Ehdotuksia
joulupöytään: täytettyä porsasta, kala-kasvisvuokaa,
juureslaatikkoa, waldorfin salaattia, inkiväärileipää
ja tattari-pähkinäpiirasta.
TÄYTETTYÄ
PORSASTA
2,5 kg luutonta
porsaan lapaa
Täyte:
1 iso sipuli
silputtuna
100 g kuivattuja
luumuja paloiteltuna
50 g
korppujauhoja
suolaa maun
mukaan
mustapippuria
myllytä
tuoretta salviaa
silputtuna
Valmista
täyte, kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää muut täyteen ainekset.
Levitä täyte lihan päälle, taita liha kaksinkerroin ja sido
langalla. Paista 220 asteessa 30 minuuttia. Vähennä sitten lämpöä
180 asteeseen ja paista kunnes porsaan sisälämpötila on 75
astetta.
KALA-KASVISVUOKA
noin 500 g kalaa
fileenä
1 sipuli
200 g porkkanaa
200 g
juuriselleriä
200 g
kesäkurpitsaa
1 tl
curryjauhetta
1 rkl
vehnäjauhoja
2 dl vettä
1 rkl hunajaa
50 g
sulatejuustoa
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Silppua
sipuli ja suikaloi porkkana, juuriselleri ja kesäkurpitsa ohuiksi
suikaleiksi. Kuullota kasvikset, mausta currylla, suolalla ja
pippurilla. Ripottele päälle vehnäjauhoja, sekoittele ja lisää
vesi, hunaja sekä sulatejuusto. Voitele uunivuoka öljyllä.
Paloittele kalafileet annospaloiksi ja nosta kalat vuokaan, ripottele
päälle suolaa ja pippuria. Lusikoi kasvisseos kalapalojen päälle.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
JUURESLAATIKKO
300 g lanttua
200 g porkkanoita
150 g
palsternakkaa
1 sipuli
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 rkl siirappia
muskottipähkinää
raastettuna
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
(vähän
juuresten keitinvettä)
Pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita
Paloittele
kuoritut juurekset. Laita ne kattilaan ja kaada päälle sen verran
vettä, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Lisää joukkoon
vähän suolaa ja keitä kypsiksi. Kun valutat veden pois säästä
vähän keitinvettä. Soseuta juurekset. Lisää kerma, muna ja
mausteet. Jos seos tuntuu liian paksulta lisää vähän juuresten
keitinvettä. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle
korppujauhoja sekä muutama voinokare. Paista 150 asteessa noin 1
tunti ja 30 minuuttia.
WALDORFIN
SALAATTI
300 g
juuriselleriä ohuina suikaleina
1 sellerinvarsi
ohuina viipaleina
500 g omenaa
suikaleina
100 g
saksanpähkinöitä
Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl turkkilaista
jogurttia
2 tl viinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa maun
mukaan
mustapippuria
myllystä
Tarjoiluun:
salaatinlehtiä
Sekoita kaikki
salaatin ainekset kastikkeen kanssa. Laita tarjolle salaatinlehtien
päälle.
INKIVÄÄRILEIPÄ
120 g voita
120 g
fariinisokeria
2 dl siirappia
1,5 dl kermaa
250 g
vehnäjauhoja
4 tl
inkiväärijauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 kananmunaa
Sulata
kattilassa voi, lisää fariinisokeri, siirappi ja kerma, kuumenna
samalla koko ajan sekoittaen. Nosta kattila pois liedeltä ja anna
jäähtyä vähän. Sekoita jauhot, inkiväärijauhe ja sooda
keskenään. Lisää kuivat aineet nesteeseen siivilän läpi. Vatkaa
munat kevyesti ja lisää myös taikinan joukkoon, sekoita hyvin.
Vuoraa uunivuoka (30 x 20 cm) leivinpaperilla ja kaada seos vuokaan.
Paista 150 asteessa noin tunnin ajan. Kokeile kypsyyttä puutikulla,
kun taikina ei enää tartu tikkuun inkiväärileipä on valmis. Anna
jäähtyä ja leikkaa paloiksi (noin 20 palaa). Jos haluat, niin
ripottele päälle tomusokeria.
TATTARI-PÄHKINÄPIIRAS
Taikinapohja:
150 g voita tai
margariinia
0,5 dl sokeria
1 munankeltuainen
3 dl
tattarijauhoja
1 tl
leivinjauhetta
Täyte:
3 kananmunaa
2 munankeltuaista
1,5 dl sokeria
1 ¾ dl
ruokosokerisiirappia
75 g voita tai
margariinia sulatettuna
1,5 dl tummaa
suklaata rouhittuna
200 g
pekaanipähkinöitä
Vaahdota
rasva ja sokeri. Lisää keltuainen vatkaten. Lisää tattarijauhot
joihin leivinjauhe on sekoitettu. Painele taikina voideltuun vuokaan.
Laita vuoka jääkaappiin täyteen valmistamisen ajaksi. Vatkaa
keskenään munat, keltuaiset ja sokeri. Lisää siirappi ja
sulatettu voi. Ripottele torttupohjan päälle puolet
suklaarouheesta. Kaada sitten täyte vuokaan ja sen päälle loput
suklaarouheesta sekä pähkinät. Paista piirakkaa 200 asteessa 45
minuuttia. Peitä piiras tarvittaessa foliolla kypsennyksen
puolivälissä. Sammuta uunista lämpö pois ja jätä piirakka vielä
uuniin noin 15 minuutiksi. Tarjoa kermavaahdon tai
jäätelön kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti