Tyrnit ovat kypsyneet. Meillä on
puutarhassamme kolme tyrnipensasta, yksi hedepensas Rudolf ja kaksi
marjoja tuottavaa Raisa-nimistä pensasta. Sato ei ole järin suuri,
mutta sitäkin kirpeämpi ja vitamiinirikas.
TYRNIHYYTELÖKAKKU
Pohja:
200 g kaurakeksejä
2 rkl tyrnijauhetta
75 g margariinia sulatettuna
Hyytelö:
6 liivatelehteä
2 dl maustamatonta jogurttia
1 ½ dl sokeria
1 dl tyrnituoremehua
2 dl kermaa
Kiille:
3 liivatelehteä
2 dl tyrnituoremehua
1 dl vettä
½ dl sokeria
Koristeluun:
tyrnimarjoja
Pohja: Jauha keksit hienoksi, sekoita
joukkoon tyrnijauhe sekä sulatettu margariini. Laita irtopohjavuoan
pohjalle leivinpaperi ja painele keksiseos vuokaan. Laita
jähmettymään hetkeksi jääkaappiin. Hyytelö: Liota liivatelehtiä kylmässä
vedessä 5 minuuttia. Sekoita jogurtti ja sokeri keskenään.
Kuumenna ½ dl tyrnimehua. Purista liivatelehdet ja sulata ne
tyrnimehuun. Lisää ½ dl tyrnimehua sekaan ja kaada ohuena nauhana
jogurttiseokseen samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja lisää
seokseen. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle ja laita hyytymään
jääkaappiin, mielellään yön yli. Kiille: Laita liivatelehdet
kylmään veteen 5 minuutiksi. Kiehauta kattilassa tyrnimehu ja vesi,
lisää sokeri ja anna sulaa. Purista vesi liivatelehdistä ja sulata
tyrniliemeen. Anna liemen jäähtyä vähän. Lusikoi tyrnilientä
hyytelön päälle varovasti. Laita vielä jääkaappiin hyytymään
pariksi tunniksi. Koristele tyrnimarjoilla.
TYRNI-OMENAHILLO
1 ½ kg omenoita lohkoina
6 dl tyrnituoremehua
1 kg hillosokeria
Laita kattilaan omenalohkot ja noin 1
dl tyrnimehua keitä kunnes omenat ovat pehmeitä, soseuta. Lisää
loput tyrnimehusta, kuumenna ja lisää hillosokeri. Keitä
hiljalleen noin 10 minuuttia. Purkita kuumana. Jäähdytä ja säilytä
kylmässä.
TYRNIPANNUKAKKU
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl tyrnijauhetta
1 tl leivinjauhetta
75 g margariinia tai voita sulatettuna
Vatkaa munat kevyesti, lisää sokerit
ja suola. Lisää maito. Sekoita vehnäjauhot, tyrnijauhe ja
leivinjauhe keskenään, lisää taikinaan siivilän läpi. Lisää
lopuksi sulatettu rasva. Anna taikinan turvota hetki. Kaada
leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille ja paista 225
asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa tyrni-omenahillon kanssa.
TYRNIKIISSELI
5 dl tyrnimarjoja
1,5 dl sokeria
6 dl vettä
2 rkl perunajauhoja
0,5 dl vettä suurusteen sekoittamiseen
Kaada kattilaan 6 desiä vettä, lisää
tyrnit sekä sokeri. Keitä noin 10 minuuttia. Puserra siivilän
läpi, siemenet jäävät siivilään. Laita kattila uudelleen
liedelle kuumenemaan. Sekoita perunajauhot ja puoli desiä vettä
kiisseliin. Lisää perunajauhovesiseos koko ajan sekoittaen. Keitä
miedolla lämmöllä vielä pari minuuttia.
TYRNILIKÖÖRI
5 dl puristettua tyrnimehua
5 dl noin 30% maustamatonta viinaa
500 g sokeria
Mittaa kaikki ainekset pulloon ja
sekoita. Anna seoksen olla kolme viikkoa huoneen lämmössä ja
ravistele pulloa päivittäin. Siirrä pullo kylmään ja juoma on
valmista nautittavaksi.
Samalla ohjeella voi tehdä myös
muitakin marjaliköörejä.
VÄRIKÄSTÄ SYKSYN ALKUA KAIKILLE!
Oih! Mäpä luulen, että joudun tekemään tuon kakun heti kun pappa tuo jokavuotisen tyrnisadon Ahvenanmaalta tänne Helsinkiin :)
VastaaPoista