Taas on euroviisujen aika. Eurovision
laulukilpailujen tämän vuoden ensimmäinen semifinaali käydään
6.5. Tässä ensimmäisen semifinaalin aloittavat 6 viisumaata ruokina. Tänään
voi halutessaan seurata euroviisujen esikatselua televisiosta.
01 ARMENIA
TÄYTETYT OMENAT
6 omenaa
1 dl riisiä
3 dl kiehuvaa vettä
½ tl suolaa
1 dl rusinoita
¼ tl kanelijauhetta
1 dl ruskeaa sokeria
1 dl fetajuustoa muruina
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
½ dl sulatettua voita
½ dl juustoraastetta (esim.
parmesaania)
Kypsennä riisi lähes kypsäksi
suolavedessä. Lisää rusinat ja kypsennä vielä 5 minuuttia,
jäähdytä. Leikkaa omenoiden kantaosat irti. Älä heitä pois,
vaan käytä myöhemmin ”kantena”. Koverra omenoista sisustaa
pois veitsellä. Lisää riisin joukkoon puolet sokerista, kaneli,
feta, pähkinät, pinjansiemenet sekä voi. Täytä omenat ja laita
”kansi” päälle. Laita omenat uunivuokaan, jossa on vettä ja
loput sokerista. Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Ota
kypsennyksen loppuvaiheessa ”kannet” pois ja ripottele omenoiden
päälle juustoraastetta.
02 LATVIA
PAPUSALAATTI
200 g valkoisia papuja (säilyke)
2 omenaa pieninä kuutioina
2 dl smetanaa
1 tl sinappia
2 tl raastettua piparjuurta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ruohosipulia silputtuna
Valuta ja huuhdo pavut. Sekoita kaikki
ainekset keskenään ja mausta.
03 VIRO
TALKKUNALEIVÄT
2,5 dl maitoa
250 g maitorahkaa
50 g hiivaa
0,5 rkl suolaa
0,5 dl sokeria
2 dl talkkunajauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita sulatettuna
Yhdistä maito ja maitorahka, lämmitä
kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola ja sokeri
sekä talkkunajauhot. Lisää taikinaan vähitellen vehnäjauhoja ja
alustuksen loppuvaiheessa rasva. Anna taikinan kohota
kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo kaksi
pitkulaista leipää. Leikkaa leipiin viiltoja niin että leipä jää
pohjasta yhtenäiseksi. Anna kohota ja paista 200 asteessa noin 25
minuuttia.
04 RUOTSI
JANSSONIN KIUSAUS
10 perunaa suikaleina
1 iso sipuli silputtuna
125 g anjovisfileitä + liemi
4 dl kermaa
suolaa maun mukaan
pippuria myllystä
pari voinokaretta pinnalle
Lado voideltuun uunivuokaan puolet
perunoista, väliin sipulit ja anjovisfileet, päälle vielä kerros
perunoita. Yhdistä kerma ja anjovisliemi, kaada vuokaan ensin noin 3
dl ja lisää loput liemestä kypsymisen loppupuolella. Kypsennä 200
asteessa ensin noin tunti, alenna lämpöä 150 asteeseen ja jatka
vielä kypsentämistä noin puoli tuntia, kunnes perunat ovat
pehmeitä ja kauniin värisiä.
05 ISLANTI
ISLANTILAISET PANNUKAKUT
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
¼ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
6 dl maitoa
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
1 ½ rkl voita sulatettuna
Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri,
suola ja vaniljasokeri keskenään. Lisää puolet maidosta ja vatkaa
hyvin. Sekoita loput maidot, munat ja voisula, lisää ne taikinaan.
Paista kuumalla pannulla suuria ja erittäin ohuita pannukakkuja.
Ripottele pinnalle sokeri ja kääri rullalle. Tarjoa lisäksi hilloa
ja kermavaahtoa.
06 ALBANIA
PURJOVUOKA
öljyä paistamiseen
900 g purjoa
2 sipulia silputtuna
1 punainen paprika pilkottuna
300 g jauhelihaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
2 dl lihalientä
Pilko purjon valkoiset osat vinottain 1
cm paloiksi. Kuullota purjot ja sipulit öljyssä. Siirrä
uunivuokaan. Paista kevyesti jauheliha, lisää paprikat ja mausteet
sekä lihaliemi, anna kiehahtaa. Kaada seos purjojen päälle
vuokaan. Laita uuniin 200 asteeseen, kypsennä noin tunnin ajan.
Lisää euroviisuruokia tulossa huomenna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti