Turussa on vietetty jälleen
keskiaikamarkkinoita. Kävin aistimassa tunnelmaa peräti kahtena
päivänä. Olin useita vuosia sitten itsekin myymässä nukkejani
Turun keskiaikamarkkinoilla, silloin markkinat olivat vielä
pienimuotoiset.
Yleisen uskomuksen vastaisesti
keskiajalla osattiin tehdä hyvää ruokaa myös köyhän kansan
parissa. Alempien luokkien pöydässä oli paljon kasviksia, vilja-
ja maitotuotteita. Rahvas sai proteiininsa palkokasveista, ylhäisö
lihasta ja kananmunista. Normaaleina satovuosina köyhempi kansa ja
talonpojat söivät lähes kartanonherran tapaan. Vasta keskiajan
lopulla oli nälänhätää sotien ja katovuosien takia. Silloin ero
tavallisen kansan ja rikkaiden välillä syveni. Pula-aikana rikas
söi edelleen hyvin, mutta köyhät kurjemmin. Mestarikokit loihtivat
herkullisia juhla-aterioita ylimystön pitoihin. Porvareidenkin
pöydissä tuoksuivat paistit ja makkarat. Vaurailla talonpojilla oli
pelastuksena usein jauho- ja leipävarastoja. Varattomat joutuivat
tyytymään villikasveihin ja korvikkeisiin pysyäkseen hengissä.
Keskiaika oli myös keittotaidon
jalostumisen aikaa ja useat nykypäivän ruoat ovatkin juuriltaan
keskiaikaisia. Kotimaiset perinneruokamme mämmi, hernekeitto ja
lipeäkala ovat lähtöisin keskiajalta.
Innostuin tekemään joitakin ruokia,
joita valmistettiin kenties jo keskiajalla.
KAALIKEITTO
100 g pekonia tai saunapalvia
suikaleina
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä
500 g kaalia ohuina suikaleina
1,5 l lihalientä
tuoreita yrttejä
mustapippuria
suolaa
Käristä pekoni padassa. Kuullota
sipulia pekonin rasvassa. Lisää myös kaali ja anna hieman pehmetä.
Kaada päälle lihaliemi ja mausta. Anna hautua kaikessa rauhassa.
Tarjoa leivän kanssa.
TÄYTETTYÄ PORSASTA
2,5 kg luutonta porsaan lapaa
Täyte:
voita
1 iso sipuli silputtuna
100 g kuivattuja luumuja paloiteltuna
50 g korppujauhoja
suolaa
pippuria
tuoretta salviaa silputtuna
Valmista täyte. Sulata voi ja paista
sipuli pehmeäksi. Lisää muut täyteen ainekset. Levitä täyte
lihan päälle, taita liha kaksinkerroin ja sido langalla. Paista 220
asteessa 30 minuuttia. Vähennä sitten lämpöä 180 asteeseen ja
paista kunnes porsaan sisälämpötila on 75 astetta.
OMENAKASTIKE
50 g voita
3 isoa omenaa kuorittuna ja pilkottuna
40 g sokeria
6 kokonaista neilikkaa
1 rkl vettä
Sulata voi ja lisää kaikki ainekset.
Keitä kansi päällä noin 20 minuuttia kunnes omenat ovat
pehmenneet.
HUNAJANAURIIT
nauriita
voita
hunajaa
suolaa
pippuria
rakuunaa
Keitä paloitellut nauriit lähes
kypsiksi. Siirrä nauriit paistinpannulle, paista voissa kauniin
värisiksi. Lisää joukkoon hunajaa, mausta suolalla, pippurilla ja
rakuunalla.
KANANPOIKAA UUNISSA
1,5 kg kokonainen nuori kananpoika
3 dl kanalientä
Täyte:
5 pekonin siivua silputtuna
100 g kuivattuja aprikooseja pieneksi
paloiteltuna
50 g hasselpähkinöitä karkeana
rouheena
tuoreita yrttejä
suolaa
pippuria
Pyyhi kananpoika kuivaksi, mausta
suolalla ja pippurilla. Valmista täyte, paista pekoni ja lisää
loput täytteen ainekset, sekoita hyvin. Paista kananpoikaan pannulla
nopeasti kaunis pinta. Laita täyte vatsaonteloon, siirrä
uunivuokaan ja kaada kuuma kanaliemi vuokaan. Paista 180 asteessa
kunnes kananpoika on täysin kypsää.
PAAHDETUT MANTELIT
3 dl manteleita
1 rkl voita
2 rkl hunajaa
2 rkl vettä
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia
¼ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl jauhettua pomeranssia
Paahda matelit kuivalla
paistinpannulla. Laita pieneen kattilaan voi, hunaja ja vesi.
Kuumenna kiehuvaksi ja lisää mantelit. Anna mantelien imeä seos.
Sekoita sokerista, suolasta, kanelista, inkivääristä ja
pomeranssista mausteseos. Kierittele mantelit mausteseoksessa.
HIENOA!
VastaaPoistajoo tosi
PoistaKyllä
PoistaMaukkaita ovat😋
VastaaPoista