolaa ja anna
suolautua yön yli jääkaapissa. Nosta kasleri leivinpaperin päälle.
Sekoita hunajasta, timjamista ja salviasta tahna. Hiero tahna
kaslerin pintaan. Laita tuoreita rakuunan ja rosmariinin oksia sekä
laakerinlehtiä kaslerin molemmin puolin. Kuori ja paloittele
sipuleita ja porkkanoita possun kaveriksi, kääri ne hyvin folioon,
sanomalehtiin ja kanaverkkoon. Vie maakuoppaan ja peittele hiilillä.
Anna muhia noin viisi tuntia.
ROSVOPAISTI NAUDASTA
1,6 kg naudan paahtopaistia
noin 10 valkosipulinkynttä
öljyä
tuoretta persiljaa
tuoretta timjamia
kuivattua oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa
Suolaa liha karkealla suolla ja laita
jääkaappiin yöksi. Tee seuraavana päivänä paistiin viiltoja ja
työnnä niihin valkosipulinkynsiä. Silppua yritit ja sekoita ne
öljyyn. Levitä öljyä paistin pintaan. Kääri paisti
leivinpaperiin, folioon, sanomalehtiin ja kanaverkkoon. Laita
kypsymään maakuoppaan viideksi tunniksi.
Tein rosvopaistia aivan ensimmäistä
kertaa, mutta varmasti teen myöhemminkin. Rosvopaistit onnistuivat
yli odotusten. Liha oli uskomattoman hyvää ja mureaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti