tiistai 22. lokakuuta 2013

PERUNASÄMPYLÄT JÄMISTÄ


Käytin viikonlopulta tähteeksi jääneet uuniperunat sämpylätaikinaan, lisäksi tyhjensin jauhopussin pohjia sekä jääkaappiin jääneitä purnukoita. Näistä jämäsämpylöistä tuli mainion makuisia ja tosi pehmoisia.



PERUNASÄMPYLÄT
Taikina:
250 g kypsiä perunoita
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1 ½ dl sämpyläjauhoja
1 ½ dl täysjyvävehnäjauhoja
noin 4 ½ dl vehnäjauhoja
Täytteeksi jotakin näistä:
aurinkokuivattuja tomaatteja
pestoa
oliiveja
kuullotettua sipulia
juustoraastetta

Muusaa kuoritut perunat haarukalla (sattumia saa jäädä), sekoita maito perunan kanssa. Lämmitä peruna-maitoseos kädenlämpöiseksi. Liota hiiva sekaan, lisää sokeri, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen samalla sekoittaen. Vaivaa taikina käsin tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata kauan vain sen verran, että kaikki ainekset ovat kunnolla sekaisin ja taikina tuntuu pehmeältä. Anna taikinan kohota puoli tuntia lämpimässä paikassa. Leivo taikina sämpylöiksi, anna niiden kohota liinalla petettynä noin 20 minuuttia. Paina sitten jokaiseen sämpylään kolo ja laita koloihin täytettä. Käytä täytteenä esim. aurinkokuivattuja tomaatteja ja punaista pestoa. Anna sämpylöiden kohota vielä noin 10 minuuttia. Paista sämpylöitä 200 asteessa 15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti