Kesä jatkuu vielä, mutta juuri nyt on
aika tallettaa kesäisiä makuja purkkeihin.
HABANERO-MANGOTAHNA
10-14 tuoretta habaneroa
2 tuoretta kypsää mangoa kuutioina
½ – 1 dl ruskeaa sokeria (muscovado
tai fariini)
3 rkl valkoviinietikkaa
jeeraa
muskottia
2 rkl sitruunanmehua
Leikkaa habanerot auki ja poista
siemenet kumihanskat kädessä. Laita kattilaan habanerot ja mango
sekä sokeri ja viinietikka. Keitä kasaan ja mausta. Soseuta ja
purkita. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Sopii monien ruokien
kanssa tarjottavaksi mausteeksi ja esim. osaksi marinadia. Tahnan
maku hedelmäinen.
RAIKAS OMENAHILLO
1 kg kuutioituja kuorittuja omenoita
yhden sitruunan kuori raastettuna ja
hedelmäliha paloiteltuna
pala tuoretta inkivääriä pieneksi
silputtuna
2 dl hillosokeria
Laita omenakuutiot,
sitruunankuoriraaste, sitruunanhedelmäliha ja inkivääri kattilaan,
keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta. Lisää sokeri,
kuumenna ja tölkitä. Ihanan raikas hillo sopii loistavasti lähes
mihin vain, niin paahtoleivälle, lättyjen seuraksi kuin kakun
väliinkin.
PORKKANA-PUNAJUURIMARMELADI
500 g punajuuria pieninä kuutioina
500 g porkkanoita pieninä kuutioina
6 dl sokeria
2 dl vettä
1 kanelitanko
2 rkl konjakkia
Laita punajuuri- ja porkkanakuutiot
sekä sokeri, vesi ja kanelitanko kattilaan. Keitä miedolla
lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Poista kanelitanko.
Soseuta sauvasekoittimella, mausta konjakilla ja purkita.
HELPPO KARVIAISHILLO
1 kg karviaisia
2 dl vettä
500 g sokeria
200 g fariinisokeria
nippu minttua silputtuna
Laita sokerit ja vesi kattilaan, anna
kiehahtaa. Lisää karviaiset kattilaan. Keitä hiljalleen kunnes
hillo sakenee. Lisää loppuvaiheessa minttu. Purkita. Maistuu
erityisen hyvältä juustojen kanssa.
OMENACHUTNEY
100 g kuivattuja aprikooseja
600 g kuorittuja omenanpaloja
½ dl rusinoita
1 rkl maustepippureita rouhittuna
6 neilikkaa
3 dl sokeria
3 dl punaviinietikkaa
Laita aprikoosit kulhoon ja kaada sen
verran vettä päälle, että ne peittyvät. Anna aprikoosien liota
tunti, valuta vesi pois ja paloittele aprikoosit. Laita kattilaan
kaikki ainekset ja keitä miedolla lämmöllä kansi päällä parin
tunnin ajan. Purkita. Mainio intialaisten ruokien lisäke.
PORKKANA-KUKKAKAALI RELISSI
2 porkkanaa viipaleina
pieni kukkakaali paloina
3 valkosipulinkynttä ohuina siivuina
200 g ranskankermaa
2 rkl hunajaa
2 tl sinappia
mustapippuria myllystä
Keitä porkkanat ja kukkakaalit
puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada kattilasta vesi
pois ja lisää valkosipulit sekä muut ainekset. Anna kiehua pari
minuuttia. Laita relissi kuumana lasipurkkeihin. Relissi on maistuva
lisäke niin lihan kuin kalan kanssa.
TOMAATTIKETSUPPI
1 kg kypsiä tomaatteja lohkoina
500 g sipuleita silputtuna
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
2 tl sinappijauhetta
2 tl paprikajauhetta
muskottipähkinää
cayennepippuria
mustapippuria
suolaa
Laita tomaatit ja sipulit kattilaan ja
anna hautua puoli tuntia miedolla lämmöllä kansi päällä. Vahdi,
ettei seos pääse palamaan pohjaan lisää tarvittaessa pari
ruokalusikallista vettä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää etikka
ja sokeri, jatka keittämistä edelleen puoli tuntia, sekoittele
välillä. Lisää mausteet, keitä vielä noin 5 minuuttia. Purkita
ketsuppi.
KURKKURELISSI
1 kg avomaankurkkuja
3 sipulia
3 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
2 tl suolaa
Suuruste:
1 dl vehnäjauhoja
2 tl sinappijauhetta
3 sipulia
3 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
2 tl suolaa
Suuruste:
1 dl vehnäjauhoja
2 tl sinappijauhetta
1,5 dl vettä
Raasta kurkut ja sipulit karkeaksi raasteeksi. Laita kattilaan vesi, etikka, sokeri, suola ja kasvikset. Keitä hiljaa 10 minuuttia. Sekoita vehnäjauhoihin sinappijauhe ja vesi, sekoita suuruste hyvin kiehuvaan kurkkuliemeen. Keitä vielä 10 minuuttia. Tölkitä.
ETIKKAKURKUT
1 kg avomaankurkkuja
tillinvarsia
1 rkl sinapinsiemeniä
Liemi:
1 l vettä
4 dl väkiviinaetikkaa
5 dl sokeria
¼ dl suolaa
Viipaloi pestyt kurkut. Lado kurkut ja
tillit kerroksittain purkkeihin, ripottele väliin sinapinsiemeniä.
Kuumenna liemen ainekset ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada
liemi kurkkujen päälle, sulje kannet. Kurkut ovat valmiita parin
viikon kuluttua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti