keskiviikko 11. toukokuuta 2016

2016 EUROVIISUT RUOKINA 2. semifinaali



Euroviisujen ensimmäisen semifinaalin viisut on nyt esitetty ja pisteet annettu. Harmittavasti Suomen tie kisoissa päättyi eikä vienyt finaaliin asti. Kymmenen ensimmäisestä erästä finaaliin jatkavaa maata ovat Unkari, Kroatia, Alankomaat, Armenia, Venäjä, Tsekki, Kypros, Itävalta, Azarbaidzan ja Malta.

Toinen semifinaali on torstaina 12. toukokuuta. Myös tästä erästä jatkaa lauantain finaaliin vain kymmenen maata. Australia on maantieteellisestä sijainnistaan huolimatta mukana kisoissa jo toista kertaa.

Tässä listaus siitä miltä osallistujamaat näyttävät lautasella eli toisen semifinaaliin viisut ruokina esiintymisjärjestyksessä. Oikeanlaiseen kisatunnelmaan pääset valmistamalla suosikkimaasi ruokaa.



1. LATVIA
PAPUSALAATTI
200 g valkoisia papuja (säilyke)
2 omenaa pieninä kuutioina
2 dl smetanaa
1 tl sinappia
2 tl raastettua piparjuurta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ruohosipulia silputtuna

Valuta ja huuhdo pavut. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta.



2. PUOLA
PERUNAOHUKAISET
500 g perunoita
1 sipuli
2 kananmunaa
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
0,5 tl suolaa tai maun mukaan
25 g voita sulatettuna
Paistamiseen:
voita

Kuori ja raasta perunat hienoksi raasteeksi. Silppua sipuli. Yhdistä kaikkia ainekset keskenään. Paista perunaohukaiset lettupannulla kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisäksi puolukkasurvosta.



3. SVEITSI
JUUSTOFONDUE
1 valkosipulinkynsi halkaistuna
50 g voita
1 sellerin varsi pieneksi hienonnettuna
3 dl kuivaa valkoviiniä
300 g emmentaljuustoa raastettuna
250 g gruyerejuustoa raastettuna
½ tl sinappijauhetta
½ tl paprikajauhetta
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus cayennepippuria
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl brandya

Hiero fonduepata halkaistulla valkosipulilla. Sulata voi ja paista siinä varsiselleri pehmeäksi. Kaada pataan viini ja lämmitä. Lisää juusto vähitellen sekaan, sekoita koko sulamisen ajan. Mausta sinappijauheella, paprikalla, muskotilla ja cayennepippurilla. Sekoita maissitärkkelys brandyn kanssa ja lisää pataan samalla hyvin sekoittaen. Anna seoksen kiehua hiljalleen koko ajan hämmentäen keitosta. Siirrä fonduepata pöytään ja dippailu voi alkaa.



4. ISRAEL
FALAFEL-PYÖRYKÄT
400 g kikherneitä (säilyke)
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl persiljasilppua
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
2 rkl vehnäjauhoja

Valuta kikherneet. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta jämäkäksi taikinaksi. Muovaa pieniä pyöryköitä. Paista muutama pyörykkä kerrallaan öljyssä kullanruskeiksi.



5. VALKOVENÄJÄ
SIENIKEITTO
300 g herkkutatteja tai herkkusieniä
noin 9 dl vettä
50 g voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
0,5 dl kermaa

Puhdista ja paloittele sienet. Keitä sieniä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi sienet liemestä, mutta säästä liemi. Paista sieniä ja valkosipulia voissa. Ota muutama sieni sivuun keiton koristeeksi. Lisää jauhot, sekoita hyvin. Lisää sienien keitinliemi, anna kiehahtaa ja mausta. Soseuta keitto, lisää vielä kerma ja kuumenna.



6. SERBIA
JUUSTOPIIRAKKA
Taikina:
250 g vehnäjauhoja
1 ½ rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
noin 1 ½ dl vettä
Täyte:
400 g fetajuustoa
4 kananmunaa
2 dl kermamaitoa
50 g voita sulatettuna
Voiteluun:
voisulaa

Sekoita jauhot, öljy ja suola, lisää vesi ja muovaa kiinteä taikina. Lorauta vähän oliiviöljyä taikinan päälle ja peitä taikina liinalla, anna seistä huoneenlämmössä tunnin ajan. Kauli ohut taikina, vuoraa piirakkavuoan pohja puolella taikinasta. Sekoita täyte, vatkaa munat kevyesti ja murenna feta, lisää kermamaito ja sulatettu voi. Kaada täyte piirakkapohjalle. Peitä ohuella taikinakannella. Voitele pinta voisulalla. Paista 180 asteessa noin 50 minuuttia.



7. IRLANTI
DUBLIN CODDLE
2 sipulia ohuina renkaina
500 g hyvää lihaisaa makkaraa
120 g pekonia
2 porkkanaa ohuina viipaleina
400 g perunoita ohuina viipaleina
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
noin 3 dl lihalientä

Paista sipulit öljyssä. Siirrä sipulit sivuun. Kuutioi pekonit ja puolita makkarat, lisää ne pannulle, paista kunnes saavat väriä. Yhdistä sipulit makkaran ja pekonin kanssa. Laita uunipadan pohjalle puolet makkaraseoksesta sen päälle porkkanoita ja perunoita. Tee vielä toinen kerros kaikkia, päällimmäiseksi perunoita. Mausta ja kaada päälle vähän lihalientä. Laita uuniin 200 asteeseen 45 minuutiksi. Laske lämpöä 175 asteeseen ja anna muhia vielä noin puoli tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa. Koristele persiljalla.



8. MAKEDONIA
TURLI TAVA
500 g possua kuutioituna
1 peruna paloiteltuna
2 tomaattia paloiteltuna
1 paprika paloiteltuna
1 sipuli lohkoina
1 pieni munakoiso paloiteltuna
1 purkki valkoisia papuja
1 rkl paprikajauhetta
1 rkl persiljasilppua
2 rkl oliiviöljyä
suolaa & pippuria
vähän vettä

Laita kaikki ainekset keraamiseen uunivuokaan, mausta ja lisää vähän vettä. Laita vuoka 200 asteeseen noin 1,5 tunniksi. Sekoittele välillä.



9. LIETTUA
KARPALOVANUKAS
3 dl karpaloita
3 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 kanelitanko
4 kokonaista neilikkaa
4 rkl perunajauhoja + 0,5 dl kylmää vettä
Tarjoiluun:
vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa

Laita kattilaan karpalot, vesi, sokeri, kanelitanko ja neilikat. Keitä noin 10 minuuttia kunnes marjat menevät rikki. Poista kanelitanko ja neilikat, soseuta karpaloliemi ja puserra siivilän läpi. Laita uudelleen kattilaan ja kuumenna. Sekoita veteen perunajauhot hyvin. Lisää suuruste ohuena nauhana karpaloliemeen koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja ota pois liedeltä. Kaada tarjoiluastiaan, tarjoa kermavaahdon kera.



10. AUSTRALIA
SURF AND TURF PIZZA
tomaattikastiketta
meren antimia
lihaa
juustoa



11. SLOVENIA
MAKEA OMELETTI
3 munan keltuaista
3 munan valkuaista
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl vehnäjauhoja
1 rkl voita paistamiseen
Täyte:
2 dl marjoja (pakastettuja tai tuoreita)
1 rkl rommia
2 rkl appelsiinilikööriä
Pinnalle:
1 rkl tomusokeria
Lisäksi:
1 dl kermaa vaahdotettuna

Yhdistä marjat, rommi ja likööri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää puolet sokerista ja vaniljasokeri. Lisää keltuaisen joukkoon loput sokerista ja sitruunan raastettu kuori, vaahdota. Lisää jauhot keltuaisvaahdon sekaan varovasti sekoittaen. Yhdistä munavaahdot toisiinsa varovasti nostellen. Paista munakas voissa pannulla. Täytä kypsä munakas maustetuilla marjoilla. Taita munakas kaksinkerroin, ripottele päälle tomusokeria. Tarjoile kermavaahdon kanssa.



12. BULGARIA
KYLMÄ JOGURTTIKEITTO
1 tuore kurkku
5 dl maustamatonta jogurttia
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl öljyä
½ tl suolaa
vettä
Koristeluun:
muutama saksanpähkinä rouhittuna
tuoretta tilliä

Kuori ja raasta kurkku hienoksi raasteeksi. Yhdistä kurkkuraaste, valkosipulinkynnet, viinietikka ja öljy jogurttiin. Lisää vettä tarvittaessa. Laita keitto jääkaappiin kylmenemään. Koristele pähkinöillä ja tillisilpulla. Tarjoa kylmänä.



13. TANSKA
PÄHKINÄINEN OMENAKAKKU
150 g margariinia tai pehmeää voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
120 g mantelijauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Pinnalle:
100 g pähkinöitä rouhittuna
2 omenaa
2 rkl sokeria
1 tl kanelia

Vatkaa rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita vehnäjauhot, mantelijauhe, vaniljasokeri sekä leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan, sekoita. Voitele kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Ripottele taikinan pinnalle pähkinät. Kuori ja viipaloi omenat, asettele ne pähkinöiden päälle. Sekoita sokeri ja kanelijauhe, ripottele seosta omenoiden pinnalle. Paista 200 asteessa noin 50 minuuttia.



14. UKRAINA
KIOVAN KANA
4 broilerin rintafileetä
Maustevoi:
100 g voita
2 rkl persiljasilppua
2 rkl sitruunamehua
valkosipulinkynsi silputtuna
suolaa maun mukaan
Leivittämiseen:
1 dl vehnäjauhoja + suolaa ja mustapippuria
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 dl korppujauhoja
öljyä ja voita paistamiseen

Sekoita persiljasilppu, sitruunanmehu ja valkosipuli pehmeään voihin, mausta suolalla. Kääri voi kelmuun ja anna sen jähmettyä pakastimessa. Tee viilto fileisiin siten, että niihin muodostuu tasku. Laita viiltoihin maustevoita. Kierittele leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista kauniin ruskeiksi. Laita broilerit vielä uuniin 175 asteeseen noin 15 minuutiksi, että ne ovat täysin kypsiä.



15. NORJA
KATKARAVUT
200 g katkarapuja
1 salottisipuli hienonnettuna
1 ½ dl portviiniä
3 dl kermaa
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja pippuria myllystä

Hauduta sipulia portviinissä. Lisää kerma ja keitä kasaan miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kuumaan kastikkeeseen katkaravut ja sitruunankuori. Anna kuumentua ja tarjoa heti tuoreen patongin kanssa.



16. GEROGIA
GEORGIALAISET PAVUT
300 g kidneypapuja (säilyke)
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 porkkana hienoksi silputtuna
1 sellerinvarsi hienoksi silputtuna
6 kuivattua luumua paloiteltuna
½ dl balsamiviinietikkaa
1 tl tamarinditahnaa
½ tl chilihiutaleita
1 tl korianterinsiemeniä
½ tl sarviapilansiemeniä
5 rkl oliiviöljyä
1 vihreä chili silputtuna
nippu tuoretta korianteria
1 rkl selleriä silputtuna
suolaa ja mustapippuria

Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli, porkkana ja sellerinvarsi pehmeäksi. Valuta ja huuhtele pavut. Hauduta luumuja balsamietikassa noin 20 minuuttia. Paahda korianterin- ja sarviapilansiemeniä kuivalla pannulla muutama minuutti ja murskaa morttelissa. Yhdistä kaikki ainekset ja lämmitä.



17. ALBANIA
PURJOVUOKA
öljyä paistamiseen
900 g purjoa
2 sipulia silputtuna
1 punainen paprika pilkottuna
300 g jauhelihaa
suolaa ja pippuria myllystä
2 dl lihalientä

Pilko purjon valkoiset osat vinottain 1 cm paloiksi. Kuullota purjot ja sipulit öljyssä. Siirrä uunivuokaan. Paista kevyesti jauheliha, lisää paprikat ja mausteet sekä lihaliemi, anna kiehahtaa. Kaada seos purjojen päälle vuokaan. Laita uuniin 200 asteeseen, kypsennä noin tunnin ajan.



18. BELGIA
PATONKI
5 dl haaleaa vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
¼ dl öljyä
noin 10 dl vehnäjauhoja

Liuota veteen hiiva, lisää suola, öljy sekä jauhot. Anna taikinan vetäytyä muovipussiin suljettuna jääkaapissa vähintään vuorokauden. Kohota taikina kylmäsäilytyksen jälkeen kaksinkertaiseksi. Alusta kohonnut taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat levyiksi ja taita ensin kolminkerroin ja vielä kaksinkerroin. Kauli uudelleen levyksi, toista taittelu ja kauliminen useaan kertaan, näin patonkiin tulee kuohkeita kerroksia. Kääri lopuksi levyt rullalle. Anna kohota pellillä. Vedä kohonneisiin patonkeihin viistoja viiltoja. Voitele pinta vedellä ja laita myös uuniin pieni vesiastia, näin patongin pinnasta tulee rapea. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia. 


2 kommenttia:

  1. Kiitos taas! Eiköhän näistä jotain löydy tuulikoneen katveessa syötäväksi :)

    VastaaPoista