maanantai 24. helmikuuta 2014

SITRUKSET PIRISTÄVÄT


Sitruunat, greipit ja appelsiinit piristävät mukavasti juuri nyt kevään kynnyksellä. Syö niitä sellaisenaan, mutta lisää sitruksien raikkautta ja mehevyyttä myös ruokiin.


SITRUUNATAHNA (LEMON CURD)
5 kananmunan keltuaista
500 g sokeria
150 g voita
5 sitruunaa

Purista sitruunoista mehu ja siivilöi se. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää voi ja sitruunamehu, vatkaa edelleen kaikki ainekset hyvin sekaisin. Kuumenna seosta vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Purkita kuumana. Sitruunatahna jähmettyy kunnolla vasta kylmänä. Sitruunatahna on hyvää paahtoleivällä ja leivonnaisissa.



VERIGREIPPI-FENKOLISALAATTI
1 verigreippi
1 salaatti- eli mukulafenkoli
1 sipuli tai pala purjoa
oliiveja
suolaa ja mustapippuria myllystä
oliiviöljyä

Leikkaa verigreippi kalvottomaksi lohkoiksi, fenkoli viipaleiksi ja sipuli renkaiksi. Asettele vadille fenkolit, verigreippi, sipuli sekä oliivit. Ripottele päälle vähän suolaa ja pippuria sekä loraus oliiviöljyä.



APPELSIINI-PORKKANAKEITTO
50 g voita
1 sipuli silputtuna
500 g porkkanoita viipaloituna
1,5 dl appelsiinimehua
1 litra kasvislientä
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
ranskankermaa tai maustamatonta jogurttia
muskottipähkinää raastettuna

Sulata voi kattilassa, lisää sipuli ja porkkanat. Kypsennä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Lisää appelsiinimehu, kasvisliemi ja mausteet. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta keitto. Annostele kulhoihin, koristele lusikallisella ranskankermaa ja ripauksella muskottia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti