sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

CHILIEN SAVUSTUS


Olemme savustaneet chilejä usean vuoden ajan. Meillä savustus on tapahtunut kaasugrillissä ruostumattomassa savustuslaatikossa. Laatikon pohjalle laitetaan leppä- tai omenapuunlastuja, pieni katajanoksa, sokeripala sekä muutama tuore yritti esim. salviaa tai rosmariinia. Chilit laitetaan ritilän päälle ja kansi kiinni. Chilejä savustetaan noin 30-45 minuuttia miedolla lämmöllä. Kun chilit ovat savustuneet jäähdytä ne vaikka leivinpaperin päällä.

Jos haluat hyvin säilyvää chilirouhetta kuivata chilejä vielä kasvikuivurissa jonkin aikaa. Tämän jälkeen chilit voi jauhaa esim. kahvimyllyllä rouheeksi. Kuivatut savuchilit säilyvät hyvänä useita vuosia.

Jos haluat tehdä chipotle-tyyppistä tahnaa älä kuivaa chilejä vaan keitä chilit tomaattipyreen kanssa ja soseuta sauvasekoittimella.
3 kommenttia:

  1. Nyt siis uupuu vain tuo mahtava chilivalikoima.

    VastaaPoista
  2. No wau! Tämä menee ehdottomasti todo-listalle.

    VastaaPoista
  3. Mikäli chilien kasvattaminen ei innosta tai ei ole käytännössä mahdollista, yksi hyvä paikka ostaa tuoreita chilejä on Heinän puutarha Salossa täällä länsirannikolla: http://heinanpuutarha.fi/ Lähettävät myös matkahuollolla vaikka Seinäjoelle ja valikoimasta tuoreita suomalaisia chilejä löytyy alkaen Poblanosta aina Nagaan asti (ensimmäisen tulisuus 1-3 ja jälkimmäisen 10 +++). Itse savustamalla saa chileihin tarvittaessa hyvinkin vahvan savun maun. Chinese-tyyppiset chilit (Habanero, Naga Morich jne.) säilyttävät savustettaessa myös hedelmäisen pohjamakunsa.

    VastaaPoista