lauantai 17. maaliskuuta 2012

LÄHIRUOKA KUNNIAAN


Sain tilaisuuden ostaa Paimiossa luonnonmukaisesti kasvanutta niittylihaa suoraan kasvattajalta.

Kunnioitusta herättävän komea suurisarvinen ja paksuturkkinen Highland Catle (HC) eli ylämaankarja on hyvin vanha nautarotu Skotlannista. Rotu on erittäin karaistunut ja tulee toimeen karuissakin olosuhteissa, se voi viettää talvetkin ulkona. Ylämaankarja aikuistuu hitaasti, rotu on terve ja pitkäikäinen. Ylämaankarjan lihassa on vähemmän rasvaa ja kolestrolia ja enemmän rautaa sekä proteiineja kuin ns. normaalissa naudanlihassa. Liha on tummaa, marmoroitua ja erittäin maukasta.

Seuraavassa muutamia kokeilujani HC-lihasta. Taisin hieman innostua, mutta kun oli kerrankin loistomateriaalia käsillä.



HC-lihapullat omenaglaseerauksella

Lihapullataikina:
500 g HC-jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 dl korppujauhoja
1 kananmunan keltuainen
nippu persiljaa silputtuna
suolaa maun mukaan
mustapippuria rouhittuna

Glaseerauskastike:
150 g omenahilloa (mielellään itse tehtyä)
1 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
chiliä
2 rkl sitruunamehua

Valmista glaseerauskastike laittamalla kaikki kastikkeen ainekset kattilaan. Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Laita monitoimikoneeseen jauheliha, sipuli, valkosipuli, korppujauhot, keltuainen, persilja, suola ja mustapippuri. Käynnistä kone ja anna sekoittua kunnes taikina on melko tasaista ja yhtenäistä massaa. Muovaa käsin massasta pieniä lihapullia. Kuumenna paistinpannu ja paista lihapullat oliiviöljyn ja voin seoksessa kypsiksi sekä kauniin ruskeiksi. Laita kastiketta pannulle lihapullien päälle, sekoittele ja anna kuumentua pari minuuttia. Tarjoa esim. parsa- ja kukkakaalin kanssa.




ONNELLISEN HÄRÄN PATA

1 kg HC-paistia kuutioina
marinadi:
5 dl (edullista) punaviiniä
2 sipulia pilkottuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
timjamia
rosmariinia
2 laakerinlehteä

Laita lihat marinadiin vähintään 4 tunniksi. Valuta lihat, ota liemi talteen. Kuivaa lihapalat ja paista pienissä erissä pannulla voissa. Laita lihat pataan.

170 g pekonia
3 porkkanaa paloina
1 palsternakka kuutioina
pala juuriselleriä kuutioina
350 g salottisipulia kokonaisina
350 g herkkusieniä viipaleina
0,5 dl skottiviskiä
2 rkl häränlihafondia
2 dl vettä
timjamia
rosmariinia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Käytä kaikki kasvikset pannulla ja laita ne pataan lihan seuraksi. Paista pekoni ja sienet. Lisää pataan kaikki loput ainekset, myös marinadiliemi. Hauduta uunissa miedolla lämmöllä pari tuntia. Laita padan kaveriksi uuniin kypsymään kokonaisia nauriita folion sisälle käärittyinä.



LIEKITETYT PIPPURIPIHVIT

4 pihviä naudan ulkofileestä
mustapippuria
viherpippuria
rosepippuria
dijon-sinappia
voita paistamiseen
konjakkia liekitykseen
punaviinikastiketta (ohje alimmaisena)

Murskaa pippurit morttelissa ja kaada lautaselle. Paista kuumalla pannulla voissa pihvit toiselta puolelta nopeasti (noin minuutin verran). Sivele paistettu puoli dijon-sinapilla ohuelti ja painele sinappipinta pippurimurskassa. Paista pannulla paistamatonta puolta noin 3 minuuttia. Nosta pihvit toiselle pannulle joka on lämmin, muttei kuuma. Sammuta liesituuletin. Lorauta pannulle konjakkia ja sytytä tuleen. Sammuta liekki kaatamalla punaviinikastiketta päälle.
Tarjoa lisänä esim. haudutettua punakaalia ja porkkana-palsternakkamuusia.




HC-JAUHELIHAPIHVIT

600 g HC-jauhelihaa
3 kananmunaa
1 dl kermaa
1 sipuli silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Puolukkakastike:
2 dl punaviinikastiketta (ohje alimmaisena)
1 dl puolukoita

Kuullota sipuli pehmeäksi ja jäähdytä. Sekoita jauhelihaan kerma, kananmunat ja sipuli, mausta. Muotoile pihveiksi suoraan paistinpannulle ja paista molemmin puolin kypsiksi. Lämmitä punaviinikastike ja lisää puolukat. Kiehauta hetki. Tarjoa esim. kermassa haudutetun kyssäkaalin tai perunamuusin kanssa.


PUNAVIINIKASTIKE

1 l lihalientä
50 g muscovado ruokosokeria (tai fariinisokeria)
1 sipuli silputtuna
1 porkkana kuutioituna
puolikas palsternakka kuutioituna
pala selleriä kuutioituna
0,5 dl punaviinietikkaa
4 dl punaviiniä
timjamia
mustapippuria myllystä
laakerinlehti
4 dl mustaherukkamehua
suurustamiseen:
2 rkl maizenaa
3 rkl punaviiniä

Paahda sokeri kattilassa. Lisää juurekset, pyörittele niitä hetki pannulla. Lisää punaviinietikka, lihaliemi, punaviini ja mausteet. Keitä niin kauan, että nestettä on jäljellä noin 7 dl. Siivilöi, laita punaviinikastike takaisin kattilaan ja lisää mustaherukkamehu. Keitä edelleen hiljalleen niin, että jäljelle jää noin 8 dl kastiketta ja suurusta.


Highland Cattle suoramyyntilat löydät TÄÄLTÄ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti