Euroviisufinaali pidetään lauantaina
10.5. Finaalissa on mukana kaikkiaan 26 maata. Semifinaalien kautta tiensä mukaan finaaliin läpäisi 20 maata. Suoraan finaaliin
päässeet maat ovat Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa,
myös isäntämaa eli viime vuoden voittajamaa Tanska on
luonnollisesti päässyt suoraan finaaliin esiintymään. Suomi on hienosti finaalissa ja kilpailee numerolla 18.
Tänä vuonna finalistimaiden ruoat
näyttävät tämänlaisilta. Mikä maa voittaisi jos kisattaisiin
ruokien paremmuudesta?
01 UKRAINA
KIOVAN KANA
4 broilerin rintafileetä
Maustevoi:
100 g voita
2 rkl persiljasilppua
2 rkl sitruunamehua
valkosipulinkynsi silputtuna
suolaa maun mukaan
Leivittämiseen:
1 dl vehnäjauhoja + suolaa ja
mustapippuria
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 dl korppujauhoja
öljyä ja voita paistamiseen
Sekoita persiljasilppu, sitruunanmehu
ja valkosipuli pehmeään voihin, mausta suolalla. Kääri voi
kelmuun ja anna sen jähmettyä pakastimessa. Tee viilto fileisiin
siten, että niihin muodostuu tasku. Laita viiltoihin maustevoita.
Kierittele leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja
lopuksi korppujauhoissa. Paista kauniin ruskeiksi. Laita broilerit
vielä uuniin 175 asteeseen noin 15 minuutiksi, että ne ovat täysin
kypsiä.
02 VALKOVENÄJÄ
SIENIKEITTO
300 g herkkutatteja tai herkkusieniä
noin 9 dl vettä
50 g voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
0,5 dl kermaa
Puhdista ja paloittele sienet. Keitä
sieniä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi sienet liemestä, mutta
säästä liemi. Paista sieniä ja valkosipulia voissa. Ota muutama
sieni sivuun keiton koristeeksi. Lisää jauhot, sekoita hyvin. Lisää
sienien keitinliemi, anna kiehahtaa ja mausta. Soseuta keitto, lisää
vielä kerma ja kuumenna.
03 AZERBAIDZAN
MAKEA LEIPÄ
5 dl maitoa kädenlämpöisenä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kurkumaa
250 g sokeria
1 kananmuna
200 g pehmeää voita tai margariinia
noin 800 g vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Liuota hiiva maitoon, lisää 1 rkl
sokeria, suola ja kurkuma sekä 2 dl vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja
anna seistä 30 minuuttia. Lisää loput ainekset, jauhot vähitellen.
Vaivaa pehmeä taikina. Peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä
paikassa 2 tuntia. Vaivaa taikinaa välillä pari kertaa. Jaa taikina
kahteen osaan ja vaivaa vielä kerran. Muotoile soikeiksi leiviksi.
Jätä kohoamaan vielä tunniksi. Voitele munalla ja ripottele
pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia,
kunnes leivät ovat saaneet kauniin värin.
04 ISLANTI
ISLANTILAISET PANNUKAKUT
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
¼ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
6 dl maitoa
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
1 ½ rkl voita sulatettuna
Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri,
suola ja vaniljasokeri keskenään. Lisää puolet maidosta ja vatkaa
hyvin. Sekoita loput maidot, munat ja voisula, lisää ne taikinaan.
Paista kuumalla pannulla suuria ja erittäin ohuita pannukakkuja.
Ripottele pinnalle sokeri ja kääri rullalle. Tarjoa lisäksi hilloa
ja kermavaahtoa.
05 NORJA
KATKARAVUT
200 g katkarapuja
1 salottisipuli hienonnettuna
1 ½ dl portviiniä
3 dl kermaa
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja pippuria myllystä
Hauduta sipulia portviinissä. Lisää
kerma ja keitä kasaan miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja
pippurilla. Lisää kuumaan kastikkeeseen katkaravut ja
sitruunankuori. Anna kuumentua ja tarjoa heti tuoreen patongin
kanssa.
06 ROMANIA
TÄYTETYT KESÄKURPITSAT
2 pientä kesäkurpitsaa
200 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
½ dl riisiä
1 rkl voita
1 rkl persiljasilppua
pippuria
suolaa maun mukaan
Kastike:
1 rkl voita
½ sipuli silputtuna
1 rkl vehnäjauhoja
500 g tomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
persiljasilppua
Keitä riisi. Halkaise kesäkurpitsat
pitkittäin ja koverra sisus pois, pilko sisus pieneksi ja käytä
täytteeseen. Sekoita jauheliha, sipuli, keitetty riisi, voi ja
kesäkurpitsan sisus. Mausta seos ja täytä kesäkurpitsat. Voitele
uunivuoka ja laita kesäkurpitsat vuokaan. Tee kastike: kuullota
sipulia voissa, lisää jauhot sekoittaen samalla. Lisää
tomaattimurska ja mausteet. Kaada kastike vuokaan. Hauduta uunissa
180 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa lisäksi smetanaa.
07 ARMENIA
TÄYTETYT OMENAT
6 omenaa
1 dl riisiä
3 dl kiehuvaa vettä
½ tl suolaa
1 dl rusinoita
¼ tl kanelijauhetta
1 dl ruskeaa sokeria
1 dl fetajuustoa muruina
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
½ dl sulatettua voita
½ dl juustoraastetta (esim.
parmesaania)
Kypsennä riisi lähes kypsäksi
suolavedessä. Lisää rusinat ja kypsennä vielä 5 minuuttia,
jäähdytä. Leikkaa omenoiden kantaosat irti. Älä heitä pois,
vaan käytä myöhemmin ”kantena”. Koverra omenoista sisustaa
pois veitsellä. Lisää riisin joukkoon puolet sokerista, kaneli,
feta, pähkinät, pinjansiemenet sekä voi. Täytä omenat ja laita
”kansi” päälle. Laita omenat uunivuokaan, jossa on vettä ja
loput sokerista. Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Ota
kypsennyksen loppuvaiheessa ”kannet” pois ja ripottele omenoiden
päälle juustoraastetta.
08 MONTENERGRO
KALAKEITTO
500 g ruodotonta kalaa paloiteltuna
0,5 dl oliiviöljyä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
ripaus sahramia
12 dl kalalientä
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuumenna öljy kattilassa, lisää
porkkanat, selleri, persilja, valkosipuli ja anjovikset, kuullota
hetki. Lisää viini ja sahrami, anna kiehua kunnes viini on lähes
kokonaan kiehunut pois. Lisää tomaatit ja kalaliemi, keitä noin 10
minuuttia. Lisää lopuksi keittoon kalapalat, kypsennä.
09 PUOLA
PERUNAOHUKAISET
500 g perunoita
1 sipuli
2 kananmunaa
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
0,5 tl suolaa tai maun mukaan
25 g voita sulatettuna
Paistamiseen:
voita
Kuori ja raasta perunat hienoksi
raasteeksi. Silppua sipuli. Yhdistä kaikkia ainekset keskenään.
Paista perunaohukaiset lettupannulla kauniin ruskeiksi. Tarjoa
lisäksi puolukkasurvosta.
10 KREIKKA
MOUSSAKA
3 munakoisoa viipaleina
oliiviöljyä
Jauhelihaseos:
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl kanelia
1 tl minttua
1 tl oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Munamaito:
3 dl maitoa
3 kananmunaa
ripaus muskottia
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
50 g juustoraastetta
Ripottele munakoisoviipaleille suolaa,
anna hikoilla ja pyyhi talouspaperilla kuiviksi. Paista munakoisot
pannulla oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi. Kuullota sipulit ja
ruskista jauheliha kevyesti. Lisää tomaattipyree ja mausteet.
Sekoita munamaidon ainekset keskenään. Lado vuokaan kerroksittain
munakoisoviipaleita ja jauhelihaseosta. Kaada päälle munamaito ja
ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin puoli
tuntia.
11 ITÄVALTA
OMENASTRUUDELI
Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
25 g voita sulatettuna
½ kananmuna
½ dl kylmää vettä
Täyte:
25 g voita sulatettuna
3 omenaa kuutioituna
1 dl rusinoita
50 g paahdettuja manteleita karkeaksi
hienonnettuna
0,5 dl fariinisokeria
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl kanelia
Voiteluun:
sulatettua voita
Nypi käsin taikinaa varten jauhot, voi
ja kananmuna. Lisää vesi ja muovaa sileä taikina. Kääri taikina
kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Yhdistä sillä välin täytteen ainekset toisiinsa. Kauli taikina
ohueksi levyksi ja levitä täyte sen päälle. Kääri rullalle,
sulje päät ja voitele. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
12 SAKSA
PRETZEL (BREZEL)
Taikina:
1 ½ dl vettä kädenlämpöisenä
40 g hiivaa
100 g vehnäjauhoja
1 ½ dl maitoa kädenlämpöisenä
1 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl suolaa
80 g voita sulatettuna
noin 800 g vehnäjauhoja
Keittämiseen:
1 ½ l vettä
3 rkl ruokasoodaa
Pinnalle:
karkeaa merisuolaa
Liota hiiva veteen ja lisää 100 g
jauhoja, sekoita ja peitä astia kelmulla. Anna taikinan olla 5
tuntia huoneenlämmössä. Lisää sitten maito, sokeri, suola, voi
ja loput jauhot. Vaivaa hyvin ja jätä nousemaan peitettynä 1 ½
tunniksi. Vaivaa taikinaa ja leivo siitä 50 cm pitkiä ohuita
taikinapötköjä, kiepauta rinkeleiksi. Jätä nousemaan ilman
peitettä 30 minuutiksi. Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Laita
yksi rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen noin 5 sekunniksi ja nosta
reikäkauhalla leivinpaperin päälle. Ripottele rinkeleille
merisuolaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes ovat
kauniin ruskeita.
13 RUOTSI
JANSSONIN KIUSAUS
10 perunaa suikaleina
1 iso sipuli silputtuna
125 g anjovisfileitä + liemi
4 dl kermaa
suolaa maun mukaan
pippuria myllystä
pari voinokaretta pinnalle
Lado voideltuun uunivuokaan puolet
perunoista, väliin sipulit ja anjovisfileet, päälle vielä kerros
perunoita. Yhdistä kerma ja anjovisliemi, kaada vuokaan ensin noin 3
dl ja lisää loput liemestä kypsymisen loppupuolella. Kypsennä 200
asteessa ensin noin tunti, alenna lämpöä 150 asteeseen ja jatka
vielä kypsentämistä noin puoli tuntia, kunnes perunat ovat
pehmeitä ja kauniin värisiä.
14 RANSKA
BURGUNDINPATA
900 g naudan paistia kuutioituna
150 g pekonia
300 g salottisipulia kokonaisina
4 valkosipulinkynttä silputtuna
300 g juuriselleriä paloiteltuna
300 g palsternakkaa paloiteltuna
400 g porkkanaa paloiteltuna
500 g tomaattimurskaa
4 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
timjamia
rosmariinia
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria myllystä
300 g herkkusieniä
Ruskista pekonit sekä lihat pienissä
erissä, siirrä pataan. Ruskista sipulit ja valkosipulit. Laita
pataan tomaattimurska, juurekset ja mausteet. Anna padan muhia 150
asteessa pari tuntia. Lisää kevyesti ruskistetut sienet kypsymisen
lopulla.
15 VENÄJÄ
LIHAPIIRAKAT (RASTEGAI)
Taikina ensin:
0,5 dl maitoa kädenlämpöisenä
0,5 rkl sokeria
15 g hiivaa
0,5 dl vehnäjauhoja
seuraavaksi:
2 dl maitoa
puolet kananmunasta
25 g voita sulatettuna
0,5 tl suolaa
noin 4 dl vehnäjauhoja
Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Voiteluun:
puolet kananmunasta
Tarjoiluun:
keitettyjä kananmunia viipaleina
Valmista ensin taikinajuuri. Liuota
hiiva ja sokeri maitoon, lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Peitä
kulho liinalla ja anna olla lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
Seuraavaksi lisää taikinaan maitoa, puolikas kananmunasta (voitele
lopulla munalla piirakat ennen paistamista), voisula, suolaa sekä
jauhot. Vaivaa taikina kiinteäksi. Peitä taikina liinalla ja jätä
kohoamaan 3 tunniksi. Painele taikina tunnin välein alas ja anna
jälleen kohota. Valmista täyte: Kuullota sipuli ja paista jauheliha
kevyesti, mausta suolalla ja pippurilla. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä
pulliksi ja kauli litteiksi piiraiksi. Laita täytettä jokaisen
piirakan päälle, rypistä reunoja yhteen, mutta jätä keskelle
aukko. Nosta piirakat uunipellille ja voitele munalla. Paista 220
asteessa noin 20 minuuttia.
16 ITALIA
PASTA-PAPUKEITTO
250 g kuivattuja papuja
2 laakerinlehteä
2 valkosipulinkynttä kokonaisena
salviaa
oliiviöljyä
150 g possun kylkisiivuja kuutioituna
2 porkkanaa paloiteltuna
1 sellerinvarsi pilkottuna
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 l kanalientä
200 g kuivapastaa
rosmariinia
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Liota papuja yön yli runsaassa
kylmässä vedessä. Valuta ja huuhdo pavut. Keitä niitä kattilassa
uudessa vedessä 15 minuuttia. Valuta pavut, laita ne pataan ja kaada
jälleen uutta vettä päälle niin paljon, että pavut peittyvät.
Lisää pataan laakerinlehdet, 2 valkosipulinkynttä, salviaa ja 1
rkl oliiviöljyä. Peitä kannella ja kypsennä uunissa 175 asteessa
1,5 tuntia. Kuumenna sillä aikaa 2 rkl oliiviöljyä kattilassa ja
lisää siansiivu, porkkanat, varsiselleri ja hienonnetut
valkosipulit, kuullota parin minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja
hauduta tunnin ajan. Poista papujen joukosta laakerinlehdet. Soseuta
puolet pavuista ja lisää sose sekä kokonaiset pavut kanaliemeen.
Lisää pasta ja keitä edelleen kunnes pasta alkaa kypsyä. Mausta
ja lisää ruokaan vielä reilusti oliiviöljyä ennen tarjoilua.
17 SLOVENIA
MAKEA OMELETTI
3 munan keltuaista
3 munan valkuaista
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita paistamiseen
Täyte:
2 dl marjoja (pakastettuja tai
tuoreita)
1 rkl rommia
2 rkl appelsiinilikööriä
Pinnalle:
1 rkl tomusokeria
Lisäksi:
1 dl kermaa vaahdotettuna
Yhdistä marjat, rommi ja likööri.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää puolet sokerista ja
vaniljasokeri. Lisää keltuaisen joukkoon loput sokerista ja
sitruunan raastettu kuori, vaahdota. Lisää jauhot keltuaisvaahdon
sekaan varovasti sekoittaen. Yhdistä munavaahdot toisiinsa varovasti
nostellen. Paista munakas voissa pannulla. Täytä kypsä munakas
maustetuilla marjoilla. Taita munakas kaksinkerroin, ripottele päälle
tomusokeria. Tarjoile kermavaahdon kanssa.
18 SUOMI
PULLA
2 dl maitoa kädenlämpöisenä
25 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummajauhetta
6 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Täyte:
noin 50 g voita tai margariinia
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
raesokeria
Liuota hiiva maitoon, lisää suola,
sokeri ja kardemumma. Lisää jauhot ja rasva, vaivaa tasainen
taikina. Kauli taikina levyksi ja levitä päälle pehmennyt rasva.
Ripottele pinnalle sokeriseosta. Kääri levy rullaksi. Leikkaa
rullasta noin 4 cm viipaleita ja laita paperivuokiin tai
muffinssipellille, ripottele pinnalle raesokeria, anna kohota. Paista
225 asteessa noin 12 minuuttia.
19 ESPANJA
PAISTETTU KALA
1 kg perattuja kokonaisia kaloja
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
1 sipuli ohuina renkaina
6 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
2 laakerinlehteä
viinietikkaa
Pese ja puhdista kalat, mausta suolalla
ja pippurilla. Paista kaloja nopeasti runsaassa öljyssä. Siirrä
kalat uunivuokaan. Paista samassa öljyssä sipulit. Kaada sipulit
kalojen päälle. Lisää laakerinlehdet ja viinietikkaa sekä
oliiviöljyä vuokaan. Peitä vuoka leivinpaperilla ja laita vuoka
uuniin. Kalat kypsyvät kauttaaltaan ja maut tasaantuvat.
20 SVEITSI
JUUSTOFONDUE
1 valkosipulinkynsi halkaistuna
50 g voita
1 sellerin varsi pieneksi hienonnettuna
3 dl kuivaa valkoviiniä
300 g emmentaljuustoa raastettuna
250 g gruyerejuustoa raastettuna
½ tl sinappijauhetta
½ tl paprikajauhetta
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus cayennepippuria
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl brandya
Hiero fonduepata halkaistulla
valkosipulilla. Sulata voi ja paista siinä varsiselleri pehmeäksi.
Kaada pataan viini ja lämmitä. Lisää juusto vähitellen sekaan,
sekoita koko sulamisen ajan. Mausta sinappijauheella, paprikalla,
muskotilla ja cayennepippurilla. Sekoita maissitärkkelys brandyn
kanssa ja lisää pataan samalla hyvin sekoittaen. Anna seoksen
kiehua hiljalleen koko ajan hämmentäen keitosta. Siirrä fonduepata
pöytään ja dippailu voi alkaa.
21 UNKARI
GULASSIKEITTO
400 g naudan (tai porsaan) ulkofileetä
kuutioituna
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl paprikajauhetta
70 g tomaattipyreetä
1 l lihalientä
3 perunaa kuutioituna
2 paprikaa kuutioituna
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
chiliä maun mukaan
persiljasilppua
Ruskista lihat parissa erässä, nosta
pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää paprikajauhe ja
pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada lihaliemi pataan. Lisää
lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli tuntia. Laita perunat,
paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes
perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle persiljasilppua.
22 MALTA
TÄYTETTY MUNAKOISO
1 munakoiso (noin 400 g)
200 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tomaatti kuutioituna
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl persiljasilppua
2 rkl korppujauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
0,5 dl juustoraastetta
Leikkaa munakoiso pituussuunnassa halki
kahteen osaan. Ripottele puolikkaille suolaa ja anna ”hikoilla”
hetki. Pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Paista munakoisoja
leikkauspinta pannua vasten noin 5 minuuttia. Koverra munakoison
sisus pois lusikalla, mutta säästä täytettä varten. Kuullota
sipulit ja paista jauheliha kevyesti, lisää pannuun munakoison
sisus, tomaattikuutiot, pyree, persiljasilppu, korppujauhot sekä
pippuria ja suolaa. Ota pannu pois liedeltä ja lisää kananmuna
mukaan. Täytä munakoison puolikkaat täytteellä ja ripottele
päälle juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa noin 20
minuuttia.
23 TANSKA
PÄHKINÄINEN OMENAKAKKU
150 g margariinia tai pehmeää voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
120 g mantelijauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Pinnalle:
100 g pähkinöitä rouhittuna
2 omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
Vatkaa rasva ja sokeri. Lisää munat
yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhe,
vaniljasokeri sekä leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja
maito vuorotellen taikinaan, sekoita. Voitele kakkuvuoka ja kaada
taikina vuokaan. Ripottele taikinan pinnalle pähkinät. Kuori ja
viipaloi omenat, asettele ne pähkinöiden päälle. Sekoita sokeri
ja kanelijauhe, ripottele seosta omenoiden pinnalle. Paista 200
asteessa noin 50 minuuttia.
24 ALANKOMAAT
SUKLAAKOHOKAS
50 g voita
50 g tummaa suklaata
1 kananmuna
1 munan keltuainen
60 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun ja jauhottamiseen:
voita
kaakaojauhetta
Sulata voi ja suklaa, anna vähän
jäähtyä. Vatkaa muna, keltuainen ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää vaahtoon suklaaseos sekä jauhot. Voitele 4 pientä vuokaa
tai kuppia ja jauhota ne kaakaojauheella. Täytä vuoat taikinalla
vähän yli puolenvälin. Paista uunissa 225 asteessa noin 10
minuuttia. Tarjoa heti.
25 SAN MARINO
SAN MARINON PIHVI
noin 700 g naudanlihaa (esim.
sisäpaistia)
Leivitykseen:
50 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
Kastike:
1 sipuli silputtuna
4 porkkanaa raastettuna
2 lehtisellerin vartta silputtuna
500 g tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 rkl chilikastiketta
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Leikkaa liha pihveiksi ja kierittele
maustetuissa jauhoissa. Paista lihat pannulla ja siirrä uunivuokaan.
Sekoita kastikkeen ainekset ja levitä pihvien päälle. Peitä vuoka
foliolla. Kypsennä uunissa 150 asteessa 3 – 4 tuntia. Poista
laakerinlehti. Tarjoa esim. riisin kanssa.
26 ISO-BRITANNIA
FISH & CHIPS
1 kg perunoita (kiinteä lajike)
600 g vaalealihaista kalaa (esim.
turskaa)
öljyä uppopaistamiseen
Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl olutta
2 rkl sitruunamehua
Sekoita dippikastikkeen ainekset
keskenään. Kuori ja leikkaa perunat tikuiksi. Kuivaa hyvin.
Kuumenna öljy ja uppopaista perunoita pienissä erissä, kunnes ne
ovat melkein kypsiä. Ota pois reikäkauhalla ja uppopaista perunat
toisen kerran, kunnes ne ovat kullanruskeita. Ota pois rasvasta,
valuta, mausta suolalla, pidä lämpiminä esim. uunissa. Kuivaa
kala. Leikkaa paloiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Kasta
kalapalat pienissä erissä taikinaan ja uppopaista kullanruskeiksi.
Laita talouspaperin päälle valumaan. Tarjoa heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti