Sitruunat, greipit ja appelsiinit
piristävät mukavasti juuri nyt kevään kynnyksellä. Syö niitä sellaisenaan, mutta lisää sitruksien raikkautta ja mehevyyttä myös ruokiin.
SITRUUNATAHNA (LEMON CURD)
5 kananmunan keltuaista
500 g sokeria
150 g voita
5 sitruunaa
Purista sitruunoista mehu ja siivilöi
se. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää voi ja sitruunamehu,
vatkaa edelleen kaikki ainekset hyvin sekaisin. Kuumenna seosta
vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Purkita
kuumana. Sitruunatahna jähmettyy kunnolla vasta kylmänä. Sitruunatahna on hyvää paahtoleivällä ja leivonnaisissa.
VERIGREIPPI-FENKOLISALAATTI
1 verigreippi
1 salaatti- eli mukulafenkoli
1 sipuli tai pala purjoa
oliiveja
suolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
Leikkaa verigreippi kalvottomaksi
lohkoiksi, fenkoli viipaleiksi ja sipuli renkaiksi. Asettele vadille
fenkolit, verigreippi, sipuli sekä oliivit. Ripottele päälle
vähän suolaa ja pippuria sekä loraus oliiviöljyä.
APPELSIINI-PORKKANAKEITTO
50 g voita
1 sipuli silputtuna
500 g porkkanoita viipaloituna
1,5 dl appelsiinimehua
1 litra kasvislientä
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
ranskankermaa tai maustamatonta
jogurttia
muskottipähkinää raastettuna
Sulata voi kattilassa, lisää sipuli
ja porkkanat. Kypsennä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.
Lisää appelsiinimehu, kasvisliemi ja mausteet. Keitä kunnes
porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta keitto. Annostele kulhoihin,
koristele lusikallisella ranskankermaa ja ripauksella muskottia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti