Sushia on helppo
tehdä myös kotona. Riisin keittäminen ja maustaminen on sushin
teossa kaiken perusta.
Näpertelin eilen
kolmenlaisia sushirullia. Simppeleitä makirullia, vähän
haasteellisempaa uramakia ja kokeellisia paprikarullia.
Makirullissa
riisi ja täytteet kääritään norileväarkkiin. Uramaki tehdään
niin, että riisi on valmiissa rullassa päällimmäisenä ja
leväarkki sisällä täytteiden kanssa. Uramakit kieritellään
paahdetuissa seesaminsiemenissä. Paprikarullissa riisi ja täyte
kääritään paahdettuun paprikaa, en käyttänyt lainkaan
leväarkkia. Tarjoa sushirullien kanssa soijakastiketta ja säilöttyjä
inkiväärilastuja.
Sushiriisin
valmistaminen:
500 g sushiriisiä
2 tl sokeria
noin 6 rkl
riisiviinietikkaa
Kaada riisi isoon
kulhoon ja vettä päälle, sekoita hyvin ja kaada samea vesi pois.
Huuhtele riisi niin monta kertaa, että vesi ei muutu sekoittaessa
enää sameaksi. Laita valutettu riisi ja 8 dl vettä kattilaan, kun
riisi alkaa kiehumaan laita kansi päälle ja alenna lämpöä. Keitä
riisiä hiljalleen noin 15 minuuttia eli kunnes kaikki vesi on
imeytynyt riisiin. Kumoa riisi suureen kulhoon ja jäähdytä riisi
huoneenlämmössä. Lisää riisin joukkoon sokeria ja
riisiviinietikkaa.
MAKIRULLAT
norileväarkkeja
sushiriisiä
wasabi-tahnaa
Täytteeksi
esimerkiksi:
avokadoa
tomaattia
tonnikalatahnaa
Makirullan
kokoaminen:
Pilko kaikki
täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita norileväarkki
bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Ota kostutetuin käsin
riisiä ja laita ohut kerros noin ¾ alueelle noriarkkia. Levitä
vähän wasabia keskelle riisiä ja laita tämän jälkeen jotain
valitsemistasi täytteistä wasabin päälle, käytä yhtä tai
useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin, kostuta
vähän noriarkin riisitöntä reunaa ja kääri rulla loppuun
kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Leikkaa
terävällä veitsellä paloiksi. Tarjoa soijakastikkeen kanssa.
URAMAKI
sushiriisiä
norileväarkkeja
wasabi-tahnaa
Täytteeksi
esimerkiksi:
kurkkua
tomaattia
Pinnalle:
paahdettuja
seesaminsiemeniä
Uramakin
kokoaminen:
Paahda
seesaminsiemeniä kuivalla pannulla ja sekoita koko ajan kunnes
siemenet ovat saaneet vähän väriä, jäähdytä. Pilko kaikki
täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita kelmu bambumaton
päälle. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros kelmun
päälle. Laita riisin päälle norileväarkki. Laita jotain
valitsemistasi täytteistä keskelle noriarkkia ja sipaise vähän
wasabia niiden päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri
rullaksi itsestäsi poispäin kauniiksi tasaiseksi rullaksi
bambumattoa apuna käyttäen. Poista kelmu. Leikkaa paloiksi ja
pyörittele palat paahdetuissa seesaminsiemenissä.
PAPRIKARULLAT
paprikaa
paahdettuna ja kuori poistettuna
sushiriisiä
wasabi-tahnaa
Täytteeksi
esimerkiksi:
avokadoa
Paprikarullien
kokoaminen:
Paahda kokonaiset
paprikat (esimerkiksi uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia). Laita
paprikat muovipussiin ja anna vähän jäähtyä. Poista paprikoista
kuori. Halkaise paprikat, poista kantaosa ja siemenet. Pilko
täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita kelmu bambumaton
päälle. Levitä paprikapalat vieri viereen niin, että ne
muodostavat yhtenäisen levyn. Ota kostutetuin käsin riisiä ja
laita ohut kerros paprikoiden päälle. Sipaise vähän wasabia
riisin päälle ja laita jotain valitsemistasi täytteistä wasabin
päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi
itsestäsi poispäin kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna
käyttäen. Poista kelmu ja leikkaa paloiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti