maanantai 19. elokuuta 2013

PURKITA IHANAT KESÄN MAUT


Kesä jatkuu vielä, mutta juuri nyt on aika tallettaa kesäisiä makuja purkkeihin.


HABANERO-MANGOTAHNA
10-14 tuoretta habaneroa
2 tuoretta kypsää mangoa kuutioina
½ – 1 dl ruskeaa sokeria (muscovado tai fariini)
3 rkl valkoviinietikkaa
jeeraa
muskottia
2 rkl sitruunanmehua

Leikkaa habanerot auki ja poista siemenet kumihanskat kädessä. Laita kattilaan habanerot ja mango sekä sokeri ja viinietikka. Keitä kasaan ja mausta. Soseuta ja purkita. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Sopii monien ruokien kanssa tarjottavaksi mausteeksi ja esim. osaksi marinadia. Tahnan maku hedelmäinen.



RAIKAS OMENAHILLO
1 kg kuutioituja kuorittuja omenoita
yhden sitruunan kuori raastettuna ja hedelmäliha paloiteltuna
pala tuoretta inkivääriä pieneksi silputtuna
2 dl hillosokeria

Laita omenakuutiot, sitruunankuoriraaste, sitruunanhedelmäliha ja inkivääri kattilaan, keitä hiljalleen kunnes omenat pehmenevät. Soseuta. Lisää sokeri, kuumenna ja tölkitä. Ihanan raikas hillo sopii loistavasti lähes mihin vain, niin paahtoleivälle, lättyjen seuraksi kuin kakun väliinkin.



PORKKANA-PUNAJUURIMARMELADI
500 g punajuuria pieninä kuutioina
500 g porkkanoita pieninä kuutioina
6 dl sokeria
2 dl vettä
1 kanelitanko
2 rkl konjakkia

Laita punajuuri- ja porkkanakuutiot sekä sokeri, vesi ja kanelitanko kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat pehmenneet. Poista kanelitanko. Soseuta sauvasekoittimella, mausta konjakilla ja purkita.



HELPPO KARVIAISHILLO
1 kg karviaisia
2 dl vettä
500 g sokeria
200 g fariinisokeria
nippu minttua silputtuna

Laita sokerit ja vesi kattilaan, anna kiehahtaa. Lisää karviaiset kattilaan. Keitä hiljalleen kunnes hillo sakenee. Lisää loppuvaiheessa minttu. Purkita. Maistuu erityisen hyvältä juustojen kanssa.



OMENACHUTNEY
100 g kuivattuja aprikooseja
600 g kuorittuja omenanpaloja
½ dl rusinoita
1 rkl maustepippureita rouhittuna
6 neilikkaa
3 dl sokeria
3 dl punaviinietikkaa

Laita aprikoosit kulhoon ja kaada sen verran vettä päälle, että ne peittyvät. Anna aprikoosien liota tunti, valuta vesi pois ja paloittele aprikoosit. Laita kattilaan kaikki ainekset ja keitä miedolla lämmöllä kansi päällä parin tunnin ajan. Purkita. Mainio intialaisten ruokien lisäke.



PORKKANA-KUKKAKAALI RELISSI
2 porkkanaa viipaleina
pieni kukkakaali paloina
3 valkosipulinkynttä ohuina siivuina
200 g ranskankermaa
2 rkl hunajaa
2 tl sinappia
mustapippuria myllystä

Keitä porkkanat ja kukkakaalit puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kaada kattilasta vesi pois ja lisää valkosipulit sekä muut ainekset. Anna kiehua pari minuuttia. Laita relissi kuumana lasipurkkeihin. Relissi on maistuva lisäke niin lihan kuin kalan kanssa.



TOMAATTIKETSUPPI
1 kg kypsiä tomaatteja lohkoina
500 g sipuleita silputtuna
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
2 tl sinappijauhetta
2 tl paprikajauhetta
muskottipähkinää
cayennepippuria
mustapippuria
suolaa

Laita tomaatit ja sipulit kattilaan ja anna hautua puoli tuntia miedolla lämmöllä kansi päällä. Vahdi, ettei seos pääse palamaan pohjaan lisää tarvittaessa pari ruokalusikallista vettä. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää etikka ja sokeri, jatka keittämistä edelleen puoli tuntia, sekoittele välillä. Lisää mausteet, keitä vielä noin 5 minuuttia. Purkita ketsuppi.



KURKKURELISSI
1 kg avomaankurkkuja
3 sipulia
3 dl vettä
2 dl väkiviinaetikkaa
3 dl sokeria
2 tl suolaa
Suuruste:
1 dl vehnäjauhoja
2 tl sinappijauhetta
1,5 dl vettä

Raasta kurkut ja sipulit karkeaksi raasteeksi. Laita kattilaan vesi, etikka, sokeri, suola ja kasvikset. Keitä hiljaa 10 minuuttia. Sekoita vehnäjauhoihin sinappijauhe ja vesi, sekoita suuruste hyvin kiehuvaan kurkkuliemeen. Keitä vielä 10 minuuttia. Tölkitä.



ETIKKAKURKUT
1 kg avomaankurkkuja
tillinvarsia
1 rkl sinapinsiemeniä
Liemi:
1 l vettä
4 dl väkiviinaetikkaa
5 dl sokeria
¼ dl suolaa

Viipaloi pestyt kurkut. Lado kurkut ja tillit kerroksittain purkkeihin, ripottele väliin sinapinsiemeniä. Kuumenna liemen ainekset ja sekoita kunnes sokeri on liuennut. Kaada liemi kurkkujen päälle, sulje kannet. Kurkut ovat valmiita parin viikon kuluttua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti