Tuoreita
tuoksuvia sämpylöitä on vaikea vastustaa. Tässä kolme helppoa
sämpyläreseptiä.
KAURASÄMPYLÄT
Ensin:
5 dl maitoa kädenlämpöisenä
50 g hiivaa
7 dl kaurahiutaleita
Seuraavaksi:
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
noin 5 dl vehnäjauhoja
100 g voita sulatettuna
Voiteluun:
maitoa tai kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Liuota hiiva maitoon. Lisää nesteeseen kaurahiutaleet, sekoita ja jätä peitettynä 20 minuutiksi lämpimään paikkaan. Lisää loput ainekset ja muovaa taikinaksi. Anna taikinan kohota hyvin. Leivo sämpylöiksi, anna jälleen kohota noin puoli tuntia ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.
PEHMEÄT
SÄMPYLÄT
5
dl vettä kädenlämpöisenä
25
g hiivaa
2
tl suolaa
1
rkl siirappia
2
rkl öljyä
0,5
dl kauraleseitä
2
dl grahamjauhoja
1
dl ruisjauhoja
noin
9 dl vehnäjauhoja
Liuota
hiiva veteen. Lisää suola, siirappi, öljy, leseet ja jauhot
vähitellen. Muovaa taikinaksi. Peitä kulho ja anna kohota hyvin.
Leivo sämpylöiksi, anna jälleen kohota noin puoli tuntia ja paista
225 asteessa noin 12 minuuttia.
PERUNASÄMPYLÄT
Taikina:
250 g kypsiä
perunoita
3 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
3 dl
täysjyvävehnäjauhoja
noin 4,5 dl
vehnäjauhoja
Täytteeksi:
aurinkokuivattuja
tomaatteja
tai pestoa
Muusaa
kuoritut perunat, sekoita maito perunan kanssa. Lämmitä
peruna-maitoseos kädenlämpöiseksi. Liota hiiva sekaan, lisää
sokeri, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen samalla
sekoittaen. Vaivaa taikina käsin tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse
vaivata kauan vain sen verran, että kaikki ainekset ovat kunnolla
sekaisin ja taikina tuntuu pehmeältä. Anna taikinan kohota puoli
tuntia lämpimässä paikassa. Leivo taikina sämpylöiksi, anna
niiden kohota liinalla petettynä noin 20 minuuttia ja paina sitten
jokaiseen sämpylään kolo ja käytä täytteenä esimerkiksi
aurinkokuivatuilla tomaateilla tai punaisella pestolla. Anna
sämpylöiden kohota vielä noin 10 minuuttia. Paista sämpylöitä
200 asteessa 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti