lauantai 28. syyskuuta 2013

LÄMMITTÄVIÄ SYYSRUOKIA


Syksyn tullen alkaa kaipaamaan vähän tuhdimpia ja vahvemmin maustettuja ruokia. Valkosipulia ja chiliä sisältävät ruoat ovat oivallista lämmittävää syysruokaa. Valkosipuli ja chili antavat makua sekä vastustuskykyä. Chilit sekä valkosipulit ovat erittäin vitamiinipitoisia. Jos chilin polte tuntuu liian voimakkaalta kannattaa syödä vaaleaa leipää tai maustamatonta jogurttia, veden juominen vain lisää poltetta suussa.


GULASSIKEITTO
400 g porsaan ulkofileetä kuutioituna
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl paprikajauhetta
70 g tomaattipyreetä
1 l lihalientä
3 perunaa kuutioituna
2 paprikaa kuutioituna
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
chiliä maun mukaan
persiljasilppua

Ruskista lihat parissa erässä, nosta pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää paprikajauhe ja pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada lihaliemi pataan. Lisää lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli tuntia. Laita perunat, paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle persiljasilppua.



CHILI CON CARNE
500 g naudan jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
500 g tomaattimurskaa
70 g tomaattipyreetä
2 dl vettä
2 rkl häränlihafondia
2 paprikaa suikaleina
chiliä maun mukaan esim. naga jolokiaa veitsenkärjellinen
tabascoa pari tippaa
oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
500 g ruskeita papuja (säilyke)

Ruskista jauheliha, kuullota sipuli sekä valkosipuli. Lisää tomaattimurska, pyree, vesi ja fondi, paprika sekä mausteet. Hauduta noin 20 minuuttia. Valuta ja huuhtele pavut, lisää ne ruokaan kuumenemaan. Tarjoa chili con carnen kanssa riisiä tai maissinachoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti