Mikä
kuuluisikaan yhteen paremmin kuin lämmin kesäpäivä ja jäätelö.
Jäätelö on todellista kesäherkkua, se myös virkistää ja
viilentää mukavasti.
On yllättävän
helppoa tehdä jäätelöä myös itse kotona. Jäätelön tekoon ei
tarvita mitään erityislaitteita. Jäätelö onnistuu ihan hyvin
pakastimessa, kun vain muistaa sekoitella seosta pari kertaa
jäätymisen aikana. Jäätelöä voi valmistaa hyvin monista eri
aineista. Pääraaka-aineeksi käy niin maito, kerma, jogurtti kuin
vaikka vaniljakastike. Maustamisessa vain mielikuvitus on rajana.
Jäätelön sekaan voit laittaa esimerkiksi marjoja, hedelmiä,
suklaata, pähkinöitä, hilloa, kinuskia tai lakritsikastiketta.
Mansikkajäätelö on monen suosikki. Yllättävä makuelämys syntyy
tuoreesta basilikasta, basilikajäätelö on oikeasti todella hyvää.
Vaniljajäätelön maustoin kanelilla ja tarjoan sen pähkinäkrokantin
kera. Jogurttijäätelöt ovat nyt todella suosittuja, tässä
jogurttijäätelöä sitruunalla maustettuna. Jokaiselle löytyy
varmasti oma suosikkimakunsa. Kokeile rohkeasti ja muuntele
reseptejäni makusi mukaan.
Olen käyttänyt
useammassa tämän jutun jäätelöreseptissä glukoosisiirappia, sen
käyttö ei ole välttämätöntä ja ilmankin tulee hyvää
jäätelöä. Glukoosisiirappi antaa kotijäätelölle pehmeämmän
koostumuksen. Jäätelöä on myös helpompi leikata tai pyörittää
jäätelökauhalla palloiksi heti pakastimesta ottamisen jälkeen.
Voit myös
valmistaa herkullisia ja terveellisiä hedelmäjäitä pakastamalla
soseutettuja hedelmiä tai marjoja mehujäämuoteissa. Saat
näyttävämpiä hedelmäjääpuikkoja kun käytät useita erivärisiä
hedelmiä.
Omena-minttusorbetti on myös oivallinen viilentäjä. Juhlavampiin
hetkiin valmistuu pähkinäjäätelökakku.
VANILJAKANELIJÄÄTELÖÄ PÄHKINÄKROKANTILLA
3 dl kermaa
1 kanelitanko
5 dl vaniljakastiketta
1 rkl sitruunamehua
50 g tomusokeria
Kuumenna kerma kattilassa, lisää kanelitanko. Kiehauta ja nosta kattila pois liedeltä, anna olla puoli tuntia, ota kanelitanko pois. Sekoita kulhossa valmis vaniljakastike, mausta sitruunamehulla ja lisää tomusokeri siivilän läpi. Yhdistä vaniljakastike ja kerma. Laita seos ilman kantta pakastimeen ja anna kovettua reunoista. Sekoita kuohkeaksi ja laita takaisin pakastimeen, toista pari kertaa sekoittaminen ja anna vielä kovettua pakastimessa muutaman tunnin ajan.
Pähkinäkrokantti:
200 g sokeria
100 g hasselpähkinöitä
Paahda kuivalla pannulla pähkinöitä. Sulata sokeri kattilassa, kun seos saa väriä lisää pähkinät. Kaada seos leivinpaperille, tasoita ja anna jäähtyä. Murskaa kovettunut levy ja tarjoa jäätelön kanssa.
MANSIKKAJÄÄTELÖ
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl
glukoosisiirappia
600 g mansikoita
1 rkl
sitruunamehua
2 rkl
appelsiinimehua
2 dl kuohukermaa
Kiehauta
kattilassa vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Sekoita koko ajan,
kunnes sokeri sulaa. Anna jäähtyä. Soseuta mansikat, mausta
sitruuna- ja appelsiinimehulla. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita
kaikki ainekset toisiinsa. Laita jäätelömassa pakasterasiassa
pakastimeen ja sekoita pari kertaa jäätymisen aikana.
BASILIKAJÄÄTELÖ
2 dl maitoa
1 dl sokeria
1 dl
glukoosisiirappia
2 dl silputtua
tuoretta basilikaa
3 rkl
appelsiinimehua
4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
Kuumenna maito
kiehumispisteeseen, sulata mukaan sokeri ja glukoosisiirappi. Anna
seoksen jäähtyä. Hienonna basilika esimerkiksi sauvasekoittimella,
lisää appelsiinimehu basilikan sekaan. Vatkaa kerma. Yhdistä
basilika, maitoseos sekä kermavaahto. Laita jäätelömassa kulhossa
pakastimeen ja vatkaa hyvin pari kertaa jäätymisen aikana.
SITRUUNAJOGURTTIJÄÄTELÖ
5 dl
maustamatonta jogurttia
1,5 dl kermaa
1 dl sokeria
1 dl
glukoosisiirappia
1 dl
sitruunamehua
Sekoita jogurtti,
vatkattu kerma, sokeri, glukoosisiirappi ja sitruunamehu hyvin
keskenään. Laita seos ilman kantta pakastimeen ja anna kovettua
reunoista. Sekoita kuohkeaksi ja laita takaisin pakastimeen, toista
sekoittaminen pari kertaa jäätymisen aikana.
HEDELMÄJÄÄPUIKOT
kiivihedelmiä
mansikoita
banaania
Soseuta
erivärisiä hedelmiä eri astioissa sauvasekoittimella ja annostele
vuorotellen raidoiksi mehujäämuotteihin. Pakasta vähintään pari
tuntia ja nauti. Voit käyttää muitakin hedelmiä ja marjoja makusi
ja saatavuuden mukaan.
OMENA-MINTTUSORBETTI
2 kg kuorittuja
omenalohkoja
4 rkl vettä
2 rkl kuivattua
minttua tai tuoretta minttua
3 dl sokeria
Lisäksi:
väreiksi vähän
vahvaa sokeroimatonta mehua
(puolukkamehulla
punaista ja tyrnimehulla keltaista)
Laita
omenat, vesi ja minttu kattilaan. Keitä kannen alla kunnes omenat
ovat pehmeitä, välillä sekoittaen. Lisää sokeri ja sekoita
kunnes sokeri on sulanut. Soseuta tehosekoittimessa. Jos haluat
väriä, niin lisää mehu tässä vaiheessa. Kaada kannelliseen
astiaan ja laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi. Ota
astia pakastimesta kolme kertaa puolen tunnin välein ja vatkaa
seosta. Anna sen jälkeen jäätyä kokonaan.
PÄHKINÄJÄÄTELÖKAKKU
2
kananmunanvalkuaista
1 dl sokeria
3 dl kermaa
2 tl
vaniljasokeria
2
kananmunankeltuaista
300 g
maustamatonta tuorejuustoa
100 g
pähkinäsekoitusta (manteli, cashew-, para-, saksan- ja
hasselpähkinä)
kinuskikastiketta
200 g
kookoskeksejä
Keksien
kostutukseen:
1 dl vahvaa
kahvijuomaa
0,5 dl maitoa
Koristeluun:
pähkinöitä
kinuskikastiketta
kookoskeksin
paloja
Vuoraa 1,5 litran
vuoka tuorekelmulla. Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää
0,5 dl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa. Vatkaa toisessa
kulhossa kerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Vatkaa kolmannessa
kulhossa keltuaiset, lisää tuorejuusto ja 0,5 dl sokeria. Yhdistä
kaikki vatkatut ainekset varovasti sekoitellen toisiinsa. Laita
seosta kolmasosa vuokaan. Tämän jälkeen pähkinäseosta ja
kinuskikastiketta. Sekoita kahvi ja maito. Kostuta osa kekseistä
juomaan ja laita niitä vuokaa kerros. Toista kaikkia aineksia
kerroksittain kunnes vuoka on täynnä. Peitä vuoka kelmulla ja
laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi eli kunnes
jäätelökakku on kunnolla kovettunut. Kumoa tarjoiluvadille ja
koristele keksinpaloilla, pähkinöillä ja
kinuskikastikkeella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti