Tässä muutamia
uudenvuoden vastaanottajaisiin sopivia syötäviä. Kaikkia näistä
voi napostella myös sormin.
MAKIRULLAT
norileväarkkeja
keitettyä sushiriisiä
wasabi-tahnaa
(eli vihreää piparjuuritahnaa)
Täytteeksi
esimerkiksi jotain näistä:
kurkkua
avokadoa
paprikaa
mangoa
kypsää broileria
Makirullan
kokoaminen:
Pilko kaikki
täytteen ainekset pitkittäin suikaleiksi. Laita norileväarkki
bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin. Ota kostutetuin käsin
riisiä ja laita ohut kerros noin ¾ alueelle noriarkkia. Levitä
vähän wasabia keskelle riisiä ja laita tämän jälkeen jotain
valitsemistasi täytteistä wasabin päälle, käytä yhtä tai
useampaa täytettä. Kääri rullaksi itsestäsi poispäin, kostuta
vähän noriarkin riisitöntä reunaa ja kääri rulla loppuun
kauniiksi tasaiseksi rullaksi bambumattoa apuna käyttäen. Leikkaa
terävällä veitsellä paloiksi. Tarjoa soijakastikkeen kanssa.
SARDIINI-OLIIVIPIIRAKKA
120 g sardiineja
öljyssä
2 kananmunaa
2,5 dl maitoa
1,5 dl
vehnäjauhoja
100 g
emmentaljuustoa raastettuna
100 g oliiveja
kivettöminä
Hienonna
sardiinit öljyn kanssa. Sekoita sardiinit, munat, maito ja jauhot.
Voitele uunivuoka ja asettele kokonaiset kivettömät oliivit vuoan
pohjalle. Kaada taikina vuokaan oliivien päälle. Paista piirakkaa
200 asteessa noin 25 minuuttia. Leikkaa suupaloiksi. Hyvää sekä
lämpimänä että kylmänä.
FRITEERATUT
SIPULIRENKAAT
pari isoa sipulia
Kuorrutustaikina:
2 kananmunaa
2 dl
kivennäisvettä
3 dl vehnäjauhoja
2
valkosipulinkynttä pilkottuna hienoksi
pala tuoretta
inkivääriä pilkottuna hienoksi
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Sekoita kaikki
taikinan ainekset keskenään. Leikkaa sipulit renkaiksi, erottele
renkaat toisistaan ja upota taikinaan. Kuumenna noin 5 dl rypsiöljyä
kattilassa. Nosta sipulirenkaat taikinasta öljyyn muutama
kerrallaan, paista kunnes saavat kauniin värisen pinnan. Nouki
renkaat pois reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä.
TÄYTETYT
KURKKUPALAT
tuore kurkku
Täyte:
2 dl
maustamatonta turkkilaista jogurttia
100 g homejuustoa
murennettuna
Koristeeksi:
tummia
viinirypäleitä
saksanpähkinöitä
sitruunamelissaa
tai basilikaa
Sekoita täytteen
ainekset keskenään. Halkaise kurkku ja poista siemenet lusikalla.
Leikkaa annospaloiksi, täytä ja koristele. Voit leikata
tasaisemmaksi lautasta vasten tulevaa kurkun pintaa, niin kurkkupalat
pysyvät paremmin suorassa.
SUOLATIKUT
Taikina:
1 dl vettä
kädenlämpöisenä
10 g hiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1,5 rkl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmuna
kevyesti vatkattuna
Pinnalle:
karkeaa
merisuolaa tai sormisuolaa
Liota hiiva
veteen, lisää muut taikinan ainekset. Vaivaa tasainen taikina. Anna
taikinan nousta hyvin. Tee taikinasta pitkulainen ja jaa se osiin.
Muotoile jokainen pala noin 20 cm pitkäksi olueksi tikuksi. Voitele
ja ripottele pinnalle suolaa. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Taikinasta tulee noin 40 suolatikkua.
CHORIZOMUNKIT
80 g voita tai
margariinia
2,5 dl maitoa
mustapippuria
myllystä
muskottipähkinää
raastettuna
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunaa
2 tl
leivinjauhetta
1 dl
emmentaljuustoraastetta
muutama tuore
basilikanlehti silputtuna
100 g
chorizo-makkaraa pieninä kuutioina
Lisäksi:
öljyä
uppopaistamiseen
Laita kattilaan
rasva ja maito sekä pippuria ja muskottipähkinää. Anna kiehahtaa
ja lisää jauhot samalla hyvin sekoittaen kunnes seos on
taikinamaista. Ota liedeltä ja lisää yksi muna. Anna seoksen
jäähtyä ja paista sillä välin chorizo kevyesti pannulla. Laita
chorizo hetkeksi talouspaperin päälle valumaan. Sekoita taikinaan
vielä kolme munaa sekä leivinjauhe. Lisää taikinaan juustoraaste,
basilika sekä chorizo. Kuumenna öljy, muovaa kahden lusikan avulla
pieniä munkkipyöryköitä ja laita pari munkkia kerralla
paistumaan. Paista kauniin kullanruskeiksi. Nosta munkit
reikäkauhalla talouspaperin päälle. Tarjoa lämpiminä tai
jäähtyneinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti