Pimeät syysillat ovat totta. Nyt
kaivataan piristystä ja herkkuja. Hyvällä ruoalla perheen
hemmottelu on parasta syyspuuhaa. Nämä herkut saavat hymyn huulille
ja vievät nälän.
POSSURULLA
1 kg porsaan ulkofileetä
2 dl inkamarjoja
2 rkl oliiviöljyä
½ dl dijon sinappia
1 rkl nokkosjauhetta
2 dl parmesaanijuustoraastetta
suola maun mukaan
mustapippuria myllystä
Laita inkamarjat ja oliiviöljyä
astiaan, soseuta sauvasekoittimella. Yhdistä sinappi ja nokkosjauhe.
Leikkaa porsaan filee terävällä veitsellä auki levyksi. Nuiji pinta kevyesti. Levitä
fileen päälle sinappinokkosseosta, inkamarjatahnaa ja
juustoraastetta. Kääri filee rullalle ja sido puuvillalangalla.
Ruskista fileen pinta pannulla. Mausta pippurilla ja suolalla. Nosta
filee uunivuokaan ja laita lämpömittari paksuimpaan kohtaan.
Kypsennä 175 asteessa noin tunti eli kunnes mittari näyttää 75
astetta. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia.
Poista langat ja leikkaa viipaleiksi.
Possurullan kanssa uunissa kypsyvät
samanaikaisesti mehevät uunijuurekset. Paloittele porkkanat,
punajuuret, omenat, sipulit ja perunat. Lorauta päälle vähän
öljyä, mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreilla yrteillä,
paista possun kanssa uunissa.
PÄHKINÄJÄÄTELÖKAKKU
2 kananmunanvalkuaista
1 dl sokeria
3 dl kermaa
2 tl lacumajauhetta
2 kananmunankeltuaista
300 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g pähkinäsekoitusta (manteli,
cashew-, para-, saksan- ja hasselpähkinä)
kinuskikastiketta (resepti alla)
200 g kookoskeksejä (resepti alla)
Keksien kostutukseen:
1 dl vahvaa haudutettua
pakurikääpäjuomaa
½ dl maitoa
Koristeluun:
pähkinöitä
kinuskikastiketta
kookoskeksin paloja
Vuoraa 1 ½ litran vuoka tuorekelmulla.
Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää ½ dl sokeria ja
vatkaa kunnes vaahto on kovaa. Vatkaa toisessa kulhossa kerma
vaahdoksi, mausta lacumajauheella. Vatkaa kolmannessa kulhossa
keltuaiset, lisää tuorejuusto ja ½ dl sokeria. Yhdistä kaikki
vatkatut ainekset varovasti sekoitellen toisiinsa. Laita seosta
kolmasosa vuokaan. Tämän jälkeen pähkinäseosta ja
kinuskikastiketta. Sekoita valmistamasi pakurikääpäjuoma ja maito.
Kostuta osa kekseistä juomaan ja laita niitä vuokaa kerros. Toista
kerroksia kunnes vuoka on täynnä. Peitä vuoka kelmulla ja laita
pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi eli kunnes jäätelökakku
on kunnolla kovettunut. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele
kookoskeksinpaloilla, pähkinöillä ja kinuskikastikkeella.
KOOKOSKEKSIT
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl kookossokeria
3 kananmunankeltuaista
1 dl kookosjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
Vatkaa rasva ja kookossokeri
kuohkeaksi. Lisää keltuaiset yksitellen, vatkaa hyvin. Sekoita
keskenään kookosjauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe, lisää ne
vähän kerrallaan taikinaan. Muotoile taikina tangoksi, kääri
kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Leikkaa taikina viipaleiksi, muotoile ja laita leivinpaperin päälle, paista 200 asteessa noin 8
minuuttia. Taikinasta tulee noin 20 isoa keksiä.
Kinuskikastike
100 g sokeria
1 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 dl kermaa
Laita kattilaan sokeri, vesi ja
sitruunamehu. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee.
Keitä hiljalleen aina välillä hämmentäen noin 15 minuuttia
kunnes seos saa vaaleanruskeaa väriä. Sekoita kerma joukkoon, anna
kiehahtaa ja ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä ja laita
jääkaappiin pariksi tunniksi ennen käyttöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti