Keräsin
piirakkareseptejäni kevään ja kesän juhlia silmällä pitäen.
Meilläkin täällä Tuulikummussa pitäisi alkaa pohtimaan rippijuhlien tarjoiluja,
sillä tytär pääsee kesäkuussa ripille. Vielä ei ole mitään kiirettä, mutta kaksi kuukautta kuluu nopeasti.
LOHI-KATKARAPUPIIRAKKA
Pohja:
1 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
50 g voita tai
margariinia
1,5 dl
juustoraastetta
2 rkl vettä
Täyte:
100 g savulohta
180 g katkarapuja
2 tomaattia
2 dl
ranskankermaa
2 kananmunaa
tillisilppua
1 rkl
sitruunamehua
mustapippuria ja
suolaa
Sekoita jauhot ja
suola, lisää rasva juustoraaste ja vesi. Muovaa sileä taikina.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele piirakkavuoan pohjalle.
Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi. Pistele haarukalla
taikinapohjaa muutaman kerran. Suojaa reunat foliolla ja paista
piirakkapohjaa 200 asteessa 8 minuuttia. Sekoita ranskankermaan
kananmunat, tillisilppua, sitruunamehua, pippuria ja suolaa. Lusikoi
ranskankermaseos piirakkapohjan päälle. Asettele savulohi,
katkaravut ja tomaattiviipaleet piirakan päälle. Paista 200
asteessa noin 40 minuuttia.
JAUHELIHA-JUURESPIIRAKKA
Pohja:
2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g voita tai
margariinia
50 g juustoa
raastettuna
0,5 dl vettä
Täyte:
400 g jauhelihaa
2 porkkanaa
suikaleina
2 pientä
punajuurta suikaleina
pala
palsternakkaa suikaleina
pala
juuriselleriä suikaleina
timjamia
100 g
emmentaljuustoa raastettuna
3 dl
ranskankermaa
3 kananmunaa
kevyesti vatkattuna
muskottipähkinää
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Sekoita jauhot ja
suola, lisää rasva, juustoraaste ja vesi. Muovaa sileä taikina.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele piirakkavuoan pohjalle.
Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Pistele haarukalla
taikinapohjaa muutaman kerran. Suojaa reunat foliolla ja paista
piirakkapohjaa 200 asteessa 8 minuuttia. Ruskista jauheliha kevyesti,
mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Kuullota kasvissuikaleita
hetki, yhdistä jauhelihan kanssa. Sekoita keskenään munat ja
ranskankerma, mausta muskotilla ja suolalla. Levitä piirakkapohjalle
kaikki täytteen ainekset. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
PAPRIKAPIIRAKKA
Piirakkapohja:
1,5 dl vettä
kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
0,5 tl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
1 kg paprikoita
suikaleina
1 sipuli
suikaleina
suolaa ja
mustapippuria myllystä
2 dl kermaviiliä
2 dl
ranskankermaa
5 kananmunaa
kuivattuja
yrttejä (oregano, timjami ja persilja)
4 dl
juustoraastetta
oliiveja
Koristeluun:
tuoreita yrttejä
Liuota
hiiva veteen. Lisää suola, sokeri ja öljy ja vähitellen jauhot.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Paista suikaloidut paprikat
ja sipuli kevyesti öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä
uuni 200 asteeseen. Sekoita kermaviili, ranskankerma ja munat
keskenään, mausta seos yrteillä. Kauli taikina leivinpaperin
päälle uunipellin kokoiseksi. Leivitä piirakkapohjalle
kermaviiliseos, sen päälle juustoraaste ja lopuksi paprikaseos ja
oliivit. Paista noin 30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja
reunat ovat saaneet väriä.
PIENET
KINKKUPIIRAKAT
Pohja:
100 g margariinia
1,5 dl
vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
¼ tl suolaa
0,5 dl
maustamatonta jogurttia
Täyte:
1 sipuli
silputtuna
100 g kinkkua
pieninä kuutioina
0,5 dl
persiljasilppua
mustapippuria
myllystä
2 kananmunaa
1,5 dl
maustamatonta jogurttia
2 dl
juustoraastetta
Reseptillä tulee 12 pientä piirakkaa. Sekoita
margariinin joukkoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää vielä
jogurtti ja muovaa nopeasti tasainen taikina. Kääri taikina kelmuun
ja laita hetkeksi jääkaappiin. Kuullota sipuli. Sekoita keskenään
sipuli, kinkku, persilja sekä mustapippuri. Paloittele taikina 12
palaan, pyöritä palloiksi ja kauli litteiksi. Voitele
muffinssipelti ja painele taikinat pellin syvennyksiin. Jaa
kinkkutäyte piiraspohjien päälle. Sekoita kananmunat, jogurtti ja
juustoraaste, lusikoi seosta jokaisen piiraan päälle. Paista 225
asteessa noin 15 minuuttia.
FETAJUUSTOPIIRAKKA
Taikina:
250 g vehnäjauhoja
1,5 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
noin 1,5 dl vettä
Täyte:
400 g fetajuustoa
4 kananmunaa
2 dl kermamaitoa
50 g voita sulatettuna
Voiteluun:
voisulaa
Sekoita jauhot, öljy ja suola, lisää vesi ja muovaa kiinteä taikina. Lorauta vähän oliiviöljyä taikinan päälle ja peitä taikina liinalla, anna seistä huoneenlämmössä tunnin ajan. Kauli ohut taikina, vuoraa piirakkavuoan pohja puolella taikinasta. Sekoita täyte, vatkaa munat kevyesti ja murenna feta, lisää kermamaito ja sulatettu voi. Kaada täyte piirakkapohjalle. Peitä ohuella taikinakannella. Voitele pinta voisulalla. Paista 180 asteessa noin 50 minuuttia.
MARJAPIIRAKKA
2 kananmunaa
2,5 dl sokeria
75 g voita tai
margariinia sulatettuna
2,5 dl
vehnäjauhoja
1 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
3-4 dl marjoja
Vatkaa munat ja
sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva joukkoon.
Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja
lisää ne siivilän läpi taikinaan, sekoita. Voitele ja jauhota
piirakkavuoka, levitä taikina vuokaan. Levitä marjat piirakkapohjan
päälle. Paista 190 asteessa noin 30 minuuttia.
VANILJA-RAPARPERIPIIRAKKA
Vaniljakastike:
2
munan keltuaista
2
rkl sokeria
puolikas
vaniljatanko
2
dl maitoa
1,5
rkl maissitärkkelystä (maizenaa)
Pohja:
4
dl vehnäjauhoja
1
dl sokeria
1tl
leivinjauhetta
vajaa
1 tl kardemummaa
100
g sulatettua margariinia tai voita
1
kananmuna
1
dl maitoa
Pinnalle:
noin
4 dl raparperipaloja
Aloita
valmistamalla vaniljakastike. Halkaise puolitettu vaniljatanko ja
raaputa siemenet veitsenkärjellä. Laita siemenet ja tanko
kattilaan. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset kattilassa, sekoita
hyvin. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.
Nosta kattila pois levyltä, anna jäähtyä. Poista vaniljatanko
kastikkeesta. Tee taikinapohja, sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe
ja kardemumma kulhossa. Lisää taikinaan sulatettu rasva, muna sekä
maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina voideltuun
(irtopohja)vuokaan. Levitä pinnalle vaniljakastike ja asettele
raparperipalat piirakan päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa noin
35 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti