Tässä
muutamia pääsiäisen ruokapöytään sopivia reseptejä.
FOCACCIA
Taikina:
5 dl vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl 7-viljan
hiutaleita
noin 9 dl
täysjyvävehnäjauhoja
Voiteluun:
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl vettä
Täytteeksi:
mozzarellaa
pähkinöitä
Lisäksi:
timjamia
sormisuolaa
Liuota
hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja hiutaleet
sekä jauhot vähitellen. Vaivaa taikina (koneella) hyvin pehmeäksi
ja kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Levitä taikina
uunipellille leivinpaperin päälle käsin painellen. Anna kohota.
Sekoita öljy ja vesi, voitele focaccian pinta kokonaan. Painele
taikinaan koloja ja laita koloihin mozzarellaa sekä pähkinöitä,
ripottele pinnalle sormisuolaa ja timjamia. Paista 200 asteessa noin
25 minuuttia.
FENKOLI-VERIGREIPPISALAATTI
1 salaatti- eli
mukulafenkoli
1 verigreippi
kevätsipulia
oliiveja
suolaa ja
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
Leikkaa
fenkoli viipaleiksi, verigreippi kalvottomaksi lohkoiksi ja sipuli
renkaiksi. Asettele vadille fenkolit, verigreippi, sipulit sekä
oliivit. Ripottele päälle vähän suolaa ja pippuria sekä loraus
oliiviöljyä.
SUOLATAIKINAKUORESSA KYPSENNETTYÄ POSSUA
noin 1 kg porsaan
ulkofileetä
tuoreita yrttejä
esim. persiljaa silputtuna
suolaa ja
mustapippuria myllystä
2
valkosipulinkynttä murskattuna
Suolataikina:
300 g
vehnäjauhoja
200 g pöytäsuolaa
2 dl kylmää
vettä
Sekoita yrtit,
suola, pippuri ja valkosipulimurska keskenään. Hiero seos
possun pintaan. Valmista suolataikina sekoittamalla kaikki taikinan ainekset
yhteen. Anna taikinan levähtää noin 10 minuuttia. Kauli taikina
sen kokoiseksi, että se peittää lihan. Nosta taikina lihan päälle
ja peitä myös sivut hyvin. Laita paistomittari taikinan läpi lihan
paksuimpaan kohtaan. Paista uunissa 200 asteessa noin tunnin ajan eli
kunnes paistomittari näyttää 75 astetta. Lihan kanssa uunissa
kypsyvät samanaikaisesti perunat ja kokonaiset valkosipulit. Ota
liha pois uunista ja anna vetäytyä kuoressa noin 15 minuuttia.
Poista kuori, leikkaa liha viipaleiksi ja siirrä tarjoiluvadille.
OSSO BUCO
4 - 6
potkaviipaletta
suolaa
mustapippuria
myllystä
vehnäjauhoja
leivittämiseen
oliiviöljyä
paistamiseen
100 g
varsiselleriä silputtuna
100 g porkkanoita
silputtuna
100 g sipulia
silputtuna
2
valkosipulinkynttä silputtuna
rosmariinia
2,5 dl
valkoviiniä
1,5 dl vettä
Tee
muutama pieni viilto potkapalojen reunoihin. Kuivaa lihat ja
ripottele pintaan suolaa ja pippuria. Kierittele lihat kevyesti
jauhoissa. Paista lihat molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Laita toiselle
paistinpannulle selleri, porkkana ja sipulit, kypsennä kunnes kasvikset pehmenevät, mausta rosmariinilla ja suolalla. Laita kasvikset
uunivuoan pohjalle ja potkapalat niiden päälle. Kaada vuokaan vielä
valkoviini ja vesi, peitä vuoka foliolla. Kypsennä 180 asteessa
ensin puoli tuntia. Ota vuoka uunista ja käännä potkapalat
varovasti ympäri. Peitä uudelleen foliolla ja jatka kypsentämistä
jälleen puoli tuntia. Ota folio pois ja laita vuoka uuniin vielä
puoleksi tunniksi. Tarjoa lisäksi polentaa.
PERSIKKAMARENKI
noin 700 g
tuoreita persikoita, nektariineja tai aprikooseja
tuoretta minttua
1 dl
omenasiideriä
3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
Lämmitä
uuni 200 asteeseen. Halkaise hedelmät, poista siemenet ja viipaloi.
Laita uunivuokaan hedelmät, mintunlehtiä ja siideri. Laita vuoka
uuniin 10 minuutiksi. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeri
vähitellen, vatkaa jämäkäksi vaahdoksi. Levitä valkuaisvaahto
hedelmien päälle ja laita uuniin vielä noin 10 minuutiksi eli
kunnes pinta on kauniin värinen.
BANAANIKUUTIOT
Taikina:
2,5 dl
fariinisokeria
2 kananmunaa
2 kypsää
banaania
150 g voita tai
margariinia sulatettuna
0,5 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
ripaus
muskottipähkinää
Täyte:
2 kypsää
banaania
100 g tomusokeria
50 g voita tai
margariinia
1 rkl
appelsiinimehua
Kuorrute:
200 g tomusokeria
2 rkl
appelsiinimehua
Koristeluun:
strösseleitä
Valmista taikina:
Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi. Soseuta banaanit. Yhdistä
sulatettu rasva, maito ja banaanisose munasokerivaahtoon. Sekoita
vehnäjauhoihin leivinjauhe sekä ripaus muskottipähkinäraastetta.
Lisää jauhot siivilän läpi taikinaan. Kaada taikina voideltuun
vuokaan (noin 20 x 30 cm) ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
Jäähdytä banaanikakku.
Valmista täyte:
Muusaa banaanit. Laita banaanit, tomusokeri, voi ja mehu kattilaan,
kuumenna miedolla lämmöllä pari minuuttia samalla sekoittaen. Ota
kattila pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä vähän. Halkaise
banaanikakku kahteen osaan ja levitä täytettä toiselle
puoliskolle. Nosta toinen puoli takaisin kanneksi.
Valmista
kuorrute: Lisää tomusokeriin appelsiinimehua ja sekoita tasaiseksi.
Levitä kuorrute banaanikakun päälle. Koristele pinta haluamallasi
tavalla. Leikkaa kakku kuutioiksi. Annoksesta tulee noin 16 banaanikuutiota.
Toivotan
hyvää ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa kaikille blogini lukijoille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti