sunnuntai 3. tammikuuta 2016

SUSHIA, SUSHIA, SUSHIA



Sushia on helppo tehdä myös kotona. Riisin keittäminen ja maustaminen on sushin teossa kaiken perusta.

Näpertelin eilen kolmenlaisia sushirullia. Simppeleitä makirullia, vähän haasteellisempaa uramakia ja kokeellisia paprikarullia.


Makirullissa riisi ja täytteet kääritään norileväarkkiin. Uramaki tehdään niin, että riisi on valmiissa rullassa päällimmäisenä ja leväarkki sisällä täytteiden kanssa. Uramakit kieritellään paahdetuissa seesaminsiemenissä. Paprikarullissa riisi ja täyte kääritään paahdettuun paprikaa, en käyttänyt lainkaan leväarkkia. Tarjoa sushirullien kanssa soijakastiketta ja säilöttyjä inkiväärilastuja.

Sushiriisin valmistaminen:
500 g sushiriisiä
2 tl sokeria
noin 6 rkl riisiviinietikkaa

Kaada riisi isoon kulhoon ja vettä päälle, sekoita hyvin ja kaada samea vesi pois. Huuhtele riisi niin monta kertaa, että vesi ei muutu sekoittaessa enää sameaksi. Laita valutettu riisi ja 8 dl vettä kattilaan, kun riisi alkaa kiehumaan laita kansi päälle ja alenna lämpöä. Keitä riisiä hiljalleen noin 15 minuuttia eli kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin. Kumoa riisi suureen kulhoon ja jäähdytä riisi huoneenlämmössä. Lisää riisin joukkoon sokeria ja riisiviinietikkaa.



MAKIRULLAT
norileväarkkeja
sushiriisiä
wasabi-tahnaa
Täytteeksi esimerkiksi:
avokadoa
tomaattia
tonnikalatahnaa

Makirullan kokoaminen:
Pilko kaikki täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita norileväarkki bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros noin ¾ alueelle noriarkkia. Levitä vähän wasabia keskelle riisiä ja laita tämän jälkeen jotain valitsemistasi täytteistä wasabin päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin, kostuta vähän noriarkin riisitöntä reunaa ja kääri rulla loppuun kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Tarjoa soijakastikkeen kanssa.



URAMAKI
sushiriisiä
norileväarkkeja
wasabi-tahnaa
Täytteeksi esimerkiksi:
kurkkua
tomaattia
Pinnalle:
paahdettuja seesaminsiemeniä

Uramakin kokoaminen:
Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla ja sekoita koko ajan kunnes siemenet ovat saaneet vähän väriä, jäähdytä. Pilko kaikki täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita kelmu bambumaton päälle. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros kelmun päälle. Laita riisin päälle norileväarkki. Laita jotain valitsemistasi täytteistä keskelle noriarkkia ja sipaise vähän wasabia niiden päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Poista kelmu. Leikkaa paloiksi ja pyörittele palat paahdetuissa seesaminsiemenissä.



PAPRIKARULLAT
paprikaa paahdettuna ja kuori poistettuna
sushiriisiä
wasabi-tahnaa
Täytteeksi esimerkiksi:
avokadoa

Paprikarullien kokoaminen:
Paahda kokonaiset paprikat (esimerkiksi uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia). Laita paprikat muovipussiin ja anna vähän jäähtyä. Poista paprikoista kuori. Halkaise paprikat, poista kantaosa ja siemenet. Pilko täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita kelmu bambumaton päälle. Levitä paprikapalat vieri viereen niin, että ne muodostavat yhtenäisen levyn. Ota kostutetuin käsin riisiä ja laita ohut kerros paprikoiden päälle. Sipaise vähän wasabia riisin päälle ja laita jotain valitsemistasi täytteistä wasabin päälle, käytä yhtä tai useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Poista kelmu ja leikkaa paloiksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti