Tänään voi
kuunnella ja katsella koko yön viisuballadeja. Kun syö samalla
pysyy paremmin hereillä. Valmista siis suosikkimaasi herkku
kisakatsomoon. Tässä maiden ruoat esiintymisjärjestyksessä.
1 SLOVENIA
MAKEA OMELETTI
3 munan
keltuaista
3 munan
valkuaista
3 rkl sokeria
2 tl
vaniljasokeria
1 sitruunan kuori
raastettuna
3 rkl
vehnäjauhoja
1 rkl voita
paistamiseen
Täyte:
2 dl marjoja
(pakastettuja tai tuoreita)
1 rkl rommia
2 rkl
appelsiinilikööriä
Pinnalle:
1 rkl tomusokeria
Lisäksi:
1 dl kermaa
vaahdotettuna
Yhdistä marjat,
rommi ja likööri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää puolet
sokerista ja vaniljasokeri. Lisää keltuaisen joukkoon loput
sokerista ja sitruunan raastettu kuori, vaahdota. Lisää jauhot
keltuaisvaahdon sekaan varovasti sekoittaen. Yhdistä munavaahdot
toisiinsa varovasti nostellen. Paista munakas voissa pannulla. Täytä
kypsä munakas maustetuilla marjoilla. Taita munakas kaksinkerroin,
ripottele päälle tomusokeria. Tarjoile kermavaahdon kanssa.
2 RANSKA
BURGUNDINPATA
900 g naudan
paistia kuutioituna
150 g pekonia
300 g
salottisipulia kokonaisina
4
valkosipulinkynttä silputtuna
300 g
juuriselleriä paloiteltuna
300 g
palsternakkaa paloiteltuna
400 g porkkanaa
paloiteltuna
500 g
tomaattimurskaa
4 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
timjamia
rosmariinia
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria
myllystä
300 g
herkkusieniä
Ruskista pekonit
sekä lihat pienissä erissä, siirrä pataan. Ruskista sipulit ja
valkosipulit. Laita pataan tomaattimurska, juurekset ja mausteet.
Anna padan muhia 150 asteessa pari tuntia. Lisää kevyesti
ruskistetut sienet kypsymisen lopulla.
3 ISRAEL
FALAFEL-PYÖRYKÄT
400 g kikherneitä
(säilyke)
1 sipuli
silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl
persiljasilppua
1 tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl jeeraa eli
juustokuminaa
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
2 rkl
vehnäjauhoja
Valuta
kikherneet. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta jämäkäksi
taikinaksi. Muovaa pieniä pyöryköitä. Paista muutama pyörykkä
kerrallaan öljyssä kullanruskeiksi.
4 VIRO
TALKKUNALEIVÄT
2,5 dl maitoa
250 g maitorahkaa
50 g hiivaa
0,5 rkl suolaa
0,5 dl sokeria
2 dl
talkkunajauhoja
noin 5 dl
vehnäjauhoja
75 g margariinia
tai voita sulatettuna
Yhdistä maito ja
maitorahka, lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen.
Lisää suola ja sokeri sekä talkkunajauhot. Lisää taikinaan
vähitellen vehnäjauhoja ja alustuksen loppuvaiheessa rasva. Anna
taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo
kaksi pitkulaista leipää. Leikkaa leipiin viiltoja niin että leipä
jää pohjasta yhtenäiseksi. Anna kohota ja paista 200 asteessa noin
25 minuuttia.
5 ISO-BRITANNIA
FISH & CHIPS
1 kg perunoita
(kiinteä lajike)
600 g
vaalealihaista kalaa (esim. turskaa)
öljyä
uppopaistamiseen
Taikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1 tl suolaa
mustapippuria
myllystä
2 dl olutta
2 rkl
sitruunamehua
Sekoita
dippikastikkeen ainekset keskenään. Kuori ja leikkaa perunat
tikuiksi. Kuivaa hyvin. Kuumenna öljy ja uppopaista perunoita
pienissä erissä, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Ota pois
reikäkauhalla ja uppopaista perunat toisen kerran, kunnes ne ovat
kullanruskeita. Ota pois rasvasta, valuta, mausta suolalla, pidä
lämpiminä esim. uunissa. Kuivaa kala. Leikkaa paloiksi, mausta
suolalla ja pippurilla. Kasta kalapalat pienissä erissä taikinaan
ja uppopaista kullanruskeiksi. Laita talouspaperin päälle valumaan.
Tarjoa heti.
6 ARMENIA
TÄYTETYT OMENAT
6 omenaa
1 dl riisiä
3 dl kiehuvaa
vettä
0,5 tl suolaa
1 dl rusinoita
¼ tl
kanelijauhetta
1 dl ruskeaa
sokeria
1 dl fetajuustoa
muruina
1 dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
0,5 dl paahdettuja
pinjansiemeniä
0,5 dl sulatettua
voita
0,5 dl
juustoraastetta (esim. parmesaania)
Kypsennä riisi
lähes kypsäksi suolavedessä. Lisää rusinat ja kypsennä vielä 5
minuuttia, jäähdytä. Leikkaa omenoiden kantaosat irti. Älä heitä
pois, vaan käytä myöhemmin ”kantena”. Koverra omenoista
sisustaa pois veitsellä. Lisää riisin joukkoon puolet sokerista,
kaneli, feta, pähkinät, pinjansiemenet sekä voi. Täytä omenat ja
laita ”kansi” päälle. Laita omenat uunivuokaan, jossa on vettä
ja loput sokerista. Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Ota
kypsennyksen loppuvaiheessa ”kannet” pois ja ripottele omenoiden
päälle juustoraastetta.
7 LIETTUA
KARPALOVANUKAS
3 dl karpaloita
3 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 kanelitanko
4 kokonaista
neilikkaa
4 rkl
perunajauhoja + 0,5 dl kylmää vettä
Tarjoiluun:
vaniljasokerilla
maustettua kermavaahtoa
Laita kattilaan
karpalot, vesi, sokeri, kanelitanko ja neilikat. Keitä noin 10
minuuttia kunnes marjat menevät rikki. Poista kanelitanko ja
neilikat, soseuta karpaloliemi ja puserra siivilän läpi. Laita
uudelleen kattilaan ja kuumenna. Sekoita veteen perunajauhot hyvin.
Lisää suuruste ohuena nauhana karpaloliemeen koko ajan sekoittaen.
Anna kiehahtaa ja ota pois liedeltä. Kaada tarjoiluastiaan, tarjoa
kermavaahdon kera.
8 SERBIA
JUUSTOPIIRAKKA
Taikina:
250 g
vehnäjauhoja
1,5 rkl
oliiviöljyä
¼ tl suolaa
noin 1,5 dl
vettä
Täyte:
400 g fetajuustoa
4 kananmunaa
2 dl kermamaitoa
50 g voita
sulatettuna
Voiteluun:
voisulaa
Sekoita jauhot,
öljy ja suola, lisää vesi ja muovaa kiinteä taikina. Lorauta
vähän oliiviöljyä taikinan päälle ja peitä taikina liinalla,
anna seistä huoneenlämmössä tunnin ajan. Kauli ohut taikina,
vuoraa piirakkavuoan pohja puolella taikinasta. Sekoita täyte,
vatkaa munat kevyesti ja murenna feta, lisää kermamaito ja
sulatettu voi. Kaada täyte piirakkapohjalle. Peitä ohuella
taikinakannella. Voitele pinta voisulalla. Paista 180 asteessa noin
50 minuuttia.
9 NORJA
KATKARAVUT
200 g katkarapuja
1 salottisipuli
hienonnettuna
1,5 dl
portviiniä
3 dl kermaa
1 sitruunan
raastettu kuori
suolaa ja
pippuria myllystä
Hauduta sipulia
portviinissä. Lisää kerma ja keitä kasaan miedolla lämmöllä.
Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kuumaan kastikkeeseen
katkaravut ja sitruunankuori. Anna kuumentua ja tarjoa heti tuoreen
patongin kanssa.
10 RUOTSI
JANSSONIN KIUSAUS
10 perunaa
suikaleina
1 iso sipuli
silputtuna
125 g
anjovisfileitä + liemi
4 dl kermaa
suolaa maun
mukaan
pippuria myllystä
pari voinokaretta
pinnalle
Lado voideltuun
uunivuokaan puolet perunoista, väliin sipulit ja anjovisfileet,
päälle vielä kerros perunoita. Yhdistä kerma ja anjovisliemi,
kaada vuokaan ensin noin 3 dl ja lisää loput liemestä kypsymisen
loppupuolella. Kypsennä 200 asteessa ensin noin tunti, alenna lämpöä
150 asteeseen ja jatka vielä kypsentämistä noin puoli tuntia,
kunnes perunat ovat pehmeitä ja kauniin värisiä.
11 KYPROS
MAALAISSALAATTI
salaatinlehtiä
tai kaalia ohuina suikaleina
tomaatteja
viipaleina tai lohkoina
kurkkua
viipaleina
sipulia tai
purjoa ohuina renkaina
fetajuustoa
kuutioina
kalamataoliiveja
Kastike:
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl
sitruunamehua
1 rkl
viinietikkaa
¼ tl
sinappijauhetta
ripaus sokeria
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Yhdistä kaikki
salaatin ainekset keskenään. Sekoita kastike ja kostuta salaatti
juuri ennen tarjoilua.
12 AUSTRALIA
SURF AND TURF
PIZZA
Täytteet:
tomaattikastiketta
meren antimia
pihvilihaa
juustoa
13 BELGIA
PATONKI
5 dl haaleaa
vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
¼ dl öljyä
noin 10 dl
vehnäjauhoja
Liuota veteen
hiiva, lisää suola, öljy sekä jauhot. Anna taikinan vetäytyä
muovipussiin suljettuna jääkaapissa vähintään vuorokauden.
Kohota taikina kylmäsäilytyksen jälkeen kaksinkertaiseksi. Alusta
kohonnut taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat levyiksi
ja taita ensin kolminkerroin ja vielä kaksinkerroin. Kauli uudelleen
levyksi, toista taittelu ja kauliminen useaan kertaan, näin
patonkiin tulee kuohkeita kerroksia. Kääri lopuksi levyt rullalle.
Anna kohota pellillä. Vedä kohonneisiin patonkeihin viistoja
viiltoja. Voitele pinta vedellä ja laita myös uuniin pieni
vesiastia, näin patongin pinnasta tulee rapea. Kypsennä 225
asteessa noin 15 minuuttia.
14 ITÄVALTA
OMENASTRUUDELI
Taikina:
2,5 dl
vehnäjauhoja
25 g voita
sulatettuna
pieni kananmuna
0,5 dl kylmää
vettä
Täyte:
25 g voita
sulatettuna
3 omenaa
kuutioituna
1 dl rusinoita
50 g paahdettuja
manteleita karkeaksi hienonnettuna
0,5 dl
fariinisokeria
1 tl
sitruunankuorta raastettuna
1 tl kanelia
Voiteluun:
sulatettua voita
Nypi käsin
taikinaa varten jauhot, voi ja kananmuna. Lisää vesi ja muovaa
sileä taikina. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään
jääkaappiin puoleksi tunniksi. Yhdistä sillä välin täytteen
ainekset toisiinsa. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä täyte
sen päälle. Kääri rullalle, sulje päät ja voitele. Paista 200
asteessa noin 30 minuuttia.
15 KREIKKA
MOUSSAKA
3 munakoisoa
viipaleina
oliiviöljyä
Jauhelihaseos:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl
tomaattipyreetä
1 tl kanelia
1 tl minttua
1 tl oreganoa
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Munamaito:
3 dl maitoa
3 kananmunaa
ripaus muskottia
suolaa maun
mukaan
Pinnalle:
50 g
juustoraastetta
Ripottele
munakoisoviipaleille suolaa, anna hikoilla ja pyyhi talouspaperilla
kuiviksi. Paista munakoisot pannulla oliiviöljyssä kauniin
ruskeiksi. Kuullota sipulit ja ruskista jauheliha kevyesti. Lisää
tomaattipyree ja mausteet. Sekoita munamaidon ainekset keskenään.
Lado vuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauhelihaseosta.
Kaada päälle munamaito ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.
16 MONTENERGRO
KALAKEITTO
500 g ruodotonta
kalaa paloiteltuna
0,5 dl
oliiviöljyä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
ripaus sahramia
12 dl
kalalientä
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuumenna öljy
kattilassa, lisää porkkanat, selleri, persilja, valkosipuli ja
anjovikset, kuullota hetki. Lisää viini ja sahrami, anna kiehua
kunnes viini on lähes kokonaan kiehunut pois. Lisää tomaatit ja
kalaliemi, keitä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi keittoon
kalapalat, kypsennä.
17 SAKSA
RINKELIT
(PRETZELS)
Taikina:
1,5 dl vettä
kädenlämpöisenä
40 g hiivaa
100 g
vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa
kädenlämpöisenä
1 rkl ruskeaa
sokeria
2 rkl suolaa
80 g voita
sulatettuna
noin 800 g
vehnäjauhoja
Keittämiseen:
1,5 l vettä
3 rkl ruokasoodaa
Pinnalle:
karkeaa
merisuolaa
Liota hiiva
veteen ja lisää 100 g jauhoja, sekoita ja peitä astia kelmulla.
Anna taikinan olla 5 tuntia huoneenlämmössä. Lisää sitten maito,
sokeri, suola, voi ja loput jauhot. Vaivaa hyvin ja jätä nousemaan
peitettynä 1 ½ tunniksi. Vaivaa taikinaa ja leivo siitä 50 cm
pitkiä ohuita taikinapötköjä, kiepauta rinkeleiksi. Jätä
nousemaan ilman peitettä 30 minuutiksi. Kiehauta vesi ja lisää
ruokasooda. Laita yksi rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen noin 5
sekunniksi ja nosta reikäkauhalla leivinpaperin päälle. Ripottele
rinkeleille merisuolaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia eli
kunnes ovat kauniin ruskeita.
18 PUOLA
PERUNAOHUKAISET
500 g perunoita
1 sipuli
2 kananmunaa
0,5 dl
vehnäjauhoja
1 dl maitoa
0,5 tl suolaa tai
maun mukaan
25 g voita
sulatettuna
Paistamiseen:
voita
Kuori ja raasta
perunat hienoksi raasteeksi. Silppua sipuli. Yhdistä kaikkia
ainekset keskenään. Paista perunaohukaiset lettupannulla kauniin
ruskeiksi. Tarjoa lisäksi puolukkasurvosta.
19 LATVIA
PAPUSALAATTI
200 g valkoisia
papuja (säilyke)
2 omenaa pieninä
kuutioina
2 dl smetanaa
1 tl sinappia
2 tl raastettua
piparjuurta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ruohosipulia
silputtuna
Valuta ja huuhdo
pavut. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta.
20 ROMANIA
TÄYTETYT
KESÄKURPITSAT
2 pientä
kesäkurpitsaa
200 g jauhelihaa
1 sipuli
silputtuna
0,5 dl riisiä
1 rkl voita
1 rkl
persiljasilppua
pippuria
suolaa maun
mukaan
Kastike:
1 rkl voita
puolikas sipuli
silputtuna
1 rkl
vehnäjauhoja
500 g
tomaattimurskaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
persiljasilppua
Keitä riisi.
Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin ja koverra sisus pois, pilko
sisus pieneksi ja käytä täytteeseen. Sekoita jauheliha, sipuli,
keitetty riisi, voi ja kesäkurpitsan sisus. Mausta seos ja täytä
kesäkurpitsat. Voitele uunivuoka ja laita kesäkurpitsat vuokaan.
Tee kastike: kuullota sipulia voissa, lisää jauhot sekoittaen
samalla. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Kaada kastike vuokaan.
Hauduta uunissa 180 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa lisäksi
smetanaa.
21 ESPANJA
PAISTETTU KALA
1 kg perattuja
kokonaisia kaloja
suolaa
pippuria
oliiviöljyä
1 sipuli ohuina
renkaina
6
valkosipulinkynttä ohuina lastuina
2 laakerinlehteä
viinietikkaa
Pese ja puhdista
kalat, mausta suolalla ja pippurilla. Paista kaloja nopeasti
runsaassa öljyssä. Siirrä kalat uunivuokaan. Paista samassa
öljyssä sipulit. Kaada sipulit kalojen päälle. Lisää
laakerinlehdet ja viinietikkaa sekä oliiviöljyä vuokaan. Peitä
vuoka leivinpaperilla ja laita vuoka uuniin. Kalat kypsyvät
kauttaaltaan ja maut tasaantuvat.
22 UNKARI
GULASSIKEITTO
400 g naudan (tai
porsaan) ulkofileetä kuutioituna
1 sipuli
silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl
paprikajauhetta
70 g
tomaattipyreetä
1 l lihalientä
3 perunaa
kuutioituna
2 paprikaa
kuutioituna
timjamia
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
chiliä maun
mukaan
persiljasilppua
Ruskista lihat
parissa erässä, nosta pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli,
lisää paprikajauhe ja pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada
lihaliemi pataan. Lisää lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli
tuntia. Laita perunat, paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla
lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle
persiljasilppua.
23 GEROGIA
GEORGIALAISET
PAVUT
300 g
kidneypapuja (säilyke)
1 sipuli
silputtuna
3
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 porkkana
hienoksi silputtuna
1 sellerinvarsi
hienoksi silputtuna
6 kuivattua
luumua paloiteltuna
0,5 dl
balsamiviinietikkaa
1 tl
tamarinditahnaa
0,5 tl
chilihiutaleita
1 tl
korianterinsiemeniä
0,5 tl
sarviapilansiemeniä
5 rkl oliiviöljyä
1 vihreä chili
silputtuna
nippu tuoretta
korianteria
1 rkl selleriä
silputtuna
suolaa ja
mustapippuria
Kuullota öljyssä
sipuli, valkosipuli, porkkana ja sellerinvarsi pehmeäksi. Valuta ja
huuhtele pavut. Hauduta luumuja balsamietikassa noin 20 minuuttia.
Paahda korianterin- ja sarviapilansiemeniä kuivalla pannulla muutama
minuutti ja murskaa morttelissa. Yhdistä kaikki ainekset ja lämmitä.
24 AZERBAIDZAN
MAKEA LEIPÄ
5 dl maitoa
kädenlämpöisenä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kurkumaa
250 g sokeria
1 kananmuna
200 g pehmeää
voita tai margariinia
noin 800 g
vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Liuota hiiva
maitoon, lisää 1 rkl sokeria, suola ja kurkuma sekä 2 dl
vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja anna seistä 30 minuuttia. Lisää
loput ainekset, jauhot vähitellen. Vaivaa pehmeä taikina. Peitä
liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa 2 tuntia. Vaivaa
taikinaa välillä pari kertaa. Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa
vielä kerran. Muotoile soikeiksi leiviksi. Jätä kohoamaan vielä
tunniksi. Voitele munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes leivät ovat saaneet
kauniin värin.
25 VENÄJÄ
LIHAPIIRAKAT
(RASTEGAI)
Taikina ensin:
0,5 dl maitoa
kädenlämpöisenä
0,5 rkl sokeria
15 g hiivaa
0,5 dl
vehnäjauhoja
seuraavaksi:
2 dl maitoa
puolet
kananmunasta
25 g voita
sulatettuna
0,5 tl suolaa
noin 4 dl
vehnäjauhoja
Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
silputtuna
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Voiteluun:
puolet
kananmunasta
Tarjoiluun:
keitettyjä
kananmunia viipaleina
Valmista ensin
taikinajuuri. Liuota hiiva ja sokeri maitoon, lisää vehnäjauhot ja
sekoita hyvin. Peitä kulho liinalla ja anna olla lämpimässä
paikassa noin tunnin ajan. Seuraavaksi lisää taikinaan maitoa,
puolikas kananmunasta (voitele lopulla munalla piirakat ennen
paistamista), voisula, suolaa sekä jauhot. Vaivaa taikina
kiinteäksi. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan 3 tunniksi.
Painele taikina tunnin välein alas ja anna jälleen kohota. Valmista
täyte: Kuullota sipuli ja paista jauheliha kevyesti, mausta suolalla
ja pippurilla. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä pulliksi ja kauli
litteiksi piiraiksi. Laita täytettä jokaisen piirakan päälle,
rypistä reunoja yhteen, mutta jätä keskelle aukko. Nosta piirakat
uunipellille ja voitele munalla. Paista 220 asteessa noin 20
minuuttia.
26 ALBANIA
PURJOVUOKA
öljyä
paistamiseen
900 g purjoa
2 sipulia
silputtuna
1 punainen
paprika pilkottuna
300 g jauhelihaa
suolaa ja
pippuria myllystä
2 dl lihalientä
Pilko purjon
valkoiset osat vinottain 1 cm paloiksi. Kuullota purjot ja sipulit
öljyssä. Siirrä uunivuokaan. Paista kevyesti jauheliha, lisää
paprikat ja mausteet sekä lihaliemi, anna kiehahtaa. Kaada seos
purjojen päälle vuokaan. Laita uuniin 200 asteeseen, kypsennä noin
tunnin ajan.
27 ITALIA
PASTA-PAPUKEITTO
250 g kuivattuja
papuja
2 laakerinlehteä
2
valkosipulinkynttä kokonaisena
salviaa
oliiviöljyä
150 g possun
kylkisiivuja kuutioituna
2 porkkanaa
paloiteltuna
1 sellerinvarsi
pilkottuna
1 sipuli
silputtuna
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 l kanalientä
200 g kuivapastaa
rosmariinia
timjamia
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Liota papuja yön
yli runsaassa kylmässä vedessä. Valuta ja huuhdo pavut. Keitä
niitä kattilassa uudessa vedessä 15 minuuttia. Valuta pavut, laita
ne pataan ja kaada jälleen uutta vettä päälle niin paljon, että
pavut peittyvät. Lisää pataan laakerinlehdet, 2
valkosipulinkynttä, salviaa ja 1 rkl oliiviöljyä. Peitä kannella
ja kypsennä uunissa 175 asteessa 1,5 tuntia. Kuumenna sillä aikaa 2
rkl oliiviöljyä kattilassa ja lisää siansiivu, porkkanat,
varsiselleri ja hienonnetut valkosipulit, kuullota parin minuutin
ajan. Lisää kanaliemi ja hauduta tunnin ajan. Poista papujen
joukosta laakerinlehdet. Soseuta puolet pavuista ja lisää sose sekä
kokonaiset pavut kanaliemeen. Lisää pasta ja keitä edelleen kunnes
pasta alkaa kypsyä. Mausta ja lisää ruokaan vielä reilusti
oliiviöljyä ennen tarjoilua.
Hieno idea ja hyvältä kuulostavia reseptejä!
VastaaPoista