Omena ja puolukka sopivat hyvin yhteen.
Ne täydentävät hienosti toistensa makuja. Omena tasoittaa puolukan
happamuutta ja puolukka antaa omenalle luonnetta.
Lisää vähän puolukoita omenoiden
joukkoon kun teet omenahilloa ja -mehua, puolukka antaa kivaa väriä
muuten haalean väriselle omenalle. Yhdessä omena ja puolukka
sopivat paistoksiin, piirakoihin ja kakkuihin. Omena miedontaa myös
vispipuuron.
PUOLUKKA-OMENAPAI
Taikina:
150 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
1 munankeltuainen
½ dl vettä
Täyte:
250 g puolukoita
400 g omenoita viipaloituna
½ dl sokeria
½ tl kanelijauhetta
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
noin ½ rkl sokeria
Sekoita toisiinsa vehnäjauhot, sokeri
ja rasva, lisää keltuainen. Lisää lopuksi vesi ja muovaa nopeasti
taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi
tunniksi. Jaa taikina kahteen osaa ja kauli taikinat pyöreiksi
levyiksi. Painele toinen taikina voidellun vuoan pohjalle ja
reunoille. Sekoita sokeri ja kaneli omenaviipaleiden ja puolukoiden
kanssa. Levitä puolukat ja omenat piirakkapohjan päälle. Aseta
toinen piirakkataikina kanneksi. Nipistele taikinat toisiinsa. Tee
taikinakanteen muutama aukko, että höyryt pääsevät niistä ulos.
Voitele piirakka ja ripottele päälle vielä vähän sokeria. Paista
200 asteessa noin 40 minuuttia.
OMENA-PUOLUKKALEIPÄ
4 dl vettä kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 dl omenasosetta
1 dl puolukoita
½ dl kauraleseitä
2 dl ruisjauhoja
noin 9 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
Liota hiiva veteen, lisää suola,
siirappi, omenasose ja leseet. Lisää alustaen ruisjauhot,
vähitellen vehnäjauhoja sekä puolukat, lopuksi öljy. Jaa taikina
kahteen voideltuun vuokaan. Anna leipien kohota tunnin ajan. Paista
200 asteessa noin 45 minuuttia.
OMENA-MURUPAISTOS
Täyte:
350 g omenaa kuutioituna
350 g punaisia marjoja (esim.
puolukoita, punaherukoita ja karviaisia)
50 g sokeria
Murukuorrute:
75 g voita tai margariinia pieninä
paloina
100 g vehnäjauhoja
100 g fariini- tai muscovadosokeria
50 g kaurahiutaleita
Sekoita omenat, marjat ja sokeria
keskenään, laita seos annosvuokiin tai uunin kestäviin kuppeihin.
Tee kuorrute nyppimällä rasva jauhojen kanssa sekaisin, lisää
fariinisokeri ja kaurahiutaleet, sekoita hyvin. Ripottele
omena-marjaseoksen päälle murukuorrutetta. Paista uunissa 180
asteessa noin 40 minuuttia.
PUOLUKKA-OMENAVISPIPUURO
8 dl vettä
150 g puolukoita
300 g omenoita lohkoina
1 dl sokeria
¼ tl suolaa
1 ½ dl mannasuurimoita
Keitä puolukoita ja omenoita noin 10
minuuttia. Painele pehmenneet omenat ja puolukat siivilän läpi.
Lisää loput ainekset ja keitä sekoitellen vielä toiset 10
minuuttia. Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi.
Oi miten ihania herkkuja! Puolukka on ehdottomasti lempimarjani enkä omenoitakaan syömättä jätä. Tuota leipää on kyllä kokeiltava! :)
VastaaPoistaKiitos! Omena-puolukkaleipä säilyttää mehevyytensä useita päiviä.
VastaaPoista