lauantai 12. lokakuuta 2013

TUOKSUVAA LEIPÄÄ


Tästä leivästä leviää uskomattoman hyvä tuoksu. Annoksesta tulee kolme vuokaleipää, mutta tämä leipä säilyykin hyvänä ja mehevänä useita päiviä. Yhden leivistä voi antaa vaikka ystävälle reseptin kanssa.


MALLASLEIPÄ
1 l kiehuvaa vettä
3 dl kaljamaltaita
2 dl ruisjauhoja
2 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 tl merisuolaa
0,5 dl ruokosokerisiirappia
2 dl kauraleseitä
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl rusinoita
noin 15 dl vehnäjauhoja

Laita kulhoon kaljamaltaat, kaada päälle litra kiehuvaa vettä, lisää vielä ruisjauhot ja sekoita. Peitä kulho ja jätä huoneen lämpöön noin kolmeksi tunniksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää taikinaan. Lisää myös suola, siirappi ja kauraleseet. Lisää vehnäjauhot vähitellen, sekoita ensin puukauhalla ja vaivaa lopuksi vielä käsin. Anna taikinan kohota noin 30 minuuttia. Vaivaa taikinaa ja jaa se kolmeen osaan. Pyöritä taikinat pitkulaisiksi pötköiksi ja laita ne voideltuihin vuokiin. Anna kohota puoli tuntia liinalla peitettyinä. Paista leipiä ensin 200 asteessa noin 45 minuuttia, alenna lämpöä 150 asteeseen ja anna olla vielä 15 minuuttia uunissa. Leipätaikinaa voi muunnella korvaamalla karpalot puolukoilla ja rusinat kuivatuilla luumuilla, aprikooseilla tai viikunoilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti