Kesällä keittiöni laajenee puuharhan
puolelle. Talvella kokkaan keittiön lämmössä, mutta kesällä
pääsen tuulettumaan raikkaaseen ulkoilmaan. Grillikatoksen
rakentaminen on ollut järkevää, nyt eivät pienet kesäsateetkaan
haittaa. Grillauspisteen sijaintia kannattaa miettiä, sillä on
ikävä raahata kaikkia tarveaineita liian kaukana keittiöstä
sijaitsevaan grilliin. Meidän kaasugrillit sijaitsevat katetulla
terassilla aivan keittiön ikkunan takana, jolloin sisältä on
helppo ojentaa grillaajalle tarvikkeita.
Makkaran grillaamiseen sopii mielestäni
parhaiten perinteinen hiiligrilli. Lähes kaiken muun grillaamiseen
käytän kaasugrilliä, koska tuulisella pihallamme ne toimivat
paremmin. Kaasugrillissä lämpöä riittää pidempään ja
lämpötilaa pystyy myös säätelemän. Lisäksi kaasugrilliin
mahtuu kerralla enemmän grillattavaa. Grillaan mielelläni
monipuolisesti kaikkea kasviksista kaloihin.
Grillatessa on hyvä kiinnittää
huomiota raaka-aineiden kypsymisjärjestykseen eli ensin grilliin
pidemmän kypsymisen vaativat ainekset kuten kanat ja possut,
myöhemmin kasvikset, naudan lihat ja kalat. Parhaan lopputuloksen
saa kun tekee esivalmisteluja ja malttaa käyttää aikaa
grillaamiseen. Ota grillattavat tuotteet hyvissä ajoin pois
jääkaapista huoneenlämpöön. Pitkään kypsyviä kookkaita lihoja
voi kypsentää lähes valmiiksi ja grillata sitten lihaan kaunis
rapea pinta. Grilliä on aina syytä vahtia etteivät ainekset saa
liian tummaa väriä pintaansa ja säilyttävät mehevyytensä.
Grillauksessa voi käyttää erilaisia
apuvälineitä. Parila sopii kasvisten, kalan ja halloumi-juuston
grillaamiseen. Halsteri on hyödyllinen herkästi hajoavien
pikkukalojen grillauksessa.
Olen myös savustanut kaasugrillissä
porsaan ulkofileetä, kaloja sekä chilejä onnistuneesti.
Kuumasavustus on helppoa, tarvitaan vain kannella suljettava
savustuslaatikko jonka pohjalle laitetaan puunlastuja (esim. leppä,
koivu tai omenapuu ovat hyviä), voit laittaa myös tuoreita
katajanhavuja, muutaman yrtin oksan esim. salviaa tai rosmariinia
sekä sokeria. Viimeksi käytin muscovadosokeria, se antoi hyvän
säväyksen ja kauniin tummanruskean pinnan kalalle. Savustettava
tuote asetetaan ritilän päälle. Lämpötila ei saa olla liian
kuuma. Savustusaika vaihtelee riippuen siitä kuinka vahvan savun
maun haluaa ruokaan, kasviksille riittää noin 20 minuuttia, iso
kala savustuu noin 45 minuutissa.
Grillaaminen on parhaimmillaan mukavaa
ja kiireetöntä yhdessäoloa.
GRILLATUT SILAKAT JA PERUNAT
TILLIPESTOLLA
600 g silakkafileitä
Marinadi:
0,5 dl öljyä
3 rkl limen mehua ja kuori raastettuna
valkosipulinkynsi ohuina lastuina
timjamia
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
Sekoita marinadin ainekset kulhossa tai
pussissa, lisää silakkafileet. Marinoi noin tunnin ajan, kääntele
välillä. Valuta silakat. Asettele silakat halsteriin ja grillaa
rapeiksi. Tarjoa lisänä grillattuja perunoita ja tillipestoa.
Grillatut perunat:
kuorineen keitettyjä perunoita
öljyä
suolaa maun mukaan
Halkaise perunat, sivele leikattu pinta
öljyllä. Laita perunat grilliin leikattu pinta alaspäin, grillaa
kaunis pinta perunoihin ja mausta suolalla.
Tillipesto:
nippu tilliä
0,5 dl emmentaljuustoraastetta
0,5 dl suolattuja maapähkinöitä
valkosipulinkynsi
n. 1 dl öljyä
mustapippuria myllystä
Soseuta ainekset tasaiseksi seokseksi,
lisää öljy vähitellen.
GRILLATTUA PORSASTA
800 g maustamaton porsaan ulkofileepala
Marinadi:
3 rkl limemehua
3 rkl tomaattipyreetä
2 rkl muscovado-sokeria
4 rkl rypsiöljyä
1 tl hienonnettua salviaa
1 tl hienonnettua rakuunaa
3 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
savustettua chiliä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
GRILLATUT TÄYTETYT PAPRIKAT
6 paprikaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tlk (400 g) valkoisia papuja
tomaattikastikkeessa
tuoreita yrttejä
chilijauhetta
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
6 rkl sulate- tai tuorejuustoa
Leikkaa paprikoista kantaosat, mutta
älä heitä pois. Poista paprikoista siemenet. Kuullota sipuli ja
paista jauheliha kevyesti. Lisää pavut ja mausteet. Täytä
paprikat hieman vajaiksi. Laita nokare juustoa jokaisen paprikan
sisään ja kantaosa kanneksi. Kääri paprikat folioon siten, että
ne pysyvät pystyasennossa. Grillaa noin puoli tuntia miedolla
tulella kunnes paprikat ovat pehmenneet.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti