Kesäisille retkille otetaan usein
mukaan omia eväitä. Ulkoillessa tulee nälkä ja ruoka maistuukin
paremmalta ulkona. Eväsvaihtoehtoja on loputtomasti. Piirakat ja
tortut ovat helppoja retkiruokia, ne voi leikata kotona valmiiksi
paloiksi tai ottaa paistovuoassaan mukaan. Piirakan voi paistaa
kevyessä kertakäyttövuoassa. Jälkiruoaksi hedelmiä ja kauden
marjoja. Ilmoista riippuen joko lämmittävää tai viilentävää
juomaa.
Piknikille ei tarvitse lähteä kauas.
Oma puutarha tai lähipuisto ovat oivallisia paikkoja eväsretkelle.
Ota matkaan viltti, hyvää seuraa ja iloinen mieli. Jos suuntaat
kauemmas kuin kotipihalle pakkaa eväät kylmälaukkuun ja juomat
termospulloon.
Piknikin voi tehdä myös metsään ja
yhdistää vaikka marja- tai sieniretkeen. Muista aina siivota
jälkesi retkipaikalta ja ottaa kaikki roskatkin mukaasi.
JUUSTOTORTTU
Taikinapohja:
100 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
1 munankeltuainen
3 ¼ vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
500 g maitorahkaa
1 dl ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 kananmuna
2 munankeltuaista
3 munanvalkuaista vaahtona
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää
keltuainen ja jauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää tilkka
vettä, vaivaa nopeasti kiinteä taikina ja laita jääkaappiin
odottamaan. Sekoita täytteen ainekset, nostele viimeisenä
valkuaisvaahto joukkoon. Kaaviloi taikina levyksi, painele vuoan
pohjalle ja reunoille. Kaada täyte taikinan sisään. Kypsennä 175
asteessa noin tunti. Tarjoa hillon tai marjojen kanssa.
SIPULITORTTU
Taikinapohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g voita tai margariinia
1 kananmuna
noin 1 dl kylmää vettä
Täyte:
500 g sipulia ohuina siivuina
100 g pekonia silputtuna
4 kananmunaa
4 dl kermaa
nippu ruohosipulia silputtuna
tuoretta rakuunaa
muskottia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Sekoita taikinan ainekset kiinteäksi.
Kaaviloi taikina, taita välillä kolmin kerroin ja kaaviloi
uudelleen. Levitä taikina voideltuun uunivuokaan, pistele haarukalla
reikiä. Laita vuoka jääkaappiin puoleksi tunniksi. Paista pekoni
pannulla, lisää nokare voita ja sipulit, hauduta miedolla lämmöllä
15 minuuttia. Anna sipuliseoksen jäähtyä. Sekoita loput täyteen
ainekset keskenään ja yhdistä jäähtyneeseen sipuliseokseen.
Kaada seos torttupohjalle. Paista noin puoli tuntia 200 asteessa
kunnes torttu on kauniin ruskea.
KINKKUPIIRAKKA
Taikinapohja:
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 dl kylmää vettä
Täyte:
200 g savukinkkua kuutioina
200 g emmentaljuustoa kuutioina
1 punainen paprika kuutioina
pala purjoa renkaina
persiljasilppua
Munamaito:
3 dl maitoa
2 kananmunaa
muskottia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Nypi rasva, jauhot ja perunasosejauhe
ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi
taikinaksi. Vuoraa voideltu vuoka taikinalla. Levitä täytteen
ainekset taikinan päälle vuokaan. Sekoita munamaito, mausta ja
kaada vuokaan. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti