perjantai 13. toukokuuta 2016

2016 VIISUFINAALI RUOKINA



Euroviisujen molemmat semifinaalit on pidetty ja jatkoon menijät selvillä. Lauantaina 14. toukokuuta on vuorossa itse finaali. Nyt jännitetään mikä maa ja mikä ruoka vie voiton. Kokkaa kisakatsomoon suosikkimaiden ruokia, niin pääset mukavasti aitoon tunnelmaan viisukliseiden bongausten lomassa. Enää ei harmita yhtään vaikka Suomi ei olekaan mukana finaalissa sillä nyt voit valita suosikkisi ihan oman makusi mukaan.


Vuoden 2016 euroviisujen juontajina Tukholmassa toimivat Petra Mede sekä viime vuoden Heroes voittajakappaleen esittäjä Måns Zelmerlöw. Tuulikummun ruokaviisut voitti viime vuonna Janssonin kiusaus. Miten käy tänä vuonna?



1. BELGIA
PATONKI
5 dl haaleaa vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
¼ dl öljyä
noin 10 dl vehnäjauhoja

Liuota veteen hiiva, lisää suola, öljy sekä jauhot. Anna taikinan vetäytyä muovipussiin suljettuna jääkaapissa vähintään vuorokauden. Kohota taikina kylmäsäilytyksen jälkeen kaksinkertaiseksi. Alusta kohonnut taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat levyiksi ja taita ensin kolminkerroin ja vielä kaksinkerroin. Kauli uudelleen levyksi, toista taittelu ja kauliminen useaan kertaan, näin patonkiin tulee kuohkeita kerroksia. Kääri lopuksi levyt rullalle. Anna kohota pellillä. Vedä kohonneisiin patonkeihin viistoja viiltoja. Voitele pinta vedellä ja laita myös uuniin pieni vesiastia, näin patongin pinnasta tulee rapea. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia.



2. TSEKKI
HAPANKAALIA JA POSSUA
sämpylä
possupihvi paistettuna
hapankaalia
kaalia
sipulirenkaita
majoneesia
ketsuppia



3. ALANKOMAAT
SUKLAAKOHOKAS
50 g voita
50 g tummaa suklaata
1 kananmuna
1 munan keltuainen
60 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun ja jauhottamiseen:
voita
kaakaojauhetta

Sulata voi ja suklaa, anna vähän jäähtyä. Vatkaa muna, keltuainen ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon suklaaseos sekä jauhot. Voitele 4 pientä vuokaa tai kuppia ja jauhota ne kaakaojauheella. Täytä vuoat taikinalla vähän yli puolenvälin. Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa heti.



4. AZERBAIDZAN
MAKEA LEIPÄ
5 dl maitoa kädenlämpöisenä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kurkumaa
250 g sokeria
1 kananmuna
200 g pehmeää voita tai margariinia
noin 800 g vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä

Liuota hiiva maitoon, lisää 1 rkl sokeria, suola ja kurkuma sekä 2 dl vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja anna seistä 30 minuuttia. Lisää loput ainekset, jauhot vähitellen. Vaivaa pehmeä taikina. Peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa 2 tuntia. Vaivaa taikinaa välillä pari kertaa. Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa vielä kerran. Muotoile soikeiksi leiviksi. Jätä kohoamaan vielä tunniksi. Voitele munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes leivät ovat saaneet kauniin värin.



5. UNKARI
GULASSIKEITTO
400 g naudan (tai porsaan) ulkofileetä kuutioituna
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 tl paprikajauhetta
70 g tomaattipyreetä
1 l lihalientä
3 perunaa kuutioituna
2 paprikaa kuutioituna
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
chiliä maun mukaan
persiljasilppua

Ruskista lihat parissa erässä, nosta pois padasta. Kuullota sipuli ja valkosipuli, lisää paprikajauhe ja pyree, kuumenna hetki sekoitellen. Kaada lihaliemi pataan. Lisää lihat takaisin pataan. Hauduta noin puoli tuntia. Laita perunat, paprikat ja mausteet pataan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Ripottele pinnalle persiljasilppua.



6. ITALIA
LASAGNE
noin 12 – 16 kpl lasagnelevyjä
Jauhelihakastike:
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
500 g tomaattimurskaa
2 dl lihalientä
timjamia
oreganoa
basilikaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Juustokastike:
pari nokaretta margariinia tai voita
0,5 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
noin 200 g juustoa raastettuna
muskottipähkinää raastettuna
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
juustoraastetta

Jauhelihakastike: Ruskista jauheliha ja kuullota sipuli, lisää tomaattimurska, lihaliemi ja mausteet anna hautua noin 15 minuuttia. Juustokastike: Sulata rasva, lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vähitellen maito, kuumenna kiehuvaksi samalla sekoitellen. Lisää juustoraaste ja anna juuston sulaa hyvin. Kokoa lasagne kerroksittain suorakaiteen muotoiseen uunivuokaan. Laita ensin alimmaksi ohut kerros jauhelihakastiketta sitten lasagnelevyjä vieri viereen. Levyjen päälle kerros jauhelihaa ja juustokastiketta, toista kerroksia niin kauan kuin kastikkeita riittää. Annoksesta tulee noin kolme tai neljä lasagnelevykerrosta vuoan koosta riippuen. Päällimmäiseksi vielä molempia kastikkeita. Ripottele pinnalle lopuksi juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia.



7. ISRAEL
FALAFEL-PYÖRYKÄT
400 g kikherneitä (säilyke)
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl persiljasilppua
1 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
2 rkl vehnäjauhoja

Valuta kikherneet. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta jämäkäksi taikinaksi. Muovaa pieniä pyöryköitä. Paista muutama pyörykkä kerrallaan öljyssä kullanruskeiksi.



8. BULGARIA
KYLMÄ JOGURTTIKEITTO
1 tuore kurkku
5 dl maustamatonta jogurttia
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl öljyä
0,5 tl suolaa
vettä
Koristeluun:
muutama saksanpähkinä rouhittuna
tuoretta tilliä

Kuori ja raasta kurkku hienoksi raasteeksi. Yhdistä kurkkuraaste, valkosipulinkynnet, viinietikka ja öljy jogurttiin. Lisää vettä tarvittaessa. Laita keitto jääkaappiin kylmenemään. Koristele pähkinöillä ja tillisilpulla. Tarjoa kylmänä.



9. RUOTSI
LIHAPULLAT
500 g naudan jauhelihaa
3 viipaletta vaaleaa leipää muruina
1,5 dl maitoa
1 kananmuna
1 pieni sipuli silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
rasvaa paistamiseen

Kuullota sipuli. Laita leipä ja maito kulhoon, anna turvota. Lisää jauheliha, muna, sipuli ja mausteet. Sekoita hyvin ja pyörittele pulliksi. Paista lihapullat pienissä erissä ruskeiksi. Vähennä lämpöä ja hauduta pullia kypsiksi noin 10 minuuttia. Tarjoa lisäksi perunamuusia, kastiketta ja puolukkahilloa.



10. SAKSA
BRETZEL
Taikina:
1,5 dl vettä kädenlämpöisenä
40 g hiivaa
100 g vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa kädenlämpöisenä
1 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl suolaa
80 g voita sulatettuna
noin 800 g vehnäjauhoja
Keittämiseen:
1,5 l vettä
3 rkl ruokasoodaa
Pinnalle:
karkeaa merisuolaa

Liota hiiva veteen ja lisää 100 g jauhoja, sekoita ja peitä astia kelmulla. Anna taikinan olla 5 tuntia huoneenlämmössä. Lisää sitten maito, sokeri, suola, voi ja loput jauhot. Vaivaa hyvin ja jätä nousemaan peitettynä 1,5 tunniksi. Vaivaa taikinaa ja leivo siitä 50 cm pitkiä ohuita taikinapötköjä, kiepauta rinkeleiksi. Jätä nousemaan ilman peitettä 30 minuutiksi. Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Laita yksi rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen noin 5 sekunniksi ja nosta reikäkauhalla leivinpaperin päälle. Ripottele rinkeleille merisuolaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes ovat kauniin ruskeita.



11. RANSKA
CROISSANTIT
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
5 dl maitoa
noin 13 dl vehnäjauhoja
150 g pehmennyttä voita
kaavilointiin:
100 g pehmennyttä voita
voiteluun:
1 kananmuna kevyesti vatkattuna

Liuota hiiva, sokeri ja suola kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot ja voi, muovaa taikinaksi. Jätä liinan alle nousemaan puoleksi tunniksi. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä 100 g voita taikinalevyn toiselle puolelle. Käännä toinen puoli voidellun pinnan päälle. Kaaviloi levy uudelleen ohueksi. Taita taikina kolmin kerroin ja kauli edelleen isoksi levyksi. Toista kaavilointi ainakin viisi kertaa. Voit leikata taikinan kahteen osaan, jos taikina vaikuttaa liian isolta käsitellä. Leikkaa taikinasta 15 x 15 suuruisia neliöitä ja jaa ne edelleen kolmioiksi. Kääri kolmiot rullalle, aloita kääriminen suuremmasta päästä. Laita uunipellille nousemaan, voitele munalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.



12. PUOLA
PERUNAOHUKAISET
500 g perunoita
1 sipuli
2 kananmunaa
0,5 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa
0,5 tl suolaa tai maun mukaan
25 g voita sulatettuna
Paistamiseen:
voita

Kuori ja raasta perunat hienoksi raasteeksi. Silppua sipuli. Yhdistä kaikkia ainekset keskenään. Paista perunaohukaiset lettupannulla kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisäksi puolukkasurvosta.



13. AUSTRALIA
SURF AND TURF PIZZA
tomaattikastiketta
meren antimia
lihaa
juustoa



14. KYPROS
MAALAISSALAATTI
salaatinlehtiä tai kaalia ohuina suikaleina
tomaatteja viipaleina tai lohkoina
kurkkua viipaleina
sipulia tai purjoa ohuina renkaina
fetajuustoa kuutioina
oliiveja
Kastike:
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl viinietikkaa
¼ tl sinappijauhetta
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Yhdistä kaikki salaatin ainekset keskenään. Sekoita kastike ja valuta salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.



15. SERBIA
JUUSTOPIIRAKKA
Taikina:
250 g vehnäjauhoja
1,5 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
noin 1,5 dl vettä
Täyte:
400 g fetajuustoa
4 kananmunaa
2 dl kermamaitoa
50 g voita sulatettuna
Voiteluun:
voisulaa

Sekoita jauhot, öljy ja suola, lisää vesi ja muovaa kiinteä taikina. Lorauta vähän oliiviöljyä taikinan päälle ja peitä taikina liinalla, anna seistä huoneenlämmössä tunnin ajan. Kauli ohut taikina, vuoraa piirakkavuoan pohja puolella taikinasta. Sekoita täyte, vatkaa munat kevyesti ja murenna feta, lisää kermamaito ja sulatettu voi. Kaada täyte piirakkapohjalle. Peitä ohuella taikinakannella. Voitele pinta voisulalla. Paista 180 asteessa noin 50 minuuttia.



16. LIETTUA
KARPALOVANUKAS
3 dl karpaloita
3 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 kanelitanko
4 kokonaista neilikkaa
4 rkl perunajauhoja + 0,5 dl kylmää vettä
Tarjoiluun:
vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa

Laita kattilaan karpalot, vesi, sokeri, kanelitanko ja neilikat. Keitä noin 10 minuuttia kunnes marjat menevät rikki. Poista kanelitanko ja neilikat, soseuta karpaloliemi ja puserra siivilän läpi. Laita uudelleen kattilaan ja kuumenna. Sekoita veteen perunajauhot hyvin. Lisää suuruste ohuena nauhana karpaloliemeen koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja ota pois liedeltä. Kaada tarjoiluastiaan, tarjoa kermavaahdon kera.



17. KROATIA
LIHAVARTAAT JA PAPRIKARIISI
Vartasiin:
500 g porsaan ulkofileetä kuutioituna
Marinadi:
öljyä
yrttejä
mustapippuria
suolaa

Sekoita marinadin ainekset ja laita lihat marinadiin pariksi tunniksi. Pujota lihat vartaisiin. Grillaa käännellen kypsiksi.

Riisiin:
öljyä paistamiseen
2 sipulia silputtuna
1 sellerinvarsi silputtuna
2,5 dl pitkäjyväistä riisiä
5 dl kiehuvaa vettä
laakerinlehti
1 punainen paprika suikaloituna
1 vihreä paprika suikaloituna
mustapippuria
suolaa maun mukaan

Kuullota sipuli ja selleri pannulla. Lisää riisi ja paista sekoitellen muutama minuutti. Lisää vesi ja laakerinlehti riisin joukkoon. Anna kiehua kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää paprikat. Kypsennä vielä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Poista laakerinlehti, mausta suolalla ja pippurilla.



18. VENÄJÄ
LIHAPIIRAKAT (RASTEGAI)
Taikina ensin:
0,5 dl maitoa kädenlämpöisenä
0,5 rkl sokeria
15 g hiivaa
0,5 dl vehnäjauhoja
seuraavaksi:
2 dl maitoa
puolet kananmunasta
25 g voita sulatettuna
0,5 tl suolaa
noin 4 dl vehnäjauhoja
Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Voiteluun:
puolet kananmunasta
Tarjoiluun:
keitettyjä kananmunia viipaleina

Valmista ensin taikinajuuri. Liuota hiiva ja sokeri maitoon, lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Peitä kulho liinalla ja anna olla lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. Seuraavaksi lisää taikinaan maitoa, puolikas kananmunasta (voitele lopulla munalla piirakat ennen paistamista), voisula, suolaa sekä jauhot. Vaivaa taikina kiinteäksi. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan 3 tunniksi. Painele taikina tunnin välein alas ja anna jälleen kohota. Valmista täyte: Kuullota sipuli ja paista jauheliha kevyesti, mausta suolalla ja pippurilla. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä pulliksi ja kauli litteiksi piiraiksi. Laita täytettä jokaisen piirakan päälle, rypistä reunoja yhteen, mutta jätä keskelle aukko. Nosta piirakat uunipellille ja voitele munalla. Paista 220 asteessa noin 20 minuuttia.



19. ESPANJA
UUNIMUNAT TOMAATTIPEDILLÄ
oliiviöljyä
1 sipuli ohuina suikaleina
2 valkosipulinkynttä silputtuna
2 punaista paprikaa pilkottuna
4 tomaattia pilkottuna
tuoretta persiljaa silputtuna
cayennepippuria
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
200 g maissinjyviä
4 kananmunaa

Kuullota sipuli ja paprikat pehmeiksi. Lisää tomaatit ja mausteet. Hauduta noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi maissit. Jaa kasvisseos neljään pieneen uuninkestävään vuokaan. Tee keskelle syvennys. Laita raaka kananmuna jokaiseen vuokaan keskelle. Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia kunnes munat ovat hyytyneitä.



20. LATVIA
PAPUSALAATTI
200 g valkoisia papuja (säilyke)
2 omenaa pieninä kuutioina
2 dl smetanaa
1 tl sinappia
2 tl raastettua piparjuurta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ruohosipulia silputtuna

Valuta ja huuhdo pavut. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta.



21. UKRAINA
KIOVAN KANA
4 broilerin rintafileetä
Maustevoi:
100 g voita
2 rkl persiljasilppua
2 rkl sitruunamehua
valkosipulinkynsi silputtuna
suolaa maun mukaan
Leivittämiseen:
1 dl vehnäjauhoja + suolaa ja mustapippuria
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 dl korppujauhoja
öljyä ja voita paistamiseen

Sekoita persiljasilppu, sitruunanmehu ja valkosipuli pehmeään voihin, mausta suolalla. Kääri voi kelmuun ja anna sen jähmettyä pakastimessa. Tee viilto fileisiin siten, että niihin muodostuu tasku. Laita viiltoihin maustevoita. Kierittele leikkeet ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista kauniin ruskeiksi. Laita broilerit vielä uuniin 175 asteeseen noin 15 minuutiksi, että ne ovat täysin kypsiä.



22. MALTA
TÄYTETTY MUNAKOISO
1 munakoiso (noin 400 g)
200 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tomaatti kuutioituna
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl persiljasilppua
2 rkl korppujauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
0,5 dl juustoraastetta

Leikkaa munakoiso pituussuunnassa halki kahteen osaan. Ripottele puolikkaille suolaa ja anna ”hikoilla” hetki. Pyyhi kuivaksi talouspaperilla. Paista munakoisoja leikkauspinta pannua vasten noin 5 minuuttia. Koverra munakoison sisus pois lusikalla, mutta säästä täytettä varten. Kuullota sipulit ja paista jauheliha kevyesti, lisää pannuun munakoison sisus, tomaattikuutiot, pyree, persiljasilppu, korppujauhot sekä pippuria ja suolaa. Ota pannu pois liedeltä ja lisää kananmuna mukaan. Täytä munakoison puolikkaat täytteellä ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.



23. GEROGIA
GEORGIALAISET PAVUT
300 g kidneypapuja (säilyke)
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 porkkana hienoksi silputtuna
1 sellerinvarsi hienoksi silputtuna
6 kuivattua luumua paloiteltuna
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1 tl tamarinditahnaa
0,5 tl chilihiutaleita
1 tl korianterinsiemeniä
0,5 tl sarviapilansiemeniä
5 rkl oliiviöljyä
1 vihreä chili silputtuna
nippu tuoretta korianteria
1 rkl selleriä silputtuna
suolaa ja mustapippuria

Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli, porkkana ja sellerinvarsi pehmeäksi. Valuta ja huuhtele pavut. Hauduta luumuja balsamietikassa noin 20 minuuttia. Paahda korianterin- ja sarviapilansiemeniä kuivalla pannulla muutama minuutti ja murskaa morttelissa. Yhdistä kaikki ainekset ja lämmitä.



24. ITÄVALTA
OMENASTRUUDELI
Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
25 g voita sulatettuna
puolet kananmunasta
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
25 g voita sulatettuna
3 omenaa kuutioituna
1 dl rusinoita
50 g paahdettuja manteleita karkeaksi hienonnettuna
0,5 dl fariinisokeria
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl kanelia
Voiteluun:
sulatettua voita

Nypi käsin taikinaa varten jauhot, voi ja kananmuna. Lisää vesi ja muovaa sileä taikina. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi. Yhdistä sillä välin täytteen ainekset toisiinsa. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä täyte sen päälle. Kääri rullalle, sulje päät ja voitele. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.



25. ISO-BRITANNIA
SHEPHERD'S PIE
500 g (lampaan)jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 porkkanaa pieninä kuutioina
2 sellerinvartta pieninä paloina
1 rkl vehnäjauhoja
noin 3 dl lihalientä
2 rkl tomaattipyreetä
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
400 g papuja tomaattikastikkeessa
Perunamuusi:
1 kg jauhoisia perunoita
1 dl maitoa
2 rkl voita
suolaa maun mukaan

Ruskista jauheliha kevyesti. Lisää kasvikset ja paista noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot, lisää lihaliemi, pyree ja mausteet. Hauduta lihakastiketta sen aikaa kun keität perunat muusia varten. Soseuta perunat, lisää maitoa ja mausta, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhelihaseokseen pavut, kaada lihaseos uunivuoan pohjalle ja levitä sen päälle perunamuusi. Paista vuokaa 200 asteessa noin puoli tuntia.



26. ARMENIA
TÄYTETYT OMENAT
6 omenaa
1 dl riisiä
3 dl kiehuvaa vettä
0,5 tl suolaa
1 dl rusinoita
¼ tl kanelijauhetta
1 dl ruskeaa sokeria
1 dl fetajuustoa muruina
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
0,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä
0,5 dl sulatettua voita
0,5 dl juustoraastetta (esim. parmesaania)

Kypsennä riisi lähes kypsäksi suolavedessä. Lisää rusinat ja kypsennä vielä 5 minuuttia, jäähdytä. Leikkaa omenoiden kantaosat irti. Älä heitä pois, vaan käytä myöhemmin ”kantena”. Koverra omenoista sisustaa pois veitsellä. Lisää riisin joukkoon puolet sokerista, kaneli, feta, pähkinät, pinjansiemenet sekä voi. Täytä omenat ja laita ”kansi” päälle. Laita omenat uunivuokaan, jossa on vettä ja loput sokerista. Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa ”kannet” pois ja ripottele omenoiden päälle juustoraastetta.


Onko suosikkisi löytynyt? Anna makusi ratkaista!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti