sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

MANSIKKAA LÄPI ATERIAN

Sain haastekutsun, jossa Pipsa Hurmerinta ja Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto etsivät maistuvinta mansikkareseptiä. Haasteessa pyydettiin kehittelemään ja toteuttamaan herkullisen mansikan ympärille mansikkamenu alku-, pää- ja jälkiruokineen.

Hain upeat mansikat täältä Sauvosta suoraan viljelijältä Niemelän tilalta 11 kilometrin päästä kotoamme. Ja mitä mansikoita mukaani sainkaan, todella mahtavan kokoisia ja makuisia mansikoita. Sonata on näiden mansikoiden lajike.

Valmistin mansikoista haasteen mukaisesti kolmen ruokalajin aterian. Alkuruokana tarjoan kotipihan pensaasta keräämiäni herukanlehtiä täytettynä pirteän tuoreen mansikkakastikkeen kanssa. Pääruoaksi tarjoan raikasta mansikkacouscousia yhdessä luomubroilerin ja aromikkaan mansikkachutneyn kanssa. Jälkiruoassa halusin tuoda upeat mansikat mahdollisimman runsaina ja aitoina esille. Päädyin helppoon kesäiseen mansikkatiramisuun (tosin tein savoiardikeksit itse). Tämä mansikkatiramisu sopii myös lapsille, koska se ei sisällä alkoholia.




Alkuruoka:
TÄYTETYT HERUKANLEHTIKÄÄRYLEET JA MANSIKKAKASTIKETTA
Täytetyt herukanlehtikääryleet
noin 26 isoa mustaherukanlehteä
Täyte:
3 dl keitettyä jasmiiniriisiä (1 dl raakaa riisiä)
2 rkl auringonkukansiemeniä
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua tilliä
0,5 tl jeeraa eli juustokuminaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Liemi:
2 rkl sitruunamehua
2 dl vettä
Lisäksi:
vähän oliiviöljyä

Valmista täyte. Keitä riisi, paahda auringonkukansiemenet. Yhdistä riisi, siemenet ja mausteet. Laita vesi kiehumaan, lisää herukanlehdet veteen ja kiehauta lehtiä pari minuuttia. Valuta lehdet ja oikaise ne leivinpaperin päälle. Laita jokaisen lehden päälle noin 1 tl täytettä. Kääri lehdet kaalikääryleiden tavoin rullalle. Lado lehtirullat vieri viereen paistinpannulle. Kaada pannulle sitruunamehu ja vesi. Peitä täytetyt herukanlehdet leivinpaperilla ja laita painoksi päälle lautanen tai kansi. Keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia eli kunnes neste on haihtunut. Sivele kääryleiden pintaan vähän öljyä. Tarjoa kääryleet lämpiminä tai kylminä mansikkakastikkeen kanssa.

Mansikkakastike
200 g tuoreita mansikoita
0,5 rkl punaviinietikkaa
0,5 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
0,5 tl hunajaa
chilikastiketta (esim. sriracha) maun mukaan

Soseuta mansikat, lisää viinietikka, sitruunamehu ja oliiviöljy. Mausta ensin kevyesti ja lisää mausteita makusi mukaan, mutta niin ettei mansikan oma maku peity liikaa.




Pääruoka:
MANSIKKACOUSCOUS-SALAATTIA, PAISTETTUA BROILERIA JA MANSIKKACHUTNEYA

Mansikkacouscous-salaatti
2 dl couscous-suurimoita
2 dl kuumaa kasvislientä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl sitruunamehua
4 rkl oliiviöljyä
0, 5 dl kurpitsansiemeniä
noin 300 g tuoreita mansikoita
1 kurkku
200 g fetajuustoa

Laita couscous kulhoon, kaada kuuma kasvisliemi päälle. Anna couscousin turvota hetki. Lisää mukaan viinietikka, sitruunamehu ja öljy. Paahda kurpitsansiemenet kuivalla pannulla nopeasti. Halkaise mansikat neljään osaan, viipaloi kurkku ja kuutio feta. Yhdistä kaikki salaatin ainekset kevyesti sekoitellen.

Paistettua broileria
4 (luomu)broilerin koipireisipalaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Paista broileripaloihin kaunis pinta pannulla. Mausta broilerit suolalla ja pippurilla. Laita broilerit uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi eli kunnes broilerin lihasneste on kirkasta.

Mansikkachutney
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 dl fariinisokeria
2 rkl balsamietikkaa
1 rkl dijonsinappia
1 kanelitanko
3 kokonaista neilikkaa
¼ tl suolaa
300 g tuoreita mansikoita

Silppua sipuli, hienonna valkosipulinkynsi ja paloittele mansikat. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää fariinisokeri ja kun sokeri on sulanut lisää kaikki loput ainekset. Keitä noin 20 minuuttia. Jäähdytä valmis chutney.




Jälkiruoka:
MANSIKKATIRAMISU
noin 600 g tuoreita mansikoita
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponejuustoa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljauutetta
savoiardikeksejä (ohje alla)
noin 3,5 dl omenamehua
mintunlehtiä

Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta kerma ja mascarponejuusto sokerilla ja vaniljauutteella. Jätä kermavaahtoa eri astiaan noin kolmannes ja yhdistä loput vaahdosta marscarponejuuston kanssa. Laita savoiardikeksejä lautaselle ja kostuta ne omenamehulla. Kokoa suorakaiteen muotoiseen astiaan vuorotellen marscarponeseosta, keksejä ja mansikoita. Levitä päällimmäiseksi kerros kermavaahtoa, reilusti mansikoita ja muutama mintunlehti koristeeksi.

Savoiardikeksit
4 kananmunan valkuaista
20 g tomusokeria
4 kananmunan keltuaista
80 g sokeria
100 g vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
1,5 tl tomusokeria
3 tl sokeria

Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin. Yhdistä valkuaiset ja tomusokeri, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä keltuaiset ja sokeri, vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja vaniljasokeri, lisää jauhoseos siivilän läpi keltuais-sokerivaahtoon. Lisää taikinaan valkuaisvaahto varovasti nostellen. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota noin 8 cm pituisia keksejä. Ota huomioon, että keksit paisuvat uunissa. Ripottele keksien pinnalle vielä sokeriseosta. Paista keksejä 170 asteessa noin 20 minuuttia.



Mansikkalaatikolle löytyi uusiokäyttöä, tyttökisumme suorastaan kilvoittelevat kenen vuoro on laatikossa lepäillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti