sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

LEIVOTAAN LEIPÄÄ KOTONA


Rentoudu upottamalla kädet taikinaan. Leipominen on kivaa koko perheen puuhaa. Palkaksi saa tuoretta leipää ja hyvän mielen.

Kaikkialla maailmassa tehdään leipää jossain muodossa. Leivän ainekset ovat yksinkertaiset, sillä leipään ei tarvita periaatteessa kuin vettä, jauhoja, hiivaa ja ripaus suolaa. Perusleipätaikinaa voi muunnella loputtomiin käyttämällä erilaisia jauhoja ja mausteita sekä lisäämällä mieleisiä ainesosia. Leipätaikinaan saa upotettua kätevästi aamuisen puuron lopun, eiliset perunamuusin tähteet tai porkkanaraasteet.

Oheisten reseptieni leivät ovat hyvin helppoja valmistaa ja niin ruokaisia, ettei niiden päälle tarvitse sipaista kuin voita tai margariinia.




PERUNA-FOCACCIA

taikina:
2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
4 rkl öljyä
1 tl suolaa
3 dl perunamuusia
5 dl hiivaleipäjauhoja
pinnalle:
aurinkokuivattuja tomaatteja
mustia oliiveja
rosmariinia ja rakuunaa
oliiviöljyä

Liuota hiiva veteen, lisää öljy, suola, perunamuusi sekä jauhot. Anna taikinan kohota. Leivo 20 x 30 cm suuruinen matala leipä, anna kohota. Tee leipään sormella koloja, painele kuoppiin oliiveja ja aurinkokuivatun tomaatin paloja. Ripottele päälle yrttejä. Pirskottele oliiviöljyä leivälle. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Tähän leipään voit käyttää tähteeksi jääneen perunamuusin.




TOMAATTI-SIPULILEIPÄ (2 vuokaleipää)
6 dl vehnäjauhoja
6 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä (+vuokien jauhottamiseen tarvittava määrä)
2 pussia kuivahiivaa
2 tl merisuolaa (tai maun mukaan)
3 tl kuivattua oreganoa
2 tl korianterinsiemeniä
6 rkl öljyä
4 dl lämmintä vettä (n. 45 asteista)
3 sipulia silputtuna ja kuullotettuna
4 tomaattia kuutioituna

Sekoita jauhot, mausteet ja kuivahiiva keskenään. Lisää taikinaan vesi ja öljy sekä sipuli, sekoita tasaiseksi. Lisää viimeisenä tomaatit. Voitele kaksi pyöreää vuokaa (halkaisija noin 18 cm) ja jauhota kauraleseillä. Painele taikina vuokiin, peitä vuoat kelmulla ja anna leipien kohota hyvin. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti