Intiassa vietetään tällä hetkellä
Diwalia eli valon juhlaa. Intian matkastamme on kulunut jo aivan
liian kauan aikaa. Kunpa olisi mahdollista päästä sinne pian uudelleen,
niin lähtemättömän vaikutuksen tuo maa teki. Pienen pieni matka
on kuitenkin mahdollista tehdä makumatkailun muodossa. Vietin eilen
lähes koko päivän keittiössä. Ensin tein lasten kanssa
supisuomalaista pullaa ja loppupäivän rakentelin intialaista
kasvisruokaa.
HEDELMÄINEN RIISI
4 rkl voita tai öljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 cm inkivääriä hienonnettuna
1 tl chilijauhetta
1 tl jeeraa
1 rkl mietoa currytahnaa
400 g basmatiriisiä
7 dl kasvislientä
500 g tomaattimurskaa
1 punainen paprika suikaleina
100 herneitä
100 kuivattuja aprikooseja
kourallinen cashewpähkinöitä ja
manteleita
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
Kuullota sipuli. Lisää valkosipuli,
inkivääri, chili, jeera ja currytahna, sekoittele pari minuuttia.
Lisää riisi, kasvisliemi, tomaattimurska, aprikoosit, paprika ja
herneet. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja anna muhia kunnes
riisi on kypsää. Lisää nestettä tarvittaessa. Lisää
loppuvaiheessa pähkinät ja mantelit sekä suolaa ja pippuria.
CHAPATI
100 g täysjyvävehnäjauhoja
130 g vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 dl vettä
Sekoita ainekset ja vaivaa taikinaa
koneella noin 10 minuuttia. Anna taikinan levätä 20 minuuttia. Jaa
taikina 10 osaan ja kauli jauhotetulla alustalla ohuiksi pyöreiksi
leiviksi. Paista leipiä kuumalla paistinpannulla nopeasti molemmin
puolin. Kääri chapatit folioon ja pidä lämpiminä.
GRAHAMPYÖRYKÄT & JOGURTTIKASTIKE
100 g grahamjauhoja
½ tl suolaa
chiliä maun mukaan
½ tl ruokasoodaa
1 sipuli hienoksi silputtuna
tuoretta korianteria silputtuna
1 ½ dl vettä
öljyä paistamiseen
Yhdistä ainekset. Kuumenna öljy. Ota
lusikalla taikinaa, laita taikinanokareita kuumaan öljyyn, paista
kauniin ruskeiksi ja rapeiksi.
Jogurttikastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl grahamjauhoja
1 dl vettä
1 tl tuoretta inkivääriä
hienonnettuna
1 tl valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
½ tl kurkumaa
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl jeeraa
Yhdistä kaikki ainekset, sekoita hyvin
ja kuumenna. Tarjoa grahampyöryköiden kanssa.
KURKKUSALAATTI
200 g kurkkua ohuina viipaleina
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
1 tl sokeria
tuoretta korianteria
tuoretta minttua
Laita kurkkuviipaleet jääkaappiin
pariksi tunniksi. Yhdistä loput aineet ja sekoita kurkkuihin juuri
ennen tarjoilua.
MANTELI-PISTAASIRUUDUT
50 g voita
150 g mantelijauhetta
150 g sokeria
1 dl kermaa
10 mantelia
10 pistaasipähkinää
Sulata voi, lisää mantelijauhe,
sokeri sekä kerma. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Levitä seos leivinpaperilla vuorattuun pieneen suorakaiteen
muotoiseen astiaan. Paloittele manteleita ja pistaasipähkinöitä
vähän ja ripottele seoksen päälle. Jäähdytä ja laita
jääkaappiin kovettumaan. Leikkaa paloiksi ja tarjoa jälkiruokana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti