Jo lapsuuden kesistä on jäänyt
puhtaina makuina mieleen uudet perunat, kantarellit sekä
ahomansikat. Niitä on joka vuosi saatava, mitä aikaisemmin sen
parempi. Ensimmäiset ihanat varhaisperunat ovat taas täällä, nuo uudet pienet sievät suussa sulavat potut.
Ensin keitetään suuri kattilallinen
varhaisia perunoita ja nautitaan ne voisilmän kera. Hauskan ja
uudenlaisen version saa kun tökkää perunat tikun päähän ja
dippaa voikukkapestoon tai jogurttikastikkeeseen. Jos jotain
jää vielä jäljelle niistä voi tehdä vaikka perunapiirakoita tai
perunamunakasta.
Seuraavissa resepteissä ei peitetä varhaisperunanan omaa herkkää makua. Testiryhmä eli kesälomalla olevat lapset
tykkäsivät kovasti.
PERUNATIKKARIT
juuri keitettyjä pieniä
varhaisperunoita
Perunat tökätään tikun nokkaan ja
dipataan voikukka-leipäpestoon tai jogurtti-tillikastikkeeseen.
Voikukka-leipäpesto
4 dl nuoria voikukanlehtiä silputtuna
2 rkl dijonsinappia
0,5 tl mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä maun mukaan
noin 2 dl öljyä
1 dl parmesaanijuustoraastetta
2 viipaletta kuivaa leipää
murennettuna
Laita monitoimikoneeseen
voikukanlehdet, suola, mustapippuri ja sinappi. Lisää öljy ohuena
nauhana koneen käydessä. Lisää lopuksi parmesaani ja leivänmurut.
Sekoita hyvin.
Jogurtti-tillikastike
2 dl maustamatonta jogurttia
noin 1 rkl sitruunamehua
tuoretta tilliä
suolaa maun mukaan
Silppua reilusti tilliä jogurtin
joukkoon, mausta sitruunalla ja suolalla.
PERUNA-NOKKOSMUNAKAS
300 g varhaisperunoita keitettynä
1 dl tuoreita nuoria nokkosenlehtiä
3 kananmunaa
öljyä paistamiseen
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Koristeluun:
varhaissipulin varsia silputtuna
Ryöppää nokkoset kiehuvassa vedessä.
Kaada nokkoset siivilään, purista vesi pois ja hienonna nokkoset
terävällä veitsellä. Viipaloi perunat. Kuumenna öljy pienellä
pannulla, lisää perunat. Paista kunnes perunat saavat kaunista
rusketusta. Ripottele perunoiden päälle nokkossilppua. Vatkaa munat
kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää munaseos pannulle
perunoiden päälle, tasoita pinta lastalla kevyesti painelemalla. Kypsennä
miedolla lämmöllä kunnes munamassa alkaa hyytymään. Käännä munakas lautasta apuna käyttäen. Liu'uta munakas takaisin
pannulle. Jatka paistamista kunnes munakas on kauniin värinen.
VARHAISPERUNAPIIRAKAT
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
noin ¼ tl suolaa
noin ½ tl sinappijauhetta
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl lämmintä vettä
Pinnalle:
varhaisperunoita keitettynä
oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
tuoreita yrttejä (rosmariinia,
timjamia)
Mittaa jauhot kulhoon, mausta suolalla
ja sinappijauheella makusi mukaan. Lisää muna, öljy ja vesi.
Sekoita hyvin, että saat tiiviin taikinapallon. Laita taikina kelmun
sisään puoleksi tunniksi. Jaa taikina kuuteen osaan. Kauli taikina
esimerkiksi noin 10x8 cm kokoisiksi levyiksi. Viipaloi keitetyt uudet
perunat. Asettele jokaisen pienen piirakkapohjan päälle
perunaviipaleita. Yhteen piirakkaan mahtuu 1-2 perunaa, riippuen
perunoiden koosta. Voitele perunaviipaleet öljyllä. Ripottele
pinnalle vähän suolaa ja pippuria sekä muutama pieni yrtinoksa. Paista noin 20 minuuttia 200
asteessa.
Tästä pääset katsomaan lisää
varhaisperunareseptejäni.
Turussa järjestetään 13.-14.6.2014
varhaisperunoiden omat juhlat Neitsytperunafestivaalit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti