Frida Kahlon maalaukset ovat
voimakkaita, mutta samalla myös äärimmäisen herkkiä. Hän
ammensi traagisesta elämästään koskettavia aiheita. Pidän hänen
tunteita herättävistä töistään erittäin paljon. Frida Kahlo on
innoittanut minua maalaamaan omakuvia ja tekemään myös näköisnuken
Fridasta itsestään vuonna 1999. Nyt hän innosti minua valmistamaan
meksikolaista ruokaa. Mietin mitä ruokia Frida olisi voinut syödä
tai mistä pitänyt erityisesti. Katsoin pitkästä aikaa edelleen
niin loistavan Julie Taymoren ohjaaman elokuvan Frida ja luin Hayden
Herreran kirjaa. Näihin ruokiin päädyin tällä kertaa. Värikästä,
tulista ja mehevää. Viva la vida.
POZOLE
n. 1 kg porsaan lihaa (etuselkää)
2 litraa vettä
1,5 rkl kanafondia
suolaa maun mukaan
1 sipuli silputtuna
4 isoa valkosipulinkynttä viipaloituna
2 laakerinlehteä
450 g esikeitettyjä kikherneitä
(säilyke)
chilijauhetta
cayennepippuria
1 rkl jeeraa
mustapippuria myllystä
oreganoa
Tarjoiluun:
pala kaalia ohuina suikaleina
tomaattia pieninä kuutioina
punasipuli silputtuna
avokado viipaloituna
chiliä tuoreina viipaleina tai
kuivattuina lastuina
tuoretta korianteria
limen lohkoja
Laita porsaan liha pataan ja kaada
vettä päälle. Anna kiehua ja kerää muodostunut vaahto pinnalta.
Vähennä lämpöä, lisää kanafondi, suolaa sekä sipulit ja
laakerinlehdet. Keitä keskilämmöllä pari tuntia, kunnes liha on
pehmeää ja kypsää. Nosta liha pois liemestä ja anna jäähtyä.
Paloittele liha suupalan kokoisiksi paloiksi. Lisää pataan
kikherneet ja loput mausteet. Anna kiehua hetken aikaa.
Tarjoiluvaiheessa laita jokaiselle lautaselle lihaa, pari kauhallista
lihalientä, kasviksia, chiliä ja korianteria sekä limen lohkoja.
Fridalle täytyy tarjota ihan
ehdottomasti molea. Löysin tämän mole-ohjeen Laura Esquivelin
kirjasta Pöytään ja vuoteeseen. Meksikolaisen kirjailijan kaikki
kirjassa olevat reseptit ovat peräisin hänen isoäitinsä vanhoista
vihkosista.
KALKKUNAA MANTELIN JA SEESAMIN KERA
CHILISUKLAAKASTIKKEESSA
¼ mulatochiliä
3 pasillachiliä
3 anchochiliä
kourallinen manteleita
kourallinen seesamin siemeniä
kalkkunalientä
1 korppu (1/3 kuorta)
maapähkinöitä
½ sipulia
viiniä
2 suklaalevyä
anista
sianihraa
neilikkaa
kanelia
pippuria
sokeria
chilipippureiden siemeniä
5 valkosipulinkynttä
Seesaminsiemenet ja mantelit paahdetaan
savipannulla. Puhdistettuja anchochilejä paahdetaan myös mutta ei
kauan, jotta niistä ei tulisi kitkeriä. Chilit on paahdettava
erillisellä pannulla, koska paahtamiseen käytetään hieman
laardia. Sen jälkeen ne hienonnetaan jauhinkivellä yhdessä
mantelien ja seesaminsiementen kanssa. Kun mantelit ja
seesaminsiemenet on jauhettu kunnolla, ne sekoitetaan kalkkunan
keitinliemeen ja lisätään suolaa maun mukaan. Neilikka, kaneli,
anis ja pippuri hienonnetaan huhmaressa sekä viimeiseksi korppu,
joka on paistettu ensin ihrassa hienonnetun sipulin ja
valkosipulinkynsien kanssa. Heti sen jälkeen joukkoon lisätään
viini ja lisätään seos liemeen. Ainekset sekoitetaan padassa,
joukkoon lisätään kalkkunan palaset, suklaalevyt ja sokeria maun
mukaan. Kun seos alkaa sakeutua, se nostetaan tulelta.
MARENGIT
6 valkuaista
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl maissitärkkelysjauhoja (maizenaa)
¼ tl kanelijauhetta
n. 100 g tummaa suklaata raastettuna
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää 2
dl sokeria vähitellen, samalla vatkaten. Sekoita 1 dl sokeria,
vaniljasokeri, maissijauhot ja kaneli. Lisää valkuaisvaahtoon
siivilän läpi varovasti nostellen. Lisää vielä lopuksi
suklaaraaste nostellen joukkoon. Annostele leivinpaperin päälle
noin 20 pientä marenkia. Laita marengit 150-asteiseen uuniin, säädä
samalla lämpöä alaspäin 125 asteeseen. Paista noin 1,5 tuntia.
Jäähdytä ritilän päällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti