Eurovision laulukilpailujen tämän
vuoden toinen semifinaali on 8.5. Tässä toisen semifinaalin
seuraavat 5 viisumaata ruokina. Suomi kisaa huomenna pääsystä
finaaliin.
06 ITÄVALTA
OMENASTRUUDELI
Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
25 g voita sulatettuna
½ kananmuna
½ dl kylmää vettä
Täyte:
25 g voita sulatettuna
3 omenaa kuutioituna
1 dl rusinoita
50 g paahdettuja manteleita karkeaksi
hienonnettuna
0,5 dl fariinisokeria
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl kanelia
Voiteluun:
sulatettua voita
Nypi käsin taikinaa varten jauhot, voi
ja kananmuna. Lisää vesi ja muovaa sileä taikina. Kääri taikina
kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Yhdistä sillä välin täytteen ainekset toisiinsa. Kauli taikina
ohueksi levyksi ja levitä täyte sen päälle. Kääri rullalle,
sulje päät ja voitele. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
07 LIETTUA
KARPALOVANUKAS
3 dl karpaloita
3 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 kanelitanko
4 kokonaista neilikkaa
4 rkl perunajauhoja + 0,5 dl kylmää
vettä
Tarjoiluun:
vaniljasokerilla maustettua
kermavaahtoa
Laita kattilaan karpalot, vesi, sokeri,
kanelitanko ja neilikat. Keitä noin 10 minuuttia kunnes marjat
menevät rikki. Poista kanelitanko ja neilikat, soseuta karpaloliemi
ja puserra siivilän läpi. Laita uudelleen kattilaan ja kuumenna.
Sekoita veteen perunajauhot hyvin. Lisää suuruste ohuena nauhana
karpaloliemeen koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja ota pois
liedeltä. Kaada tarjoiluastiaan, tarjoa kermavaahdon kera.
08 SUOMI
PULLA
2 dl maitoa kädenlämpöisenä
25 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummajauhetta
6 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia
Täyte:
noin 50 g voita tai margariinia
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
raesokeria
Liuota hiiva maitoon, lisää suola,
sokeri ja kardemumma. Lisää jauhot ja rasva, vaivaa tasainen
taikina. Kauli taikina levyksi ja levitä päälle pehmennyt rasva.
Ripottele pinnalle sokeriseosta. Kääri levy rullaksi. Leikkaa
rullasta noin 4 cm viipaleita ja laita paperivuokiin tai
muffinssipellille, ripottele pinnalle raesokeria, anna kohota. Paista
225 asteessa noin 12 minuuttia.
09 IRLANTI
DUBLIN CODDLE
2 sipulia ohuina renkaina
500 g hyvää lihaisaa makkaraa
120 g pekonia
2 porkkanaa ohuina viipaleina
400 g perunoita ohuina viipaleina
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
noin 3 dl lihalientä
Paista sipulit öljyssä. Siirrä
sipulit sivuun. Kuutioi pekonit ja puolita makkarat, lisää ne
pannulle, paista kunnes saavat väriä. Yhdistä sipulit makkaran ja
pekonin kanssa. Laita uunipadan pohjalle puolet makkaraseoksesta sen
päälle porkkanoita ja perunoita. Tee vielä toinen kerros kaikkia,
päällimmäiseksi perunoita. Mausta ja kaada päälle vähän
lihalientä. Laita uuniin 200 asteeseen 45 minuutiksi. Laske lämpöä
175 asteeseen ja anna muhia vielä noin puoli tuntia. Lisää
nestettä tarvittaessa. Koristele persiljalla.
10 VALKOVENÄJÄ
SIENIKEITTO
300 g herkkutatteja tai herkkusieniä
noin 9 dl vettä
50 g voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
0,5 dl kermaa
Puhdista ja paloittele sienet. Keitä
sieniä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi sienet liemestä, mutta
säästä liemi. Paista sieniä ja valkosipulia voissa. Ota muutama
sieni sivuun keiton koristeeksi. Lisää jauhot, sekoita hyvin. Lisää
sienien keitinliemi, anna kiehahtaa ja mausta. Soseuta keitto, lisää
vielä kerma ja kuumenna.
Lisää viisuruokia luvassa huomenna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti