Hyvää Kalevalan päivää, tänään
leivotaan ruisleipää kahdella tavalla. Enemmän aikaa vievä tapa
johtaa huomattavasti maukkaampaan lopputulokseen. Helpommalla
tavallakin tulee silti ihan hyvän makuisia leipiä.
Aikaa vievä tapa
PERINTEINEN RUISLEIPÄ
Ensimmäisen päivän iltana: Laita
uusi leipäjuuri muhimaan eli murenna pala kuoretonta juureen
leivottua ruisleipää 1, 5 dl haaleaan veteen ja lisää 1 dl
ruisjauhoja, jätä lämpimään vedottomaan paikkaan.
Kolmantena päivänä: Lisää juureen
1 litra haaleaa vettä + puolet ruisjauhoista eli 7,5 dl.
Neljäntenä päivänä: Lisää loput
ruisjauhot eli 7,5 dl taikinaan.
Viidennen päivän aamuna: Leivo 4
reikäleipää, anna leipien kohota leivinliinan alla.
Viidennen päivän iltapäivällä:
Pistele leipien pintaa haarukalla, paista leipiä 225 asteessa noin puoli tuntia.
HUOM! Ota pala taikinaa juureksi,
pääset seuraavalla kerralla oikaisemaan heti kolmannen päivän
puuhiin. Taikinajuuren voi pakastaa.
Helpompi tapa
PIENET PYÖREÄT RUISLEIVÄT
ensin:
2,5 dl vettä kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
1 rkl siirappia
3 dl ruisjauhoja
seuraavaksi:
1 tl suolaa
25 g margariinia tai voita sulatettuna
3 dl ruisjauhoja
noin 1 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva veteen, lisää siirappi ja
3 dl ruisjauhoja. Peitä kulho ja laita lämpimään paikkaan
tunniksi. Lisää loput ainekset taikinaan. Kumoa taikina
jauhotetulle alustalle ja kauli levyksi. Ota muotilla taikinasta
pyöreitä halkaisijaltaan noin 10 cm kokoisia paloja ja laita ne
leivinpaperilla vuoratulle pellille nousemaan 40 minuutiksi. Paista
leipiä 225 asteessa noin 20 minuuttia. Taikinasta tulee noin 8
pientä leipää.
Kalevala-aiheinen metalligrafiikkatyöni
”Kosto”, vuodelta 1999.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti