Ryhdyimme makkarantekoon monen vuoden
tauon jälkeen. Hankimme suolta ja sopivaa lihaa Turun
kauppahallista. Päädyimme valmistamaan kahta erilaista makkaraa.
Toisesta tuli bratwursti-tyyppistä oluessa kypsennettyä makkaraa ja
toisesta mausteisempaa savustettua chorizo-tyyppistä makkaraa.
Aikamoinen rupeama oli ja hiki tuli. Makkarat kyllä maistuivat,
mutta taitaa jälleen kulua useampi vuosi ennen kuin hommaan taas
ryhdytään.
OLUTMAKKARA
yhteensä noin 1,5 kg porsaan lapaa,
silavaa ja naudan lapaa
3 isoa valkosipulinkynttä silputtuna
1 rkl sinappijauhetta
muskottia
kardemummaa
korianterin siemeniä rouhittuna
chiliä
mustapippuria myllystä
suolaa
ripaus sokeria
tuoretta persiljaa silputtuna
jäämurskaa (15 jääpalaa)
sian suolta
Jauha lihat lihamyllyssä. Sekoita
mausteet jauhettuun lihamassaan. Laita lihaseos yleiskoneeseen
pienissä erissä, lisää jäämurskaa. Pyöritä koneessa kunnes
lihamassasta tulee tasaista tahnaa. Pursota makkaramassaa suoleen ja
kiepauta sopivan kokoisia makkaroita. Pistele makkaroihin pari reikää
ja hauduta kuumassa sipulilla maustetussa oluessa 20-30 minuuttia.
Jäähdytä makkarat nopeasti kylmässä vedessä. Paista makkarat
pannulla tai grillissä.
TULINEN SAVUSTETTU MAKKARA
yhteensä noin 1,5 kg makkaraan sopivia
ruhon osia porsaasta ja naudasta
reipas tl naga jolokia chilitahnaa
(äärimmäisen tulista)
savustettua keskivahvaa chiliä
reilusti mietoa paprikajauhetta
kuivattua oreganoa
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
tuoretta salviaa
porsaan suolta
Jauhetaan lihat lihamyllyssä ja
maustetaan. Laitetaan jääkaappiin vuorokaudeksi. Pursotetaan
makkaramassa suoleen ja kiepautetaan pieniksi makkaroiksi. Pistellään
muutama reikä makkaroihin. Savustuslaatikkoon laitetaan pohjalle
lepänpuruja, katajanoksia, tuoretta salviaa ja rosmariinia sekä
muscovadosokeria ja vettä pieneen metallipurkkiin. Laitetaan
makkarat ritilän päälle laatikkoon. Savustetaan miedolla lämmöllä
tunnin ajan. Lisätään lämmitystehoa ja savustetaan vielä noin 20
minuuttia. Paistetaan tai grillataan makkaroihin rapsakka pinta.
Nautitaan hyvässä seurassa tai yksin vaikka oluen kanssa. Erittäin
tulisen makkaran ystävän mieleen.
Wau! Saako näitä ostaa sulta?
VastaaPoista