keskiviikko 14. tammikuuta 2015

LÄMMITTÄVÄT KEITOT (8 reseptiä)


Höyryävä keitto lämmittää juuri oikealla tavalla, kun kelit vaihtelevat kovista pakkasista vesisateeseen alle vuorokaudessa.


POZOLE
noin 1 kg porsaan lihaa (etuselkää)
2 litraa vettä
1,5 rkl kanafondia
suolaa maun mukaan
1 sipuli silputtuna
4 isoa valkosipulinkynttä viipaloituna
2 laakerinlehteä
450 g esikeitettyjä kikherneitä
chilijauhetta maun mukaan
ripaus cayennepippuria
1 rkl jeeraa eli juustokuminaa
mustapippuria myllystä
oreganoa
Tarjoiluun:
pala kaalia ohuina suikaleina
tomaattia pieninä kuutioina
punasipuli silputtuna
avokado viipaloituna
chiliä tuoreina viipaleina tai kuivattuina lastuina
tuoretta korianteria
limen lohkoja

Laita porsaan liha pataan ja kaada vettä päälle. Anna kiehua ja kerää muodostunut vaahto pinnalta. Vähennä lämpöä, lisää kanafondi, suolaa sekä sipulit ja laakerinlehdet. Keitä keskilämmöllä pari tuntia, kunnes liha on pehmeää ja kypsää. Nosta liha pois liemestä ja anna jäähtyä. Paloittele liha suupalan kokoisiksi paloiksi. Lisää pataan kikherneet ja loput mausteet. Anna kiehua hetken aikaa. Tarjoiluvaiheessa laita jokaiselle lautaselle lihaa, pari kauhallista lihalientä, kasviksia, chiliä ja korianteria sekä limen lohkoja.



PASTA-PAPUKEITTO
250 g kuivattuja papuja
2 laakerinlehteä
2 valkosipulinkynttä kokonaisena
salviaa
oliiviöljyä
150 g possun kylkisiivuja kuutioituna
2 porkkanaa paloiteltuna
1 sellerinvarsi pilkottuna
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 l kanalientä
200 g kuivapastaa
rosmariinia
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Liota papuja yön yli runsaassa kylmässä vedessä. Valuta ja huuhdo pavut. Keitä niitä kattilassa uudessa vedessä 15 minuuttia. Valuta pavut, laita ne pataan ja kaada jälleen uutta vettä päälle niin paljon, että pavut peittyvät. Lisää pataan laakerinlehdet, 2 valkosipulinkynttä, salviaa ja 1 rkl oliiviöljyä. Peitä kannella ja kypsennä uunissa 175 asteessa 1,5 tuntia. Kuumenna sillä aikaa 2 rkl oliiviöljyä kattilassa ja lisää siansiivu, porkkanat, varsiselleri ja hienonnetut valkosipulit, kuullota parin minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja hauduta tunnin ajan. Poista papujen joukosta laakerinlehdet. Soseuta puolet pavuista ja lisää sose sekä kokonaiset pavut kanaliemeen. Lisää pasta ja keitä edelleen kunnes pasta alkaa kypsyä. Mausta ja lisää ruokaan vielä reilusti oliiviöljyä ennen tarjoilua.



KAALIKEITTO
100 g pekonia suikaleina
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
500 g kaalia ohuina suikaleina
1,5 l lihalientä
tuoreita yrttejä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Paista pekoni. Kuullota sipulia pekonin rasvassa. Lisää myös kaali ja anna hieman pehmetä. Kaada päälle lihaliemi ja mausta. Anna hautua kaikessa rauhassa. Tarjoa leivän kanssa.



BORSSIKEITTO
500 g punajuurta raastettuna
100 g mukulaselleriä raastettuna
100 g palsternakkaa raastettuna
1 iso sipuli hienoksi silputtuna
1 l kasvislientä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
200 g hapankaalia
Tarjoiluun:
smetanaa
persiljasilppua

Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa pari minuuttia ja kaada päälle kasvisliemi. Lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kääntele sekaan hapankaali, kuumenna ja tarkista maku. Koristele keitto persiljalla ja tarjoa smetanan kanssa.



SIENIKEITTO
300 g herkkutatteja tai herkkusieniä
noin 9 dl vettä
50 g voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
0,5 dl kermaa

Puhdista ja paloittele sienet. Keitä sieniä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi sienet liemestä, mutta säästä liemi. Paista sieniä ja valkosipulia voissa. Ota muutama sieni sivuun keiton koristeeksi. Lisää jauhot, sekoita hyvin. Lisää sienien keitinliemi, anna kiehahtaa ja mausta. Soseuta keitto, lisää vielä kerma ja kuumenna.



KALAKEITTO
500 g ruodotonta kalaa paloiteltuna
0,5 dl oliiviöljyä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
ripaus sahramia
12 dl kalalientä
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Kuumenna öljy kattilassa, lisää porkkanat, selleri, persilja, valkosipuli ja anjovikset, kuullota hetki. Lisää viini ja sahrami, anna kiehua kunnes viini on lähes kokonaan kiehunut pois. Lisää tomaatit ja kalaliemi, keitä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi keittoon kalapalat, kypsennä.



SIPULIKEITTO
600 g sipuleita ohuina renkaina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl voita tai öljyä
1,5 l vahvaa lihalientä
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuorruttamiseen:
vaaleita leipäviipaleita tai -kuutioita
juustoraastetta

Sulata voi ja paista sipuleita sekoitellen kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää lihaliemi, viini ja mausteet pataan. Kypsennä hiljalleen hauduttamalla tunnin ajan. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin. Paahda leivät ja laita ne keiton pinnalle. Ripottele vielä runsaasti juustoraastetta. Kuumenna 225 asteessa kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä.



GULASSIKEITTO
400 g porsaan ulkofileetä kuutioituna
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl paprikajauhetta
70 g tomaattipyreetä
1 l lihalientä
3 perunaa kuutioituna
2 paprikaa kuutioituna
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
chiliä maun mukaan
persiljasilppua

Ruskista lihat parissa erässä, nosta pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää paprikajauhe ja pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada lihaliemi pataan. Lisää lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli tuntia. Laita perunat, paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle persiljasilppua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti