torstai 19. syyskuuta 2013

IHANIA SYYSHERKKUJA




Pimeät syysillat ovat totta. Nyt kaivataan piristystä ja herkkuja. Hyvällä ruoalla perheen hemmottelu on parasta syyspuuhaa. Nämä herkut saavat hymyn huulille ja vievät nälän.



POSSURULLA
1 kg porsaan ulkofileetä
2 dl inkamarjoja
2 rkl oliiviöljyä
½ dl dijon sinappia
1 rkl nokkosjauhetta
2 dl parmesaanijuustoraastetta
suola maun mukaan
mustapippuria myllystä

Laita inkamarjat ja oliiviöljyä astiaan, soseuta sauvasekoittimella. Yhdistä sinappi ja nokkosjauhe. Leikkaa porsaan filee terävällä veitsellä auki levyksi. Nuiji pinta kevyesti. Levitä fileen päälle sinappinokkosseosta, inkamarjatahnaa ja juustoraastetta. Kääri filee rullalle ja sido puuvillalangalla. Ruskista fileen pinta pannulla. Mausta pippurilla ja suolalla. Nosta filee uunivuokaan ja laita lämpömittari paksuimpaan kohtaan. Kypsennä 175 asteessa noin tunti eli kunnes mittari näyttää 75 astetta. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia. Poista langat ja leikkaa viipaleiksi.

Possurullan kanssa uunissa kypsyvät samanaikaisesti mehevät uunijuurekset. Paloittele porkkanat, punajuuret, omenat, sipulit ja perunat. Lorauta päälle vähän öljyä, mausta suolalla ja pippurilla sekä tuoreilla yrteillä, paista possun kanssa uunissa.




PÄHKINÄJÄÄTELÖKAKKU
2 kananmunanvalkuaista
1 dl sokeria
3 dl kermaa
2 tl lacumajauhetta
2 kananmunankeltuaista
300 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g pähkinäsekoitusta (manteli, cashew-, para-, saksan- ja hasselpähkinä)
kinuskikastiketta (resepti alla)
200 g kookoskeksejä (resepti alla)
Keksien kostutukseen:
1 dl vahvaa haudutettua pakurikääpäjuomaa
½ dl maitoa
Koristeluun:
pähkinöitä
kinuskikastiketta
kookoskeksin paloja

Vuoraa 1 ½ litran vuoka tuorekelmulla. Vaahdota valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää ½ dl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi, mausta lacumajauheella. Vatkaa kolmannessa kulhossa keltuaiset, lisää tuorejuusto ja ½ dl sokeria. Yhdistä kaikki vatkatut ainekset varovasti sekoitellen toisiinsa. Laita seosta kolmasosa vuokaan. Tämän jälkeen pähkinäseosta ja kinuskikastiketta. Sekoita valmistamasi pakurikääpäjuoma ja maito. Kostuta osa kekseistä juomaan ja laita niitä vuokaa kerros. Toista kerroksia kunnes vuoka on täynnä. Peitä vuoka kelmulla ja laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi eli kunnes jäätelökakku on kunnolla kovettunut. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele kookoskeksinpaloilla, pähkinöillä ja kinuskikastikkeella.

KOOKOSKEKSIT
125 g voita tai margariinia
1 ½ dl kookossokeria
3 kananmunankeltuaista
1 dl kookosjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta

Vatkaa rasva ja kookossokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset yksitellen, vatkaa hyvin. Sekoita keskenään kookosjauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe, lisää ne vähän kerrallaan taikinaan. Muotoile taikina tangoksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Leikkaa taikina viipaleiksi, muotoile ja laita leivinpaperin päälle, paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Taikinasta tulee noin 20 isoa keksiä.

Kinuskikastike
100 g sokeria
1 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 dl kermaa

Laita kattilaan sokeri, vesi ja sitruunamehu. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri liukenee. Keitä hiljalleen aina välillä hämmentäen noin 15 minuuttia kunnes seos saa vaaleanruskeaa väriä. Sekoita kerma joukkoon, anna kiehahtaa ja ota kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi ennen käyttöä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti