Lämpömittari näyttää tällä hetkellä -18 astetta.
Nyt on aika kaivaa keittokauhat esiin, sillä mikä lämmittäisikään
paremmin pakkasella kuin höyryävän kuuma keitto.
LINSSIKEITTO
250 g punaisia linssejä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 purjo renkaina
1 iso porkkana ohuina renkaina
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl korianterinsiemeniä murskattuna
500 g tomaattimurskaa
1,5 l kasvislientä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Vihreä yrttiöljy:
nippu yrttejä esim. persiljaa ja
tilliä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
Huuhdo ja valuta linssit. Laita
kattilaan sipuli, valkosipuli, purjo sekä porkkana. Kuullota pari
minuuttia öljyssä. Lisää mausteet, linssit, tomaattimurska ja
kasvisliemi. Keitä hiljalleen noin 40 minuuttia. Poista
laakerinlehti ja soseuta keitto, voit jättää keiton myös
soseuttamatta. Silppua yrttiöljyä varten yrtit, lisää öljy sekä
sitruunamehu ja soseuta tahnaksi sauvasekoittimella. Tarjoa
yrttiöljyä keiton kanssa.
NUUDELIKEITTO
300 g broileria suikaleina
200 g katkarapuja
150 g nuudeleita
1 sipuli silputtuna
pala purjoa renkaina
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tuoretta inkivääriä
1,5 l kanalientä
1 tl sokeria
3 rkl kalakastiketta
2 rkl sitruunan mehua
tuoretta korianteria tai persiljaa
Kuullota sipuli, purjo, valkosipuli ja
inkivääri. Lisää kanaliemi, sokeri ja kalakastike. Keitä
hiljalleen. Paista sillä välin broilerisuikaleet. Lisää broileri
keittoon, keitä vielä noin 10 minuuttia. Valmista nuudelit. Lisää
lopuksi sitruunan mehu, nuudelit ja katkaravut keittoon. Kuumenna,
mutta älä enää keitä etteivät katkaravut sitkisty. Silppua pinnalle runsaasti korianteria tai persiljaa.
PORKKANA-APPELSIINIKEITTO
50 g voita
1 sipuli silputtuna
500 g porkkanoita viipaloituna
1,5 dl appelsiinimehua
1 litra kasvislientä
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Koristeluun:
ranskankermaa tai maustamatonta
jogurttia
muskottipähkinää raastettuna
Sulata voi kattilassa, lisää sipuli
ja porkkanat. Kypsennä välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.
Lisää appelsiinimehu, kasvisliemi ja mausteet. Keitä kunnes
porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta keitto. Annostele kulhoihin,
koristele lusikallisella ranskankermaa ja ripauksella muskottia.
RANSKALAINEN SIPULIKEITTO
600 g sipuleita ohuina renkaina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl voita tai öljyä
1,5 l vahvaa lihalientä
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuorruttamiseen:
vaaleita leipäviipaleita tai
-kuutioita
juustoraastetta
Sulata voi ja paista sipuleita
sekoitellen kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää lihaliemi, viini
ja mausteet pataan. Kypsennä hiljalleen hauduttamalla tunnin ajan.
Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin. Paahda leivät ja laita ne
keiton pinnalle. Ripottele vielä runsaasti juustoraastetta. Kuumenna
225 asteessa kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti