Tarjolla todella makeita juttuja: halvaa, marenkeja, manteli-pistaasiruutuja sekä gulab jamun
-pyöryköitä.
HALVA
50 g voita
2 dl mannasuurimoita
2 dl vettä
2 dl maitoa
2 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
(makeuttamatonta kaakaojauhetta +
tilkka maitoa)
Sulata voi ja lisää mannasuurimot,
sekoittele kunnes mannasuurimot saavat vähän väriä. Lämmitä
kattilassa vesi, maito, sokeri ja vaniljasokeri. Kaada neste samaan
kattilaan mannasuurimoiden kanssa samalla sekoittaen. Anna levähtää
kannen alla noin kymmenen minuuttia. Jos haluat raitoja, voit värjätä pienen osan halvasta kaakaojauheella. Laita seos suorakaiteen
muotoiseen astiaan jäähtymään. Nosta seos jääkaappiin, kun
halva on hyvin jähmettynyt leikaa se paloiksi.
MARENGIT
6 valkuaista
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoja (maizenaa)
¼ tl kanelijauhetta
noin100 g tummaa suklaata raastettuna
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää 2 dl sokeria vähitellen, samalla vatkaten. Sekoita 1 dl sokeria, vaniljasokeri, maissijauhot ja kaneli. Lisää valkuaisvaahtoon siivilän läpi varovasti nostellen. Lisää vielä lopuksi suklaaraaste nostellen joukkoon. Annostele leivinpaperin päälle noin 20 pientä marenkia. Laita marengit 150-asteiseen uuniin, säädä samalla lämpöä alaspäin 125 asteeseen. Paista noin 1,5 tuntia. Jäähdytä ritilän päällä.
MANTELI-PISTAASIRUUDUT
50 g voita
150 g mantelijauhetta
150 g sokeria
1 dl kermaa
10 mantelia
10 pistaasipähkinää
Sulata voi, lisää mantelijauhe,
sokeri sekä kerma. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun pieneen suorakaiteen
muotoiseen astiaan. Paloittele manteleita ja pistaasipähkinöitä
vähän ja ripottele seoksen päälle. Jäähdytä ja laita
jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa paloiksi ja tarjoa.
GULAB JAMUN
Pyörykät:
150 g maitojauhetta
75 g vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl mannaryynejä
2 rkl öljyä tai gheetä
noin 1 dl maitoa
öljyä uppopaistamiseen
Siirappiliemi:
2,5 dl vettä
300 g sokeria
2 rkl ruusuvettä
Valmista ensin siirappi. Laita vesi ja
sokeri kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä ja sekoita kunnes
sokeri on sulanut. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita
joukkoon ruusuvesi ja nosta kattila pois liedeltä.
Sekoita maitojauhe, jauhot,
leivinjauhe, mannaryynit ja öljy kulhossa. Lisää maitoa sen
verran, että saat pehmeän taikinan. Muovaa taikinasta pieniä
pyöreitä palloja. Taikinasta tulee noi 30 pyörykkää. Kuumenna pannussa öljyä ja paista pallot
kullanruskeiksi. Nosta pallot öljystä reikäkauhalla talouspaperin
päälle valumaan. Laita pallot siirappiliemeen, kuumenna liemi ja
tämän jälkeen anna jäähtyä. Tarjoa huoneenlämpöisenä.
Gulab jamun on tosi ihana jälkiruoka,ja olen sitä joskus ikuisuus sitten tehnytkin.
VastaaPoista