Ajattelin
ensin leipoa pyöreitä näkkileipiä, mutta suunnitelma muuttui kun
taikina oli valmis. Pyöreä näkkäri tuntuikin tylsältä.
Piparimuotit saivat toimia näkkileipämuotteina, sopivathan sydämet
ja kuuset paremmin joulupöytään. Tästä taikinasta tulee
muoteilla tehtynä niin paljon pieniä näkkileipiä, että niitä riittää
myös lahjaksi. Rapeat näkkileivät maistuvat erityisen hyviltä
juustojen kanssa.
RAPEAT
NÄKKILEIVÄT
3
dl ruisjauhoja
1
dl kauraleseitä
0,5
dl kaurahiutaleita
1
tl kuminansiemeniä
1
rkl seesaminsiemeniä
1
tl suolaa
noin
3,5 dl vehnäjauhoja
75
g margariinia tai pehmeää voita
3
dl maitoa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Sekoita
yhteen ruisjauhot, leseet, hiutaleet, siemenet, suola ja puolet
vehnäjauhoista. Lisää rasva pieninä paloina ja maito. Vaivaa
taikinaksi ja lisää loput vehnäjauhoista niin, että taikinasta
tulee sopivan notkeaa eikä tartu enää käsiin. Jaa taikina
muutamaan osaan ja kauli ohueksi levyksi. Voit ripotella vähän
seesaminsiemeniä kaulimisen aikana taikinan pinnalle. Tee muoteilla
haluamiasi kuvioita tai leikkaa paloiksi. Nosta näkkileivät öljyllä
voidellulle leivinpaperille. Paista 250 asteessa noin 6 minuuttia.
Pakkaa leivät metallilaatikkoon ja laita mukaan myös pari muottia ja resepti, niin lahjan saaja voi tehdä lisää itse. Sillä näihin näkkäreihin tulee himo.
Itsenäisyyspäivän näkkärit ovat tietysti Suomi-neidon mallisia.
Kiitos vinkistä, nyt tiedänkin mitä tädit saa tänä jouluna lahjaksi! ☺
VastaaPoistaKiva juttu!
VastaaPoistaMiksi jokaisessa reseptissä on kuminaa? YÄK!
VastaaPoistaKuminan voi tietysti jättää pois, jos ei siitä tykkää.
PoistaPäätin tehdä näkkäreitä lahjaksi ja olinkin jo katsellut tätä ohjetta sillä silmällä. Piti tietyisti ottaa pelliltä maistiainen ennen kuin laittaa pakettiin, ja oijjoijjoijoijoijoi! Nam! Tuli tosi hyvää, kyllä kelpaa antaa lahjaksi hienossa paketissa. Kiitos. :)
VastaaPoista