Peruna on äärettömän monipuolinen
raaka-aine. Perunasta saa lähes mitä vain, se sopii paistoksiin,
keittoihin, piirakoihin, leipään, jne. Seuraavaksi seitsemän
perunareseptiä.
ESPANJALAINEN TORTILLA
oliiviöljyä
600 g perunoita ohueksi viipaloituna
1 sipuli ohueksi viipaloituna
6 kananmunaa
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
Kuumenna pannu, lisää öljyä,
perunat ja sipuli, kypsennä kunnes perunat ovat pehmeitä. Vatkaa
munat kulhossa, mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Sekoita
perunat ja sipuli varovasti muniin. Laita pannuun 4 rkl oliiviöljyä,
lisää munaseos, tasoita pinta lastalla painelemalla. Kypsennä noin
5 minuuttia välillä pannua ravistellen. Käännä tortilla lautasta tai kantta apuna käyttäen. Liu'uta tortilla takaisin pannulle. Jatka
paistamista kunnes munat ovat hyytyneet ja tortilla on kauniin
värinen.
RÖSTI
1 kg perunoita
öljyä paistamiseen
suolaa maun mukaa
mustapippuria myllystä
noin ½ dl vettä
Keitä perunat kuorineen, jäähdytä
ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kuori ja
raasta perunat karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy paistinpannussa.
Lisää perunaraaste, kääntele varovasti, mausta. Painele perunat
litteäksi kakuksi ja pirskottele pinnalle vähän vettä. Peitä
paistinpannu kannella ja hauduta paistosta miedolla lämmöllä noin
20 minuuttia. Käännä kakku lautasen tai kannen avulla ja kypsennä
toista puolta noin 10 minuuttia.
PERUNA-MAA-ARTISOKKAKEITTO
1 l kasvislientä
500 g perunoita (jauhoinen lajike)
500 g maa-artisokkia
mustapippuria myllystä
salviaa
muskottia
chilijauhetta
200 g ranskankermaa
piparjuurta raasteena
Keitä kuoritut perunat ja maa-artisokat
kasvisliemessä kypsiksi. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta ja lisää
ranskankerma, kuumenna. Ripottele päälle tuoretta raastettua
piparjuurta.
LAMMASPAIMENEN PAISTOS
500 g (lampaan)jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 porkkanaa pieninä kuutioina
2 sellerinvartta pieninä paloina
1 rkl vehnäjauhoja
noin 3 dl lihalientä
2 rkl tomaattipyreetä
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
400 g papuja tomaattikastikkeessa
Perunamuusi:
1 kg jauhoisia perunoita
1 dl maitoa
2 rkl voita
suolaa maun mukaan
Ruskista jauheliha kevyesti. Lisää
kasvikset ja paista noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot, lisää
lihaliemi, pyree ja mausteet. Hauduta lihakastiketta sen aikaa kun
keität perunat muusia varten. Soseuta perunat, lisää maitoa ja
mausta, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhelihaseokseen pavut, kaada
lihaseos uunivuoan pohjalle ja levitä sen päälle perunamuusi.
Paista vuokaa 200 asteessa noin puoli tuntia.
PERUNA-KINKKUPIIRAKKA
Pohja:
5 kpl keitettyjä kuorittuja jauhoisia
perunoita
0,5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
Täyte:
1 punainen paprika kuutioina
200 g kinkkua kuutioina
200 g emmentaljuustoa kuutioina
2 keitettyä perunaa kuutioina
pala purjoa renkaina
Munamaito:
2 kananmunaa
3 dl maitoa
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
Vuoraa voideltu vuoka taikinalla.
Levitä täytteen ainekset taikinan päälle. Kaada vielä munamaito
vuokaan ja paista 225 asteessa noin 40 minuuttia.
PERUNARIESKAT
1 kg perunoita (jauhoinen lajike)
50 g voita tai margariinia
100 g ruisjauhoja
150 g vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
Survo keitetyt perunat muusiksi. Lisää
rasva sekä jauhot ja suola. Muovaa pehmeäksi taikinaksi. Jaa
taikina 9 osaan ja leivo ohuita pyöreitä leipiä, joiden halkaisija
on noin 15 cm. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa munavoin
kanssa.
PERUNA-SIPULIPIHVIT
500 g perunoita raastettuna
1 sipuli hienoksi silputtuna
2 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
¼ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
Yhdistä ainekset. Nosta lusikalla
taikinaa pihveiksi paistinpannulle. Paista öljyssä molemmin puolin
noin 4 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti