Hain
upeat mansikat täältä Sauvosta suoraan viljelijältä Niemelän tilalta 11
kilometrin päästä kotoamme. Ja mitä mansikoita mukaani sainkaan,
todella mahtavan kokoisia ja makuisia mansikoita. Sonata on näiden
mansikoiden lajike.
Valmistin
mansikoista haasteen mukaisesti kolmen ruokalajin aterian.
Alkuruokana tarjoan kotipihan pensaasta keräämiäni herukanlehtiä
täytettynä pirteän tuoreen mansikkakastikkeen kanssa. Pääruoaksi
tarjoan raikasta mansikkacouscousia yhdessä luomubroilerin ja
aromikkaan mansikkachutneyn kanssa. Jälkiruoassa halusin tuoda upeat
mansikat mahdollisimman runsaina ja aitoina esille. Päädyin
helppoon kesäiseen mansikkatiramisuun (tosin tein savoiardikeksit
itse). Tämä mansikkatiramisu sopii myös lapsille, koska se ei
sisällä alkoholia.
Alkuruoka:
TÄYTETYT
HERUKANLEHTIKÄÄRYLEET JA MANSIKKAKASTIKETTA
Täytetyt
herukanlehtikääryleet
noin
26 isoa mustaherukanlehteä
Täyte:
3
dl keitettyä jasmiiniriisiä (1 dl raakaa riisiä)
2
rkl auringonkukansiemeniä
1
tl kuivattua minttua
1
tl kuivattua tilliä
0,5
tl jeeraa eli juustokuminaa
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
Liemi:
2
rkl sitruunamehua
2
dl vettä
Lisäksi:
vähän
oliiviöljyä
Valmista
täyte. Keitä riisi, paahda auringonkukansiemenet. Yhdistä riisi,
siemenet ja mausteet. Laita vesi kiehumaan, lisää herukanlehdet
veteen ja kiehauta lehtiä pari minuuttia. Valuta lehdet ja oikaise
ne leivinpaperin päälle. Laita jokaisen lehden päälle noin 1 tl
täytettä. Kääri lehdet kaalikääryleiden tavoin rullalle. Lado
lehtirullat vieri viereen paistinpannulle. Kaada pannulle
sitruunamehu ja vesi. Peitä täytetyt herukanlehdet leivinpaperilla
ja laita painoksi päälle lautanen tai kansi. Keitä miedolla
lämmöllä noin puoli tuntia eli kunnes neste on haihtunut. Sivele
kääryleiden pintaan vähän öljyä. Tarjoa kääryleet lämpiminä
tai kylminä mansikkakastikkeen kanssa.
Mansikkakastike
200
g tuoreita mansikoita
0,5
rkl punaviinietikkaa
0,5
rkl sitruunamehua
1
rkl oliiviöljyä
0,5
tl hunajaa
chilikastiketta
(esim. sriracha) maun mukaan
Soseuta
mansikat, lisää viinietikka, sitruunamehu ja oliiviöljy. Mausta
ensin kevyesti ja lisää mausteita makusi mukaan, mutta niin ettei
mansikan oma maku peity liikaa.
Pääruoka:
MANSIKKACOUSCOUS-SALAATTIA,
PAISTETTUA BROILERIA JA MANSIKKACHUTNEYA
Mansikkacouscous-salaatti
2
dl couscous-suurimoita
2
dl kuumaa kasvislientä
2
rkl valkoviinietikkaa
2
rkl sitruunamehua
4
rkl oliiviöljyä
0,
5 dl kurpitsansiemeniä
noin
300 g tuoreita mansikoita
1
kurkku
200
g fetajuustoa
Laita
couscous kulhoon, kaada kuuma kasvisliemi päälle. Anna couscousin
turvota hetki. Lisää mukaan viinietikka, sitruunamehu ja öljy.
Paahda kurpitsansiemenet kuivalla pannulla nopeasti. Halkaise
mansikat neljään osaan, viipaloi kurkku ja kuutio feta. Yhdistä
kaikki salaatin ainekset kevyesti sekoitellen.
Paistettua
broileria
4
(luomu)broilerin koipireisipalaa
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
Paista
broileripaloihin kaunis pinta pannulla. Mausta broilerit suolalla ja
pippurilla. Laita broilerit uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi
eli kunnes broilerin lihasneste on kirkasta.
Mansikkachutney
2
salottisipulia
1
valkosipulinkynsi
1
dl fariinisokeria
2
rkl balsamietikkaa
1
rkl dijonsinappia
1
kanelitanko
3
kokonaista neilikkaa
¼
tl suolaa
300
g tuoreita mansikoita
Silppua
sipuli, hienonna valkosipulinkynsi ja paloittele mansikat. Kuullota
sipuli ja valkosipuli. Lisää fariinisokeri ja kun sokeri on sulanut
lisää kaikki loput ainekset. Keitä noin 20 minuuttia. Jäähdytä valmis chutney.
Jälkiruoka:
MANSIKKATIRAMISU
noin
600 g tuoreita mansikoita
2
dl kuohukermaa
250
g mascarponejuustoa
2
rkl sokeria
1
tl vaniljauutetta
savoiardikeksejä
(ohje alla)
noin
3,5 dl omenamehua
mintunlehtiä
Vatkaa
kerma vaahdoksi. Mausta kerma ja mascarponejuusto sokerilla ja
vaniljauutteella. Jätä kermavaahtoa eri astiaan noin kolmannes ja
yhdistä loput vaahdosta marscarponejuuston kanssa. Laita
savoiardikeksejä lautaselle ja kostuta ne omenamehulla. Kokoa
suorakaiteen muotoiseen astiaan vuorotellen marscarponeseosta,
keksejä ja mansikoita. Levitä päällimmäiseksi kerros
kermavaahtoa, reilusti mansikoita ja muutama mintunlehti koristeeksi.
Savoiardikeksit
4
kananmunan valkuaista
20
g tomusokeria
4
kananmunan keltuaista
80
g sokeria
100
g vehnäjauhoja
1
tl vaniljasokeria
Pinnalle:
1,5
tl tomusokeria
3
tl sokeria
Erottele
valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin. Yhdistä valkuaiset ja
tomusokeri, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Yhdistä keltuaiset
ja sokeri, vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja
vaniljasokeri, lisää jauhoseos siivilän läpi
keltuais-sokerivaahtoon. Lisää taikinaan valkuaisvaahto varovasti
nostellen. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota noin 8 cm
pituisia keksejä. Ota huomioon, että keksit paisuvat uunissa.
Ripottele keksien pinnalle vielä sokeriseosta. Paista keksejä 170
asteessa noin 20 minuuttia.
Mansikkalaatikolle löytyi uusiokäyttöä, tyttökisumme suorastaan kilvoittelevat kenen vuoro on laatikossa lepäillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti