sunnuntai 8. joulukuuta 2013

JUHLAHUMUA


Valmistin itsenäisyyspäivänä perheelleni täytettyjä lihakääryleitä sekä värikästä juuresterriiniä. Loistava yhdistelmä, kaikki tykkäsivät. Hiki kyllä tuli ruokaa tehdessä, sillä käytössäni on tällä hetkellä vanha kunnon puuhella induktiolieden ollessa korjaamolla. Puuhella kuumentaa ruoan lisäksi koko keittiön ja kokin, mutta luo kyllä ihan omanlaisensa tunnelman.


TÄYTETYT LIHAKÄÄRYLEET
noin 1 kg naudan ulkofileepala
suolaa ja mustapippuria myllystä
Täyte:
100 g pekonia pieneksi kuutioituna
1 sipuli silputtuna
150 g vuohenmaitojuustoa
päärynää suikaleina
Kastike:
3 dl lihalientä
2 dl kermaa
2 rkl konjakkia
suolaa maun mukaan

Paista pekoni ja kuullota sipuli. Leikkaa naudanliha ohuiksi viipaleiksi. Mausta lihat, laita kaikkia täytteen aineksia jokaiselle lihaviipaleelle ja rullaa kääryleiksi. Sulje kääryleet cocktailtikulla. Ruskista kääryleet pannulla. Lisää pannulle lihaliemi ja kerma. Hauduta noin puoli tuntia. Lisää loppuvaiheessa konjakki. Poista tikut lihoista ja nosta kääryleet tarjoiluvadille. Siivilöi kastike, suurusta tarvittaessa, kiehauta ja tarkasta maku. Tarjoa juuresterriinin kanssa.

JUURESTERRIINI
Perunasose:
500 g perunoita
1,5 dl kermaa
Porkkanasose:
300 g porkkanoita
1 kananmuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Punajuurisose:
300 g punajuuria
1 kananmuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Keitä perunat, porkkanat ja punajuuret omissa kattiloissaan kypsiksi, kaada keitinvedet pois. Soseuta perunat, lisää kerma. Jaa perunasose kahteen osaan. Soseuta porkkanat, lisää puolet perunasoseesta, kananmuna ja mausteet. Soseuta myös punajuuret, lisää toinen puoli perunamuusista, kananmuna ja mausteet. Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen uunivuoka. Laita soseet kerroksittain vuokaan. Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kumoamista. Leikkaa viipaleiksi, tarjoa lihakääryleiden ja kastikkeen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti