Sain Atenalta Susanna Kovasen ja Harri
Lapinojan kirjan Ruokapyramidihuijaus. Kun kirja tuli postissa
mieheni Jukka nappasi kirjan heti itselleen ja sanoi, että hän
voikin tehdä tästä arvostelun koska on lukenut monia alan kirjoja
ja perehtynyt aiheeseen vielä enemmän kuin minä.
Susanna Kovasen ja Harri Lapinojan
kirja ”Ruokapyramidihuijaus” iskee käsittelemäänsä aiheeseen
kirjalla, jota tässä mittakaavassa ei olla aiemmin pelkästään
suomalaisin voimin tehty. Allekirjoittanut on itsekin lukenut läpi
ulkolaisten samaa aihetta käsitteleviä kirjakäännöksiä
usempiakin kuten Andreas Eenfeldtin ”Ruokavallankumous”,
Mats-Eric Nilssonin ”Aitoa ruokaa”, Uffe Ravnskovin
”kolesteroli-myytti”, Mary Enigin/Sally Fallon ”Syö rasvaa ja
laihdu”, Robert C. Atkinsin ”Atkinsin Dieetti” jne. Suomessa
tulee lähinnä mieleen Antti Heikkilän kirjat ja Pirjo Saarnian
”ruoan terveysvaikutukset”, jotka ainakin osittain sivuavat
Susannan ja Harrin kirjan aihealuetta. Oheisista kirjoista osa on
painottunut vahvasti vähähiilihydraattisen ruokavalion
ohjeistamiseen ja ajatusmaailmaan, mutta samalla käsittelevät myös
ruokateollisuutta ja virallisen ravitsemustieteen myyttejä.
Arvosteltavan kirjan kirjailijat ovat
ottaneet selvästi tavoitteekseen kerätä kasaan kirjan, joka kävisi
mahdollisimman laajasti läpi koko aihealueen vedätykset ja myytit,
joita meille kuluttajille joka päivä median valtavasta tuutista
toitotetaan loppumattomalla syötöllä. Kirja on ikään kuin
ruokavedätyksen Akun veljenpoikien ”sudenpentujen käsikirja”;
kirja, josta löytyy vastaus jokaiseen kysymykseen, joka lukijaa on
mietityttänyt. Haaste on ollut kunnianhimoinen ja tästä johtuen
ensimmäinen mielikuva koko kirjasta on sen paksuus ja sivumäärä
(lähemmäs 400 sivua kokonaisuudessaan). Toinen kirjan
silmiinpistävä piirre on sen suuri viite/lähdelistaus. Pelkkiä
lähdemateriaaleja, joita kirjassa on lainattu, löytyy listattuna
yli 20 sivun verran ja kappalemäärältään niitä on 581! Kyseessä
on siis selvästi enemmänkin eri lähdemateriaalien pohjalta
rakennettu kirja kuin pelkkiin kirjailijoiden omiin mielipiteisiin
nojaava teos. Hetkittäin tulee kirjaa lukiessa mieleen, että onko
tässä ollut aikomus tehdä materiaalista joku väitös yms.
tutkimus, mutta kustantajan kiinnostuttua materiaalista,
päädyttiinkin tämä painamaan kirjana.
Pidän kirjasta sen selkeän ja
johdonmukaisen kirjoitustavan takia. Kirjassa esitellään aiheen
tiimoilta aina molempien puolien näkemykset ja selkeästi edetään
seuraavaan lähteeseen ja aiheen lopussa kerrataan perusväittämä
ja perustelut sen virheellisyyteen. Kirjassa ei myöskään sorruta
suhtautumaan liian fanaattisesti aiheisiin. Monet esim. Andreas
Eenfeldt, Uffe Ravnskov ja Antti Heikkilä omissa kirjoituksissaan
lähtevät usein viemään asiaansa kovalla kiihkolla eteenpäin
tehden välillä hallaa koko asialle, koska osa ihmistä niputtaa
tällöin kirjoitukset helposti kylähullun kirjoittamiksi ja eivät
mieti omassa pienessä päässään aihetta sen pidemmälle.
Toisaalta Susannan ja Harrin kirjassa on myös vaarana se, että
kirja on yksinkertaisesti nykyihmiselle liian tylsä. Nykyään kun
kirjojenkin pitäisi olla valmiiksi prosessoitua ”pikaruokaa”.
Tämä toisaalta voi karkottaa osan potentiaalisista lukijoista, mikä
on harmi lähinnä näiden ihmisten puolesta. Kirja on siis oikeasti
erittäin hyvä ja mielestäni jokaisen ihmisen, joka vähäänkään
on kiinnostunut siitä, mitä suuhunsa joka päivä tunkee, pitäisi
tämä kirja lukea ajatuksella läpi. Koska itse olen alan
kirjallisuutta vuosien aikana lukenut, suurin osa aiheista on minulle
ennestään tuttuja. Erittäin positiivista kirjassa se, että se on
ottanut todella paljon pelkästään Suomessa vallalla olevia asioita
esille. Näitä kun ei ulkolaisista kirjoista löydy. Esimerkkinä
maitoa käsittelevä osuus on todella kattava ja täynnä paljon
sellaista asiaa, joista allekirjoittanut ei ollut aiemmin lukenut tai
tiennyt ja näitä tuli selvitettyä itselle juuri tämän kirjan
”Maito on terveysjuomaa”-osion kautta. Samoin joutsenmerkit ja
muut merkit ja varsinaisen ydin näiden merkkien takana on hyvin
seikkaperäisesti selvitetty kirjan näitä käsittelevässä
osiossa. Lisäaineiden osuus on jätetty ilmeisesti tarkoituksella
pieneksi tämän kirjan osalta. Ottamalla myös nämä enemmän
mukaan kirjan sisältöön olisi täydentänyt kirjan käsikirjamaista
otetta. Toisaalta esim. Mats-Eric Nilssonin suomennettu ”Aitoa
Ruokaa”-kirja käsittelee tätä osuutta sen verran laajasti, että
toisinnon vaara olisi ollut ilmeinen.
Myös luomun osalta olisin kaivannut
ehkä syvällisempää pohdintaa koko luomu-ilmiön taustasta ja
ristiriidoista koko luomu-teollisuuden takana. Esimerkkinä kirjasta
puuttuvista luomupuolen aiheista mainittakoon, että lähimetsässä
luonnonmukaisesti kasvanutta mustikkaa, puolukkaa tai suppilovahveroa
ei luomuksi lasketa. Tämä siksi, että ko. metsää ei ole
sertifioitu ns. luomu-metsäksi. Koneisto on siis rakentanut
järjestelmän, jolla rahastetaan merkin saamiseksi oikeasti
luonnonmukaiselle tuotteelle. Yhtä lailla riistaeläimet ja kaikki
villivihannekset eivät ole virallisen määrittelyn mukaan luomua.
Toisena esimerkkinä kanalapuolella koko munivien kanojen
luomusäännöt on tehty lähinnä Etelä- ja Keski-Euroopan ilmaston
mukaan. Suomen ilmastossa kun kanoja ei voi pitää koko vuotta
vapaasti ulkona kulkevana. Käytännössä luomukanaloissa pidetään
ikkunat kiinni suurimman osan ajasta, koska nykyiset kanalajit eivät
ole rauhallisia tällaisessa valomäärässä sekä munivat tällöin
mihin tahansa. Kanat etsivät siis suojaisen varjopaikan, eivätkä
muni pelkästään pesiin, joka huonontaa lopputuotteen (= muna)
laatua. Samoin lannan syönti vapaan kanan kanaloissa (mukaan lukien
luomukanalat) on ongelma, jota ainakin Ruotsin puolella on jo
tutkittu.
Yhtenä erittäin positiivisena asiana
kirjassa näen tämän iänikuisen kaloriteorian seikkaperäistä
purkamista. Tämän osioin luettuani ei tule mieleenkään miettiä
mitään mitä suuhun tungen kaloriteoria mielessäni. Tämä teoria
on hakattu meidän tajuntaan niin THL:n kuin kaikkien muidenkin
virallisten tahojen taholta vuosikymmenien aikana. Samoin kaikki ns.
viralliset tahot, joista hyvin moni on pelkästään rekisteröityjä
yhdistyksiä (diabetesliitto, sydänliitto, leipätiedotus) saavat
oman osansa kirjan eri osioissa. Samoin ko. yhdistysten liittymät
teollisuuteen on käsitelty. Ilmeisesti tietoisesti kirjasta on
kuitenkin jätetty virallisten ravitsemustahojen kaupalliset
liittymät lääke- ja ruokateollisuuteen pois. Tämä on täysin
ymmärrettävää, sillä täysin vedenpitävää materiaalia kirjan
muun materiaalin hengessä on todella vaikea, jos ei jopa mahdotonta
saada kerättyä yhteen. Tällaista materiaalia julkaistessa myös
erinäiset kunnianloukkaus yms. syytteet olisivat joka tapauksessa
edessä. Siksi tämän osion jättäminen pois kirjasta on viisas
päätös.
Lopuksi totean vielä, että
suosittelen tätä kirjaa ehdottomasti kaikilla lukutaitoisille
ihmisille. On paljon parempi tietää tästäkin asiasta enemmän
kuin vähemmän. Samalla tieto voi muuttaa myös lukijan
kulutuskäyttäytymistä parempaan suuntaan tulevaisuudessa.
T. Jukka Sillanpää
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti