tiistai 20. tammikuuta 2015

LIHAPATOJEN ÄÄRESSÄ


Talviset lihapadat hautuvat hitaasti meheviksi  ja mureiksi. Suosittelen jotain näistä ensi viikonlopuksi.


LINNAPAISTI
noin 1 kg naudan sisäpaistia
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 sipulia lohkoina
4 porkkanaa isoina paloina
300 g selleriä isoina paloina
300 g palsternakkaa isoina paloina
125 g anjovisfileitä + liemi
1 rkl siirappia
1 rkl viinietikkaa
1 dl vahvaa kahvia
5 dl vettä
häränlihafondia
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
5 valkopippuria
Kastike:
5 dl paistolientä
3 rkl vehnäjauhoja + tilkka vettä
1 dl kermaa

Ruskista paisti, mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä liha kannelliseen pataan, lisää kaikki muut ainekset. Anna hautua miedolla lämmöllä hiljalleen uunissa noin 1,5 – 2 tuntia. Käännä välillä paistia. Nosta paisti pois ja kääri folioon. Siivilöi liemi ja lisää suuruste, anna kiehua 5 minuuttia, lisää vielä kerma. Laita tarjoiluvadille kasviksia ja leikattu paisti, tarjoa lisäksi kastiketta.




LIHARAGUU
800 g naudanlihaa kuutioina
500 g pieniä sipuleita
10 valkosipulinkynttä
3 rkl viinietikkaa
1 tl kanelijauhetta
1 tl kokonaisia maustepippureita
1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
8 dl vettä

Paista lihat. Siirrä pataan. Ruskista sipuleita ja lisää myös ne pataan. Lisää mausteet ja hauduta kahdesta kolmeen tuntia kunnes liha on oikein pehmeää.



BURGUNDINPATA
900 g naudanlihaa kuutioina
150 g pekonia
300 g salottisipulia kokonaisina
4 valkosipulinkynttä silputtuna
300 g juuriselleriä paloiteltuna
300 g palsternakkaa paloiteltuna
400 g porkkanaa paloiteltuna
500 g tomaattimurskaa
4 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
timjamia
rosmariinia
2 laakerinlehteä
suolaa
mustapippuria myllystä
300 g herkkusieniä

Ruskista pekonit sekä lihat pienissä erissä, siirrä pataan. Ruskista sipulit ja valkosipulit. Laita pataan tomaattimurska, juurekset ja mausteet. Anna padan muhia 150 asteessa pari tuntia. Lisää kevyesti ruskistetut sienet kypsymisen lopulla.



ONNELLISEN HÄRÄN PATA
1 kg naudanlihaa kuutioina
Marinadi:
5 dl (edullista) punaviiniä
2 sipulia pilkottuna
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
timjamia
rosmariinia
2 laakerinlehteä
Pataan:
170 g pekonia
3 porkkanaa paloina
1 palsternakka kuutioina
pala juuriselleriä kuutioina
350 g salottisipulia kokonaisina
350 g herkkusieniä viipaleina
0,5 dl skottiviskiä
2 rkl häränlihafondia
2 dl vettä
timjamia
rosmariinia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Marinadi: Laita lihat marinadiin vähintään 4 tunniksi. Valuta lihat, ota liemi talteen. Kuivaa lihapalat ja paista pienissä erissä pannulla voissa. Laita lihat pataan.
Pataan: Käytä kaikki kasvikset pannulla ja laita ne pataan lihan seuraksi. Paista pekoni ja sienet. Lisää pataan kaikki loput ainekset, myös marinadiliemi. Hauduta uunissa miedolla lämmöllä pari tuntia. Kokonaiset nauriit tai perunat kypsyvät samanaikaisesti uunissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti