Siivilöity kalakeitto Julia Childin
tapaan
Tämä kalakeitto on ollut pitkään
ajatuksissani ja sitä on pitänyt kokeilla jo kauan sitten, sillä
omistan Ranskassa valmistetun kulhon jossa lukee Soupe de poisson.
Julia Childin syntymästä tulee kuluneeksi ensi viikolla 100 vuotta.
On siis mitä mainioin hetki valmistaa soppaa juhlan kunniaksi.
Seuraava teksti on kopioitu Julia Childin kirjasta
Ranskalaisen keittiön salaisuudet (Mastering the Art of French
Cooking).
”Ranskalaisten asiantuntijain kesken
kysymys siitä, kuinka aito välimerellinen kalakeitto on
valmistettava, synnyttää aina vilkkaan ja erittäin dogmaattisen
väittelyn, ja ellei ihmisellä ole onni asua Välimeren rannikolla,
hän ei voi saada käsiinsä niintä monia nimenomaisia kalalajeja,
joista useilla ei edes ole nimeä ei-välimerellisissä kielissä ja
joita nämä aisantuntijat pitävät ehdottoman olennaisina. Mutta
mainion kalakeiton voi valmistaa vaikka käytettävissä olisi
pelkkää pakastekalaa ja simpukkalientä, koska muita maun kannalta
olennaisia aineksia – tomaatteja, sipulia tai purjoa, valkosipulia,
yrttejä ja oliiviöljyä – on saatavissa kaikkialta.
Soupe de poisson on saman makuista kuin
bouillabaisse, mutta keitto on siivilöity ja siinä on keitetty
pastaa (jotain makaronilajia) kevyeksi suurukseksi. Se, joka keittää
tämän keiton Välimeren maissa, hankkii tusinoittain pienen pieniä
vastapyydettyjä kaloja, jotka hohtavat kaikissa sateenkaaren
väreissä. Joka tapauksessa on käytettävä kokonaisia kaloja,
kalan päitä ja eviä ja ruotoja, äyriäisiä tai juuri pullotettua
simpukkalientä.
keittokattila
2 ¼ dl silputtua sipulia
runsaasti 1 ½ dl silputtua purjoa tai
vähintään dl sipulia
runsas dl oliiviöljyä
Keitä sipulia ja purjoa hiljaa
oliiviöljyssä 5 min. eli kunnes pehmenevät mutta eivät ruskistu.
4 muserrettua valkosipulin lohkoa
450 gr kypsiä punaisia tomaatteja
karkeaksi silputtuina tai niukasti 3 ¼ dl tölkitettyjä tomaatteja
tai runsas ½ dl tomaattisosetta
Sekoita sipulisilppuun valkosipuli ja
tomaatit. Lisää lämpö keskinkertaiseksi ja keitä vielä 5
minuuttia.
Runsaat 2 ½ l vettä
Tai 1 l simpukkalientä ja 1 ½ l vettä
jolloin ei suolaa
6 persiljanoksaa
laakerinlehti
½ tl timjamia tai basilikaa
1/8 tl fenkolia
2 hyppysellistä sahramia
5 cm:n suikale tai ½ tl kuivattua
appelsiininkuorta
hyppysellinen mustaapippuria
1 rkl suolaa (jätetään pois, jos
käytetään simpukkalientä)
1 ¼ - 2 kg laihaa kalaa, kalanpäitä,
ruotoja, eviä, äyriäisten tähteitä
Lisää vesi, yrtit, mausteet ja kala
ja keitä ilman kantta keskinkertaisella lämmöllä 30-40 minuuttia.
n. 2-3 cm:n pätkiksi katkottua
spaghettia tai vermiselliä
runsaasti 3 l:n kattila
Siivilöi keitto kattilaan pusertaen
kaikkien ainesten mehut tarkkaan siivilän läpi. Tarkista maku ja
lisää vielä hiukan sahramia, jos se tuntuu olevan tarpeen. Sekoita
keittoon pasta ja keitä 10-12 min. eli kypsäksi. Tarkista vielä
maku.
pyöreitä viipaleita tummaksi
paahdettua ranskanleipää
2 ¼ – 4 ½ dl rastittua tahko-,
gruyere- tai parmesaanijuustoa ja ruoillea
Rouille
Valkosipuli-, paprika- ja chilikastike
Tätä kastiketta tarjotaan erikseen
kalakeiton tai bouillabaissen kanssa, ja kukin sekoittaa sitä itse
keittoonsa.
n. 2 ¼ dl varten:
½ dl silputtua punaista paprikaa, joka
on muutaman minuutin kiehunut suolatussa vedessä ja valutettu, tai
tölkitettyä paprikaa
pieni kypsäksi keitetty chilipippuri
tai muutama tippa tabascokastiketta
keskikokoinen keitossa mukana kiehunut
peruna
4 muserrettua valkosipulin lohkoa
1 tl basilikaa, timjamia tai kynteliä
Survo kaikki ainekset kulhossa tai
huhmareessa hyvin sileäksi ja sakeaksi tahnaksi.
4-6 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustaa pippuria
Survo tai vatkaa öljy tahnaan pisara
kerrallaan tiputtaen samoin kuin majoneesia valmistettaessa. Mausta
maun mukaan.
2-3 rkl kuumaa keittoa
Vatkaa keittotilkka juuri ennen
tarjoamista tahnan sekaan ja tarjoa kastike kastikemaljasta.”
Kyseisen kirjan olen saanut veljeltäni jo 90-luvun alussa joten tämäkin resepti on tavattu moneen kertaan, mutten ole sitä koskaan ennen valmistanut. Netistä löysin vielä TV-taltioinnin vuodelta 1983 jossa Julia Child valmistaa Soupe de poissonia, ohje on hieman erilainen ja suurpiirteisempi kuin aiemmin kirjoitettu versio. Nyt vain yrittämään parasta kun Julia Childin ääni kaikuu vielä korvissa.
Kerrassaan upeaa! Ihana keitto ja kaunis kulho. Kyllä olisi Julia mielissään jos näkisi.
VastaaPoistaSaitko muuten miten helposti sen siivilöintiosuuden tehtyä?
Kiitos! Varmaan helpomminkin olisi saanut siivilöinnin tehtyä, mutta ilman suurempia sotkuja selvisin siitä.
VastaaPoista