Syksyn tullen alkaa kaipaamaan vähän
tuhdimpia ja vahvemmin maustettuja ruokia. Valkosipulia ja chiliä
sisältävät ruoat ovat oivallista lämmittävää syysruokaa.
Valkosipuli ja chili antavat makua sekä vastustuskykyä. Chilit sekä
valkosipulit ovat erittäin vitamiinipitoisia. Jos chilin polte
tuntuu liian voimakkaalta kannattaa syödä vaaleaa leipää tai
maustamatonta jogurttia, veden juominen vain lisää poltetta suussa.
GULASSIKEITTO
400 g porsaan ulkofileetä kuutioituna
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl paprikajauhetta
70 g tomaattipyreetä
1 l lihalientä
3 perunaa kuutioituna
2 paprikaa kuutioituna
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
chiliä maun mukaan
persiljasilppua
Ruskista lihat parissa erässä, nosta
pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää paprikajauhe ja
pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada lihaliemi pataan. Lisää
lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli tuntia. Laita perunat,
paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes
perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle persiljasilppua.
CHILI CON CARNE
500 g naudan jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
500 g tomaattimurskaa
70 g tomaattipyreetä
2 dl vettä
2 rkl häränlihafondia
2 paprikaa suikaleina
chiliä maun mukaan esim. naga jolokiaa
veitsenkärjellinen
tabascoa pari tippaa
oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
500 g ruskeita papuja (säilyke)
Ruskista jauheliha, kuullota sipuli
sekä valkosipuli. Lisää tomaattimurska, pyree, vesi ja fondi,
paprika sekä mausteet. Hauduta noin 20 minuuttia. Valuta ja huuhtele
pavut, lisää ne ruokaan kuumenemaan. Tarjoa chili con carnen kanssa
riisiä tai maissinachoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti