lauantai 7. kesäkuuta 2014

IHANA UUSI PERUNA


Jo lapsuuden kesistä on jäänyt puhtaina makuina mieleen uudet perunat, kantarellit sekä ahomansikat. Niitä on joka vuosi saatava, mitä aikaisemmin sen parempi. Ensimmäiset ihanat varhaisperunat ovat taas täällä, nuo uudet pienet sievät suussa sulavat potut.

Ensin keitetään suuri kattilallinen varhaisia perunoita ja nautitaan ne voisilmän kera. Hauskan ja uudenlaisen version saa kun tökkää perunat tikun päähän ja dippaa voikukkapestoon tai jogurttikastikkeeseen. Jos jotain jää vielä jäljelle niistä voi tehdä vaikka perunapiirakoita tai perunamunakasta. 

Seuraavissa resepteissä ei peitetä varhaisperunanan omaa herkkää makua. Testiryhmä eli kesälomalla olevat lapset tykkäsivät kovasti.


PERUNATIKKARIT
juuri keitettyjä pieniä varhaisperunoita

Perunat tökätään tikun nokkaan ja dipataan voikukka-leipäpestoon tai jogurtti-tillikastikkeeseen.

Voikukka-leipäpesto
4 dl nuoria voikukanlehtiä silputtuna
2 rkl dijonsinappia
0,5 tl mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä maun mukaan
noin 2 dl öljyä
1 dl parmesaanijuustoraastetta
2 viipaletta kuivaa leipää murennettuna

Laita monitoimikoneeseen voikukanlehdet, suola, mustapippuri ja sinappi. Lisää öljy ohuena nauhana koneen käydessä. Lisää lopuksi parmesaani ja leivänmurut. Sekoita hyvin.

Jogurtti-tillikastike
2 dl maustamatonta jogurttia
noin 1 rkl sitruunamehua
tuoretta tilliä
suolaa maun mukaan

Silppua reilusti tilliä jogurtin joukkoon, mausta sitruunalla ja suolalla.



PERUNA-NOKKOSMUNAKAS
300 g varhaisperunoita keitettynä
1 dl tuoreita nuoria nokkosenlehtiä
3 kananmunaa
öljyä paistamiseen
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Koristeluun:
varhaissipulin varsia silputtuna

Ryöppää nokkoset kiehuvassa vedessä. Kaada nokkoset siivilään, purista vesi pois ja hienonna nokkoset terävällä veitsellä. Viipaloi perunat. Kuumenna öljy pienellä pannulla, lisää perunat. Paista kunnes perunat saavat kaunista rusketusta. Ripottele perunoiden päälle nokkossilppua. Vatkaa munat kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää munaseos pannulle perunoiden päälle, tasoita pinta lastalla kevyesti painelemalla. Kypsennä miedolla lämmöllä kunnes munamassa alkaa hyytymään. Käännä munakas lautasta apuna käyttäen. Liu'uta munakas takaisin pannulle. Jatka paistamista kunnes munakas on kauniin värinen.



VARHAISPERUNAPIIRAKAT
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
noin ¼ tl suolaa
noin ½ tl sinappijauhetta
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl lämmintä vettä
Pinnalle:
varhaisperunoita keitettynä
oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
tuoreita yrttejä (rosmariinia, timjamia)

Mittaa jauhot kulhoon, mausta suolalla ja sinappijauheella makusi mukaan. Lisää muna, öljy ja vesi. Sekoita hyvin, että saat tiiviin taikinapallon. Laita taikina kelmun sisään puoleksi tunniksi. Jaa taikina kuuteen osaan. Kauli taikina esimerkiksi noin 10x8 cm kokoisiksi levyiksi. Viipaloi keitetyt uudet perunat. Asettele jokaisen pienen piirakkapohjan päälle perunaviipaleita. Yhteen piirakkaan mahtuu 1-2 perunaa, riippuen perunoiden koosta. Voitele perunaviipaleet öljyllä. Ripottele pinnalle vähän suolaa ja pippuria sekä muutama pieni yrtinoksa. Paista noin 20 minuuttia 200 asteessa.

Tästä pääset katsomaan lisää varhaisperunareseptejäni.

Turussa järjestetään 13.-14.6.2014 varhaisperunoiden omat juhlat Neitsytperunafestivaalit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti