Pesto
on monikäyttöinen kastike, joka on helppo valmistaa itse ja
varioimismahdollisuuksia on monia. Yleensä pestossa on basilikaa,
oliiviöljyä, parmesaani- tai percorinojuustoa, pinjansiemeniä ja
valkosipulia. Pestoon voi käyttää basilikan lisäksi monenlaisia
yrttejä. Olen valmistanut pestoa muun muassa persiljasta, tillistä, rucolasta
ja voikukasta, ohessa reseptit näihin pestoihin. Pestoa syödään
useimmiten pastan kanssa, mutta käyttötapoja on lukuisia.
PERSILJAPESTO
nippu
persiljaa
0,5
dl manteleita tai
cashewpähkinöitä
noin
1 dl öljyä
vähän
sitruunamehua
ripaus
sokeria
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
Silppua
persilja ja laita muiden ainesten kanssa astiaan, soseuta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella tasainen tahna.
TILLIPESTO
nippu tilliä
0,5 dl
emmentaljuustoraastetta
0,5 dl suolattuja
maapähkinöitä
valkosipulinkynsi
n. 1 dl öljyä
mustapippuria
myllystä
Soseuta ainekset
tasaiseksi seokseksi, lisää öljy vähitellen.
VILLIRUCOLAPESTO
5 dl villirucolaa
2 dl parmesaani-
tai emmentaljuustoa hienona raasteena
1 dl
mantelijauhetta
1
valkosipulinkynsi silputtuna
1,5 - 2 dl
oliiviöljyä
merisuolaa
myllystä
Hienonna
tehosekoittimessa rucola, lisää valkosipulinkynsi, juustoraaste,
mantelijauhe ja osa
öljystä. Lisää
öljyä kunnes muodostuu tasainen kastike, mausta suolalla.
VOIKUKKA-SUOLAHEINÄPESTO
noin 4 dl nuoria
voikukanlehtiä
muutamia
suolaheinänlehtiä
2 dl
juustoraastetta
1 dl
mantelijauhetta
1,5-2 dl
oliiviöljyä
suolaa maun
mukaan
Hienonna
voikukan- ja suolaheinänlehdet monitoimikoneessa tai
sauvasekoittimella, lisää juustoraaste ja mantelijauhe. Lisää
öljyä vähitellen kunnes muodostuu tasainen tahna. Mausta suolalla.
Pesto kuuluu ehdottomasti pizzoihin.
Pestoa
voi käyttää myös suolaisissa leivonnaisissa, tässä korvapuustien täytteenä.
Pesto sopii loistavasti yhteen kalan kanssa.
Liharuokien kanssa pesto toimii hienosti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti