Kala soveltuu mitä parhaiten
tarjottavaksi pääsiäispöydässä. Kokosin tähän pääsiäistä
varten kalapyöryköiden, suolakuoressa kypsennettävän kalan sekä
helpon uunikalan reseptit.
KALAPYÖRYKÄT
2 dl vettä
100 g voita
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
muskottipähkinää raastettuna
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista vaahdotettuna
600 g kalaa jauhettuna
1 dl kermaa
70 g tomaattipyreetä
Keittämiseen:
1 litra kalalientä
Kastike:
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 5 dl kalapyöryköiden
keittolientä
sitruunamehua maun mukaan
loraus kermaa
tilliä
Laita kattilaan vesi, voi, suola,
pippuri sekä muskotti, kiehauta. Lisää liemeen jauhot samalla
hyvin vatkaten kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta. Lisää
keltuaiset koko ajan vatkaten. Jäähdytä ja lisää valkuaiset
seokseen. Sekoita kerma sekä kylmä kalamassa ja tomaattisose
keskenään. Sekoita vielä kalamassa ja ensin tehty massa keskenään
huolellisesti. Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Muotoile kostutetulla
ruokalusikalla pyöryköitä. Laita pyörykät liemeen. Kalapyörykät
kypsyvät noin 15 minuutissa, samalla ne turpoavat. Nosta
kalapyörykät astiaan ja pidä ne lämpiminä. Tee kastike
sulattamalla kattilassa voi ja sekoita siihen jauhot. Lisää
joukkoon siivilöity kalaliemi ja sekoita hyvin. Mausta
sitruunanmehulla. Lorauta sekaan kermaa ja koristele tillillä.
SUOLAKUORESSA KYPSYVÄ KALA
reilu 1 kg painoinen kokonainen perattu
kala
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoreita yrttejä esim. basilikaa
sitruunaviipaleita
noin 2 kg karkeaa merisuolaa
2 dl vehnäjauhoja
noin 2 dl vettä
Kastike:
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl voita
yhden sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria myllystä
basilikaa silputtuna
Huuhdo kala ja pyyhi kuivaksi. Täytä
kalan vatsa sitruunalla ja yrteillä, mausta pippurilla ja suolalla.
Käytä vuokaa tai tee foliosta kalan muotoinen alusta ja peitä
pohja merisuolalla, laita kala suolan päälle ja peitä kala
kokonaan merisuolalla. Tee jauhoista ja vedestä paksu tahna ja
levitä seos suolan päälle tasaisesti. Paista kalaa 200 asteessa
noin 40 minuuttia eli kunnes kuoren pinta alkaa ruskistua. Ota kala
uunista ja anna levähtää noin 10 minuuttia. Kuumenna sillä välin
kastiketta varten öljy sekä voi kiehuvaksi, lisää sitruunamehu ja
mausta. Irrota kalasta suolakuori, siirrä kala tarjoiluvadille ja
tarjoa kuuman kastikkeen kanssa. Suolakuori toimii kannen tavoin ja
pitää kalan mehevänä.
HELPPO UUNIKALA KATKARAPUKUORRUTUKSELLA
noin 700 g nahaton kalafilee
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
200 g katkarapuja
tilliä hienonnettuna
1 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
Laita kala uunivuokaan. Mausta kala
suolalla ja pippurilla. Laita katkaravut kalan pinnalle, (säästä muutama katkarapu koristeluun). Sekoita
keskenään majoneesi, ranskankerma ja tilli. Levitä seos kalan
päälle. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti