lauantai 11. elokuuta 2012

AITOA RUISLEIPÄÄ



Pitihän sitä minunkin kokeilla miten oikeaa ruisleipää tehdään. Lapsena olin monesti seuraamassa perinteisen ruisleivän tekoa mummolassa, joten muistin miten se periaatteessa tapahtuu. Koska minulla ei ollut valmista leipäjuurta tein sellaisen juureen leivotusta Vilmusen ruisleivästä. Aikaa leipien tekoon kului kaikkiaan viisi vuorokautta. Tulos oli oikein tyydyttävä. Leivät näyttivät oikeanlaisilta, kuori oli rapeaa ja sisus pehmeää. Maku oli erittäin rukiinen ja täyteläinen. Leivät olivat hyviä niin kauan kuin niitä riitti. Yhden laitoin pakastimeen. Yksi leipä syötiin puoliksi heti ja loput leivästä vuorokauden sisällä. Seuraavat kaksi riittivät yhteensä neljä päivää. Se leipä, joka kävi pakastimessa oli myös hyvää myöhemmin syötynä.

Lauantai-ilta: laitetaan leipäjuuri muhimaan
pala kuoretonta ruisleipää murennetaan 1, 5 dl haaleaa vettä ja lisätään 1 dl ruisjauhoja,
jätä lämpimään vedottomaan paikkaan
Maanantai: lisätään juureen 1 litra haaleaa vettä + puolet ruisjauhoista eli 7,5 dl
Keskiviikko: loput ruisjauhot eli 7,5 dl lisätään
Torstai aamu: leivotaan 4 reikäleipää, annetaan kohota leivinliinan alla
Torstai iltapäivä: pistellään leipien pintaan haarukalla, paistetaan leipiä noin 35 minuuttia 225 asteessa



Ruisleivän teko oli niin perisuomalaista touhua, että se sai ajatukset vanhoihin Suomi-filmeihin. Tästä saankin rakennettua aasinsillan Teuvo Tulion hengessä tehtyyn lyhytelokuvaamme Polttava Piina. Olkaa hyvät, tässä teille viljan ja heinäladon tuoksua.



Tuulikumpu Tuotanto: Polttava Piina-lyhytelokuva vuodelta 2003.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti