Olin reilu vuosi sitten pikaisella
sushikurssilla. Siellä opetettiin tekemään hyvin yksinkertaisia
kurkkumakirullia sekä nigirisushia. En ollut ennen kurssia koskaan
edes maistanut sushia. Kurssin jälkeen valmistimme sushia kotona
joitakin kertoja. Nyt pienen tauon jälkeen tein taas sushia,
kokeilin myös uramakin eli inside out sushin tekoa. Makirullissa ja
uramakissa käyttämäni täytteet eivät kaikki ole ihan
perinteisimmästä päästä, mutta kukin käyttää mitä haluaa.
MAKIRULLAT
norileväarkkeja
sushiriisiä
wasabi-tahnaa
täytteeksi esimerkiksi jotain näistä:
kurkkua
avokadoa
paahdettua paprikaa
kaltattua tomaattia
keitettyä porkkanaa
mangoa
katkarapuja
Sushiriisin valmistaminen:
500 g sushiriisiä
2 tl sokieria
noin 6 rkl riisiviinietikkaa
Kaada riisi isoon kulhoon ja vettä
päälle, sekoita hyvin ja kaada samea vesi pois. Huuhtele riisi niin
monta kertaa, että vesi ei muutu enää sameaksi. Laita riisi ja 8
dl vettä kattilaan, kun riisi alkaa kiehumaan laita kansi päälle
ja alenna lämpöä. Keitä riisiä hiljalleen noin 15 minuuttia eli
kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Kumoa riisi suureen kulhoon ja
jäähdytä riisi huoneenlämmössä. Lisää riisin joukkoon sokeria
ja riisiviinietikkaa.
Avokadon ja banaanin päälle kannattaa
tummumisen estämiseksi pirskotella sitruunamehua. Paahda paprikat ja
laita muovipussiin kunnes ne ovat jäähtyneet, irrota paprikasta
kuoret. Pilko kaikki ainekset pitkittäin suikaleiksi.
Makirullan kokoaminen:
Laita norileväarkki bambumaton päälle
kiiltävä puoli alaspäin. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita
ohut kerros noin ¾ alueelle noriarkkia. Levitä vähän wasabia
keskelle riisiä ja laita tämän jälkeen jotain valitsemistasi
täytteistä wasabin päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä.
Kääri rullaksi itsestäsi poispäin, kostuta vähän noriarkin
riisitöntä reunaa ja kääri rulla loppuun kauniiksi tasaiseksi
rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Leikkaa paloiksi. Tarjoa
japanilaisen soijan kanssa.
URAMAKI
sushiriisiä
norileväarkkeja
wasabitahnaa
täytteeksi esimerkiksi:
paistettua broileria
banaania
mangoa
pinnalle:
paahdettuja seesaminsiemeniä
Broilerin marinadi:
4 rkl soijakastiketta
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
Uramakin kokoaminen:
Laita kelmu bambumaton päälle. Ota
kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros kelmun päälle.
Laita riisin päälle noriarkki. Laita jotain valitsemistasi
täytteistä keskelle noriarkkia ja sipaise vähän wasabia niiden
päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi
itsestäsi poispäin kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna
käyttäen. Muista poistaa kelmu. Leikkaa paloiksi ja pyörittele
palat paahdetuissa seesaminsiemenissä. Tarjoa japanilaisen soijan
kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti