torstai 22. elokuuta 2013

KESÄKURPITSAONGELMIA?



Moni miettii kuumeisesti mihin saisi kaikki kasvattamansa kesäkurpitsat laitettua. Isälläni on vain pari kesäkurpitsan taimea, mutta hänelläkin on kasvanut kurpitsoja ihan riesaksi asti. Olen ottanut mielelläni muutaman mehevän kurpitsan vastaan, sillä itselläni ei tänä vuonna ole omia kesäkurpitsoja kasvamassa.



KASVISTÄYTTEISET KESÄKURPITSAT
2 kesäkurpitsaa
Täyte:
1 sipuli silputtuna
150 g kukkakaalia paloiteltuna
150 g parsakaalia paloiteltuna
100 g feta- tai vuohenjuustoa
timjamia
oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
vähän juustoraastetta
pinjansiemeniä

Halkaise kesäkurpitsat ja laita uuniin 200 asteeseen 10 minuutiksi pehmenemään. Kiehauta sillä välin hetki parsakaalin ja kukkakaalin paloja kiehuvassa vedessä, valuta hyvin. Kuullota sipuli. Koverra kesäkurpitsasta sisustat pois lusikalla, käytä osana täytettä. Valuta sisus, ettei täytteestä tule liian vetistä. Hienonna kaalit. Yhdistä täytteen ainekset ja mausta seos. Täytä kesäkurpitsat seoksella, ripottele pinnalle vähän juustoraastetta ja pinjansiemeniä. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.



KESÄKURPITSAKEITTO
500 g kesäkurpitsaa kuutioina
5 dl kasvislientä
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
2 dl kermaa
chilijauhetta
muskottia
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä

Keitä kesäkurpitsapalat kasvisliemessä pehmeiksi. Soseuta kesäkurpitsat liemeen. Sulata voi, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää maito sekä soseutettu kesäkurpitsa ja mausteet, kiehauta. Lisää kerma ja kuumenna. Ripottele annosten pinnalle esim. pilkottua tomaattia ja jalapenon viipaleita.



MARINOIDUT KESÄKURPITSAVIIPALEET
800 g kesäkurpitsaa viipaleina
rypsiöljyä paistamiseen
3 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
cayennepippuria
persiljasilppua
Mausteliemi:
1 dl hunaja-omenaviinietikkaa
2 dl vettä
2 tl sokeria
½ tl suolaa

Kuumenna öljy pannussa ja paista kesäkurpitsaviipaleet pienissä erissä molemmin puolin. Valuta viipaleet talouspaperin päällä. Laita kesäkurpitsaviipaleita, ripaus cayennepippuria, valkosipulilastuja sekä runsaasti persiljaa kerroksittain kulhoon. Kiehauta mausteliemen ainekset kattilasta. Kaada liemi kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Peitä kulho ja anna maustua viileässä vuorokausi. Hyvää esim. ruisleivän päällä.



KESÄKURPITSAPIIRAKKA
Taikina:
100 g margariinia
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl juustoraastetta
1 tlk kermaviiliä
suolaa maun mukaan
Täyte:
400 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli pilkottuna
2 valkosipulin kynttä
500 g kesäkurpitsaa pieninä kuutioina
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
Valkokastike:
2 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
muskottia
viherpippuria
suolaa maun mukaan

Sekoita taikinan ainekset ja laita jääkaappiin odottamaan. Kuullota sipuli ja ruskista kevyesti jauheliha. Lisää kesäkurpitsakuutiot ja mausteet. Valmista valkokastike. Jaa taikina puoliksi. Painele puolet taikinasta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita seuraavaksi vuokaan täyte ja sen päälle valkokastike. Kauli lopputaikinasta piirakan kansi. Pistele taikinakansi haarukalla ja voitele kananmunalla. Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.



KESÄKURPITSAMOUSSAKA
3 kesäkurpitsaa
oliiviöljyä
Jauhelihaseos:
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl kanelia
1 tl minttua
1 tl oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Munamaito:
3 dl maitoa
3 kananmunaa
muskottia
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
50 g emmentaljuustoa raasteena

Viipaloi kesäkurpitsat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista kesäkurpitsat pannulla oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi. Ruskista jauheliha kevyesti ja freesaa sipulit. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Sekoita munamaidon ainekset keskenään. Lado vuokaan kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita ja jauhelihaseosta. Kaada päälle munamaito ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia. Leikkaa valmiin moussakan päälle runsaasti persiljaa. Tarjoa kreikkalaisen salaatin kanssa.



JAUHELIHATÄYTTEISET KESÄKURPITSAT
2 pientä kesäkurpitsaa
200 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
½ dl riisiä
1 rkl voita
1 rkl persiljasilppua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kastike:
1 rkl voita
½ sipuli silputtuna
1 rkl vehnäjauhoja
500 g tomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria myllystä
persiljasilppua

Keitä riisi. Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin ja koverra sisus pois, pilko sisus pieneksi ja käytä täytteeseen. Sekoita jauheliha, sipuli, keitetty riisi, voi ja kesäkurpitsan sisus. Mausta seos ja täytä kesäkurpitsat. Voitele uunivuoka ja laita kesäkurpitsat vuokaan. Tee kastike: kuullota sipulia voissa, lisää jauhot sekoittaen samalla. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Kaada kastike vuokaan. Hauduta uunissa 180 asteessa noin puoli tuntia.


2 kommenttia:

  1. Heti löysin ainakin pari ohjetta jotka voisin kokeilla samantein :) Kesäkurppa rulettaa meidän köökissä, ihanan monipuolinen ruoanlaitossa.

    VastaaPoista