Höyryävä
keitto lämmittää juuri oikealla tavalla, kun kelit vaihtelevat
kovista pakkasista vesisateeseen alle vuorokaudessa.
POZOLE
noin 1 kg porsaan
lihaa (etuselkää)
2 litraa vettä
1,5 rkl
kanafondia
suolaa maun
mukaan
1 sipuli
silputtuna
4 isoa
valkosipulinkynttä viipaloituna
2 laakerinlehteä
450 g
esikeitettyjä kikherneitä
chilijauhetta
maun mukaan
ripaus
cayennepippuria
1 rkl jeeraa eli
juustokuminaa
mustapippuria
myllystä
oreganoa
Tarjoiluun:
pala kaalia
ohuina suikaleina
tomaattia pieninä
kuutioina
punasipuli
silputtuna
avokado
viipaloituna
chiliä tuoreina
viipaleina tai kuivattuina lastuina
tuoretta
korianteria
limen lohkoja
Laita porsaan
liha pataan ja kaada vettä päälle. Anna kiehua ja kerää
muodostunut vaahto pinnalta. Vähennä lämpöä, lisää kanafondi,
suolaa sekä sipulit ja laakerinlehdet. Keitä keskilämmöllä pari
tuntia, kunnes liha on pehmeää ja kypsää. Nosta liha pois
liemestä ja anna jäähtyä. Paloittele liha suupalan kokoisiksi
paloiksi. Lisää pataan kikherneet ja loput mausteet. Anna kiehua
hetken aikaa. Tarjoiluvaiheessa laita jokaiselle lautaselle lihaa,
pari kauhallista lihalientä, kasviksia, chiliä ja korianteria sekä
limen lohkoja.
PASTA-PAPUKEITTO
250 g kuivattuja
papuja
2 laakerinlehteä
2
valkosipulinkynttä kokonaisena
salviaa
oliiviöljyä
150 g possun
kylkisiivuja kuutioituna
2 porkkanaa
paloiteltuna
1 sellerinvarsi
pilkottuna
1 sipuli
silputtuna
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 l kanalientä
200 g kuivapastaa
rosmariinia
timjamia
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Liota
papuja yön yli runsaassa kylmässä vedessä. Valuta ja huuhdo
pavut. Keitä niitä kattilassa uudessa vedessä 15 minuuttia. Valuta
pavut, laita ne pataan ja kaada jälleen uutta vettä päälle niin
paljon, että pavut peittyvät. Lisää pataan laakerinlehdet, 2
valkosipulinkynttä, salviaa ja 1 rkl oliiviöljyä. Peitä kannella
ja kypsennä uunissa 175 asteessa 1,5 tuntia. Kuumenna sillä aikaa 2
rkl oliiviöljyä kattilassa ja lisää siansiivu, porkkanat,
varsiselleri ja hienonnetut valkosipulit, kuullota parin minuutin
ajan. Lisää kanaliemi ja hauduta tunnin ajan. Poista papujen
joukosta laakerinlehdet. Soseuta puolet pavuista ja lisää sose sekä
kokonaiset pavut kanaliemeen. Lisää pasta ja keitä edelleen kunnes
pasta alkaa kypsyä. Mausta ja lisää ruokaan vielä reilusti
oliiviöljyä ennen tarjoilua.
KAALIKEITTO
100 g pekonia
suikaleina
1 sipuli
silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
500 g kaalia
ohuina suikaleina
1,5 l lihalientä
tuoreita yrttejä
mustapippuria myllystä
suolaa maun
mukaan
Paista pekoni.
Kuullota sipulia pekonin rasvassa. Lisää myös kaali ja anna hieman
pehmetä. Kaada päälle lihaliemi ja mausta. Anna hautua kaikessa
rauhassa. Tarjoa leivän kanssa.
BORSSIKEITTO
500 g punajuurta
raastettuna
100 g mukulaselleriä raastettuna
100 g palsternakkaa raastettuna
100 g mukulaselleriä raastettuna
100 g palsternakkaa raastettuna
1 iso sipuli
hienoksi silputtuna
1 l kasvislientä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
1 l kasvislientä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
suolaa maun
mukaan
200 g hapankaalia
200 g hapankaalia
Tarjoiluun:
smetanaa
persiljasilppua
Kuullota
kasviksia öljyssä kattilassa pari minuuttia ja kaada päälle
kasvisliemi. Lisää mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen
alla miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat
kypsiä. Kääntele sekaan hapankaali, kuumenna ja tarkista maku.
Koristele keitto persiljalla ja tarjoa smetanan kanssa.
SIENIKEITTO
300 g
herkkutatteja tai herkkusieniä
noin 9 dl vettä
50 g voita
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl
vehnäjauhoja
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
0,5 dl kermaa
Puhdista
ja paloittele sienet. Keitä sieniä vedessä noin 10 minuuttia.
Siivilöi sienet liemestä, mutta säästä liemi. Paista sieniä ja
valkosipulia voissa. Ota muutama sieni sivuun keiton koristeeksi.
Lisää jauhot, sekoita hyvin. Lisää sienien keitinliemi, anna
kiehahtaa ja mausta. Soseuta keitto, lisää vielä kerma ja
kuumenna.
KALAKEITTO
500 g ruodotonta
kalaa paloiteltuna
0,5 dl
oliiviöljyä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
ripaus sahramia
12 dl
kalalientä
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuumenna öljy
kattilassa, lisää porkkanat, selleri, persilja, valkosipuli ja
anjovikset, kuullota hetki. Lisää viini ja sahrami, anna kiehua
kunnes viini on lähes kokonaan kiehunut pois. Lisää tomaatit ja
kalaliemi, keitä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi keittoon
kalapalat, kypsennä.
SIPULIKEITTO
600 g sipuleita
ohuina renkaina
4
valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl voita tai
öljyä
1,5 l vahvaa
lihalientä
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Kuorruttamiseen:
vaaleita
leipäviipaleita tai -kuutioita
juustoraastetta
Sulata
voi ja paista sipuleita sekoitellen kunnes ne ovat kullanruskeita.
Lisää lihaliemi, viini ja mausteet pataan. Kypsennä hiljalleen
hauduttamalla tunnin ajan. Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin.
Paahda leivät ja laita ne keiton pinnalle. Ripottele vielä
runsaasti juustoraastetta. Kuumenna 225 asteessa kunnes juusto sulaa
ja saa vähän väriä.
GULASSIKEITTO
400 g porsaan
ulkofileetä kuutioituna
1 sipuli
silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl
paprikajauhetta
70 g
tomaattipyreetä
1 l lihalientä
3 perunaa
kuutioituna
2 paprikaa
kuutioituna
timjamia
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
chiliä maun
mukaan
persiljasilppua
Ruskista lihat
parissa erässä, nosta pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli,
lisää paprikajauhe ja pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada
lihaliemi pataan. Lisää lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli
tuntia. Laita perunat, paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla
lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle
persiljasilppua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti