Tästä leivästä leviää
uskomattoman hyvä tuoksu. Annoksesta tulee kolme vuokaleipää,
mutta tämä leipä säilyykin hyvänä ja mehevänä useita päiviä.
Yhden leivistä voi antaa vaikka ystävälle reseptin kanssa.
MALLASLEIPÄ
1 l kiehuvaa vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja
2 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 tl merisuolaa
0,5 dl ruokosokerisiirappia
2 dl kauraleseitä
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl rusinoita
noin 15 dl vehnäjauhoja
Laita kulhoon kaljamaltaat, kaada
päälle litra kiehuvaa vettä, lisää vielä ruisjauhot ja sekoita. Peitä
kulho ja jätä huoneen lämpöön noin kolmeksi tunniksi. Liuota
hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää taikinaan. Lisää myös
suola, siirappi ja kauraleseet. Lisää vehnäjauhot vähitellen,
sekoita ensin puukauhalla ja vaivaa lopuksi vielä käsin. Anna
taikinan kohota noin 30 minuuttia. Vaivaa taikinaa ja jaa se kolmeen
osaan. Pyöritä taikinat pitkulaisiksi pötköiksi ja laita ne
voideltuihin vuokiin. Anna kohota puoli tuntia liinalla peitettyinä.
Paista leipiä ensin 200 asteessa noin 45 minuuttia, alenna lämpöä
150 asteeseen ja anna olla vielä 15 minuuttia uunissa. Leipätaikinaa
voi muunnella korvaamalla karpalot puolukoilla ja
rusinat kuivatuilla luumuilla, aprikooseilla tai viikunoilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti