Käytin viikonlopulta tähteeksi
jääneet uuniperunat sämpylätaikinaan, lisäksi tyhjensin
jauhopussin pohjia sekä jääkaappiin jääneitä purnukoita. Näistä
jämäsämpylöistä tuli mainion makuisia ja tosi pehmoisia.
PERUNASÄMPYLÄT
Taikina:
250 g kypsiä perunoita
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1 ½ dl sämpyläjauhoja
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
noin 4 ½ dl vehnäjauhoja
Täytteeksi jotakin näistä:
aurinkokuivattuja tomaatteja
pestoa
oliiveja
kuullotettua sipulia
juustoraastetta
Muusaa kuoritut perunat haarukalla
(sattumia saa jäädä), sekoita maito perunan kanssa. Lämmitä
peruna-maitoseos kädenlämpöiseksi. Liota hiiva sekaan, lisää
sokeri, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen samalla sekoittaen. Vaivaa taikina käsin tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse
vaivata kauan vain sen verran, että kaikki ainekset ovat kunnolla
sekaisin ja taikina tuntuu pehmeältä. Anna taikinan kohota puoli
tuntia lämpimässä paikassa. Leivo taikina sämpylöiksi, anna
niiden kohota liinalla petettynä noin 20 minuuttia. Paina sitten
jokaiseen sämpylään kolo ja laita koloihin täytettä. Käytä täytteenä esim.
aurinkokuivattuja tomaatteja ja punaista pestoa. Anna
sämpylöiden kohota vielä noin 10 minuuttia. Paista sämpylöitä
200 asteessa 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti