Ensimmäinen grillauskin tuli suoritettua jo 8.4., tosin vain ja
ainoastaan olosuhteiden pakosta. Sähköt olivat silloin poikki
kovasta tuulesta johtuen juuri kun piti tehdä perheelle ruokaa, enkä
viitsinyt puuhellaa alkaa virittelemään. Ja taas muuten tuulee ja todella kovin. Huomaa kyllä, että ollaan Tuulikummussa.
On
hyvä vähän muistella grillauksen perusteita. Grillaa
monipuolisesti erilaisia lihoja, kaloja, kasviksia ja hedelmiä.
Kannattaa muistaa, että grillissä voi valmistaa niin alkupaloja,
pääruokia kuin jälkiruokiakin. Ota huomioon kypsymisajat ja laita
grillattavat tuotteet kypsymisjärjestyksessä grilliin. Kun teet
vartaita laita samaan vartaaseen vain sellaisia aineksia jotka
kypsyvät samassa ajassa, ettei jokin aines pala kun toinen on vielä
lähes raaka.
Keräsin
tähän muutamia suosikkejani grillausresepteistäni.
GRILLATUT
MUNAKOISOKÄÄRYLEET
2 isoa munakoisoa
mozzarellajuustoa
viipaleina
tomaatteja
viipaleina
tuoretta
basilikaa
oliiviöljyä
suolaa ja
mustapippuria myllystä
Leikkaa
munakoisot pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Ryöppää
munakoisoviipaleita kiehuvassa suolatussa vedessä pari minuuttia,
valuta ja kuivaa. Aseta aina kaksi munakoisoviipaletta ristikkäin,
laita keskikohtaan mozzarellaviipale, tomaattiviipale sekä pari
basilikanlehteä, mausta. Taita munakoisot kääryleiksi siten, että
juusto ja tomaatti jäävät keskelle täytteeksi. Grillaa kypsiksi
ja kauniin värisiksi. Pirskottele päälle vielä oliiviöljyä ja
koristele basilikalla.
TÄYTETYT
CHILIT
vihreitä
chilejä
Täyte:
300
g maustamatonta tuorejuustoa
aurinkokuivattuja
tomaatteja
tuoreita
yrttejä
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
Tee
viilto chilien kylkeen, poista siemenet. Sekoita täytteen ainekset
ja täytä pikkulusikalla chilit. Nosta chilit grilliin ehjä puoli
alaspäin. Grillaa hetki, että chilit saavat väriä. Nosta täytetyt
chilit folion päälle ettei täyte valu grilliin ja alla kuumentua
vielä kunnolla.
MANGO-KINKKUVARTAAT
1 kypsä mango
100 g serrano-kinkkua
Kuori ja kuutioi mango isoiksi kuutioiksi. Leikkaa serrano-kinkku sopivan kokoisiksi paloiksi. Pujottele vartaisiin vuorotellen mangokuutioita ja serrano-kinkkua. Grillaa vartaita vain kevyesti. Mangon tilalle käy hyvin myös tuore ananas tai persikka.
GRILLATUT
KASSLERPIHVIT
noin 600 g possun
kassleria
Marinadi:
5 dl vettä
1,5 dl
muscovadosokeria
1 pieni sipuli
silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
pari oksaa
rosmariinia
pari oksaa
timjamia
1 tl suolaa
mustapippuria
myllystä
BBQ-kastike:
1 dl
valkoviinietikkaa
3 rkl siirappia
3 rkl ketsuppia
cayennepippuria
suolaa maun mukaa
Marinadi:
Kiehauta marinadin ainekset. Ota kattila pois liedeltä ja anna
marinadin jäähtyä. Leikkaa possu pihveiksi ja laita pihvit
astiaan, kaada jäähtynyt marinadi pihvien päälle. Peitä astia ja
laita jääkaappiin marinoitumaan seuraavaan päivään saakka.
BBQ-kastike:
Mittaa barbequekastikkeen ainekset kattilaan ja keitä kunnes liemi
muuttuu paksummaksi. Jäähdytä kastike. Ota kasslerpihvit
jääkaapista ja nosta pois marinadista. Sivele pihvit
bbq-kastikkeella. Grillaa pihvejä molemmin puolin noin 5 minuuttia.
PEKONIIN
KÄÄRITYT JAUHELIHAPIHVIT
500
g jauhelihaa
12
viipaletta pekonia
noin
1 tl suolaa
mustapippuria
myllystä
Mausta
jauheliha. Jaa taikina 12 osaan ja muotoile pieniksi pihveiksi. Kiedo
jokaisen pihvin ympärille pekonia. Grillaa kypsiksi, varo etteivät
pekonit pala.
TÄYTETYT
PAPRIKAT
6
isoa paprikaa
Täyte:
400
g jauhelihaa
200
g ruskeita papuja
3
dl couscousia
chilikastiketta
maun mukaan
yrttejä
(timjamia, oreganoa)
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
noin
100 g tuorejuustoa
Paista
jauheliha kevyesti. Valuta ja huuhtele pavut. Valmista couscous tai
käytä edelliseltä aterialta tähteeksi jäänyttä. Yhdistä
jauheliha, pavut ja couscous. Mausta seos chilikastikkeella,
yrteillä, pippurilla ja suolalla. Leikkaa paprikoista yläosa ja
koverra siemenet pois. Täytä paprikat jauhelihaseoksella ja laita
tuorejuustonokare täytteen päälle. Laita paprikoista leikattu
yläosa takaisin päälle kanneksi. Kiedo paprikat folioon. Grillaa
paprikoita noin 20 minuuttia tai kunnes paprikat tuntuvat pehmeiltä.
KATKARAPUVARTAAT
katkarapuja
muutama
aurinkokuivattu tomaatti
Marinadi:
noin
1 dl kookosöljyä
chilikastiketta
maun mukaan
2
rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
limen
kuorta ja mehua
Sekoita
marinadin ainekset ja laita katkaravut marinadiin. Anna marinoitua
vähän aikaa ja pujottele sitten katkarapuja vartaisiin. Pujota
väliin muutamia pieniä paloja aurinkokuivattuja tomaatteja. Grillaa
nopeasti vartaat molemmin puolin.
GRILLATUT BANAANIT
kokonaisia
banaaneja kuorineen
Lisäksi:
jäätelöä
ruokosokerisiirappia
tai vaahterasiirappia
Grillaa kunnes
banaanien kuoret ovat kokonaan tummia. Tee viilto banaaninkuoriin ja
tarjoa lisäksi jäätelöä ja siirappia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti